10 gyakori hiba, amivel télen árthatunk a szobanövényeknek

10 gyakori hiba, amivel télen árthatunk a szobanövényeknek

Pap Edina 2020. dec. 6.

A tél nemcsak az embernek, állatnak jelent megpróbáltatást, hanem szobanövényeinknek is. A szabadban nyaraltatott, és sok esetben helyrehozott növényeink visszakerültek a lakásba, amit, valljuk be, nem ideális környezet számukra. Nincs elég fény, száraz a levegő, túl meleg vagy éppen túl hideg a helyiség, amelyben tartjuk. Ráadásul még ott az ember is, aki természetesen a lehető legjobbat akarja növényeinek, de sokszor a túlgondoskodás végzetesnek bizonyul. Mutatunk 10 gyakori tartási hibát, amivel teljesen biztosan halálra ítéljük szobanövényeinket a téli időszakban.

1. Nem ismerjük a növényt

Kezdjük azzal, hogy sokaknak fogalmuk sincs, hogy mit vásároltak, csak megvették, ami megtetszett. Nem jegyezték meg a nevét, nem kérdezték meg az eladót, nem kerestek rá a neten, hogy mit is vásároltak, mik az igényei. Megfelelő-e egyáltalán a lakásuk adottsága a tartásához? Sok áruházlánc vevőcsalogatónak használja a szezonális növényeket. Mostanában a mikulásvirág, az azálea, a karácsonyi kaktusz, a ciklámen a sláger, de használati útmutatót nem kínálnak mellé a boltok, az eladó meg pláne nem tudja, hogy mit is kíván az adott példány, mert nem kertész a szakmája. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy ha tehetjük, virágboltban, árudában vásároljunk, ahol a nagyobb választék mellett ingyenesen kapunk szaktanácsot szakértő dolgozóktól! Ha mégsem, legalább a nevét jegyezzük meg a megkívánt növénynek, és keressünk rá az interneten, vagy tegyük fel kérdésünket egy fényképpel a gazdabolt.hu szaktanácsadás rovatában!

2. Túlöntözés

A leggyakoribb hiba télen a túlöntözés. A szobanövények ebben az évszakban csak túlélnek, fejlődésük lelassul, az életben tartás a célunk, lehetőleg a dísztő érték megtartásával. A legtöbb szobanövény a mérséklet vagy meleg trópusi, szubtrópusi területekről származik, ezért lakáskörülményeink messze nem az ideálisak számukra, télen meg pláne nem. Ebben az időszakban a nyáron szokásos vízadag felével, harmadával öntözzünk. Soha ne álljon víz az alátétben, kaspóban. Heti rendszerességgel, de csekély mennyiségű vízzel kínáljuk meg a növényt.

3. Túl hideg öntözővíz

Minden évszakban igaz az az alapelv, hogy ne közvetlenül a csapból vett vízzel öntözzünk, hanem állott, szobahőmérsékletűre melegedett vízzel locsoljunk. Állás közben nemcsak a víz hőmérséklete változik, hanem kicsapódnak, elillannak belőle káros anyagok, a klór, a vas. A keménységet okozó, a cserépföldön sokszor kikristályosodó kalcium- és magnéziumkarbonátot forralással és visszahűtéssel távolíthatjuk el. A legideálisabb öntözővíz az esővíz, ha lehetőség van rá, gyűjtsük egy hordóba, és vigyünk be belőle a lakásba egy öntözőkannányit. Hagyjuk néhány órát a lakásban melegedni a vizet, mielőtt megitatjuk vele szobanövényeinket.

4. Tápoldatozás

Nemcsak keveset isznak, de keveset is esznek szobanövényeink télen. Éppen ezért ne adjunk nekik tápoldatot. Ez alól kivételt képeznek az éppen virágzó vagy virágzásnak induló orchideák, amelyek közegébe lassú felszívódású, tartós hatású műtrágyát keverjük, tápoldatot ne használjunk.

5. Száraz levegő

A fűtött lakások levegője általában száraz, amitől mi magunk is szenvedünk. A levegőt párásabbá tehetjük párásító készükkel, vagy a fűtőtestre helyezett edény vízzel. Párásítja a benti levegőt a lakásban szárított ruhanemű is. Télen is szellőztessünk rendszeresen, de vigyázzunk, ne közvetlenül a növényre nyissuk rá az ablakot. Ha ez nem megoldható, akkor szellőztessünk közvetetten; egy másik helyiség ablakát nyissuk ki, és tárjuk szélesre a beltéri ajtókat. A szobanövények egymás környezetét is párásítják, ezért télen lehetőleg helyezzük egy kupacra növényeinket, például egy növényállványra. Találjuk meg a lakásban azt az ideális helyet, ahol nincs útban, nincs se túl közel, se túl távol az ablaktól, fűtőtesttől.

6. Túl sötét sarok

Télen amúgy is kevés a lakásba beszűrődő természetes fény, ami a növények számára hasznos hullámhossz-tartományú sugarakat tartalmazza. Mivel a növények fejlődése télen lelassul, le is áll, ezért kevesebb fényre van szükségük, azonban a lakás a bejövő fénymennyiséghez képest meleg, ezért növények a fény felé növekedés élettani folyamata során megnyúlnak, kókadnak, színtelenné válnak. Nem mindenki van abban a kedvező helyzetben, hogy egyhén fűtött, körbe üveg verandája, télikertje legyen. Növényeinket lehetőleg az – ideális esetben déli tájolású – ablakkal szemben helyezzük el, ahol a legtöbb fény éri. Készíthetünk növényvitrint is, amiben a környezeti körülményeket szabályozni tudjuk, fényforrásnak pedig vásárolhatunk LED-es vegetációs izzókat, növénynevelő lámpákat, amivel néhány órával meghosszabbíthatjuk a nappalt.

7. Túl közel az ablakhoz

Bár a modern, többrétegű üvegek jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, az ablakpárkányra helyezett növények a téli fagyos napokon fáznak. Szélsőséges esetben az ablakhoz érő levelek barnulnak, lehullanak. Vegyük őket le az az ablakból, és helyezzük el őket a fent említett módon és helyen. 

8. Helyváltoztatás

A növények rosszul viselik a mozgatást, az áthelyezést, a környezeti viszonyok gyors változását. Éppen ezrét ne változtassuk a helyüket, ne tegyük át őket egyik helyiségből a másikba. A hirtelen levélhullás oka legtöbbször a hirtelen környezetváltozás vagy huzat. A fikusz, a karácsonyi kaktusz vagy a pillangóorchidea például nagyon rosszul viseli a mozgatást.

9. Por

A szobanövények levelein könnyen megül a por. A finom szállópor eltömíti a gázcsere-nyílásokat, akadályozva a növény légzését. A növények leveleit ezért rendszeresen törölgessük át puha nedves ruhával. Ezzel eltávolíthatjuk az esetleg megtelepedni készülő tetveket, atkákat is. Télen ne zuhanyoztassuk a növényt. Ha kártevőket látunk, ne permetezzünk – beltérben még a legszelídebb szerekkel is tilos permetezni! Helyette használjunk rovarölő táprudat, és a már említett levéltörölgetést mosószappanos vízbe áztatott textilkendővel végezzük.

10. Átültetés

Mivel télen a növények fejlődése, így gyökeresedése is lelassul, leáll, télen tilos átültetni a növényeket. Ezt tavasz végén, nyár elején végezzük el, amikor kihordjuk őket a szabadba.

Ha tehetjük, télen ne vásároljunk szobanövényt! Ha mégis meglepnénk magunkat vagy szeretteinket egy-egy cserép szezonális cserepes virággal, több réteg selyempapírba alaposan bebugyolálva vigyük haza a virágüzletből. Legyünk azzal is tisztában, hogy az ilyenkor kapható mikulásvirág, azálea, kankalin, cinerária, ciklámen időszakos dísznövények. Úgy kell őket kezelni, mintha vágott virágok volnának; ha díszüket vesztették, újat kell beszereznünk.

Pap Edina
kertészmérnök