OakyVin AH tölgyfa chips 125g
Megnevezés Származás Pörkölés
OakyVin® AH A = amerikai tölgy (Quercus alba) H = erős pörkölés
OakyVin® AM A = amerikai tölgy (Quercus alba) M = közepes pörkölés
OakyVin® FH F = francia tölgy (Quercus robur) H = erős pörkölés
OakyVin® FM F = francia tölgy (Quercus robur) M = közepes pörkölés
Vitathatatlan a tölgyfachipsnek a borok érzékszervi tu...
Részletes leírás
Szállítás
block
Megszűnt termék, többé már nem lesz kapható
Megnevezés Származás Pörkölés
OakyVin® AH A = amerikai tölgy (Quercus alba) H = erős pörkölés
OakyVin® AM A = amerikai tölgy (Quercus alba) M = közepes pörkölés
OakyVin® FH F = francia tölgy (Quercus robur) H = erős pörkölés
OakyVin® FM F = francia tölgy (Quercus robur) M = közepes pörkölés
Vitathatatlan a tölgyfachipsnek a borok érzékszervi tulajdonságaira gyakorolt hatása. A fahordóban illetve más
alapanyagú tartályokban tárolt borok közti különbség szembetűnő. A tölgyfahordós érlelés során a tölgyfa ízre és
illatra gyakorolt pozitív hatása erősödik. Az érlelési időtől függően a nagyobb tölgyfa érintkezési felület erősíti a
kellemes fa ízt. A lassú érlelés barriqueban kifinomult technológia, ami a tapasztalatok alapján a jó borból kiváló
minőséget ad. A lassú kiegyensúlyozott barrique-érlelés mindig is fontos helyet fog kapni a borkészítési
technológiák között.
Hasonló hatások érhetők el a tölgyfachips célzott felhasználásával. Az új világ számos országában már évtizedek
óta általánosan elfogadott a borok érlelési folyamatait tölgyfachips-szel segíteni, gyorsítani és meghatározott íz
világ felé irányítani. A tölgyfachips felhasználására a legkülönfélébb módszerek léteznek, melyeket végül minden
borásznak az elkészíteni kívánt bornak megfelelően kell kiválasztania. Mindenekelőtt javasolt kis mennyiségű
boron kipróbálni, mert így lehet a chips származási helyét, pörkölési fokát, az adagolási mennyiséget, a
kontaktidőt és a levegővel való érintkeztetést tesztelni.
OakyVin®-Chips felhasználása
- a borok érzékszervi tulajdonságainak javítása
- a borok tanninstruktúrájának javítása
- színstabilizálás
- vanília és füstölt/füst aromajegyek megjelenítése
- keserű- és „zöld” polifenolok elfedése
- barrique-ízhatás fokozása
A barrique-hoz hasonló OakyVin® tölgyfachips mind fehér, mind vörösbornál használható, fehérborok
esetében a burgundiai fajtáknál ajánlott. Egyéb szőlőfajták esetében a borászok már sok tapasztalattal
rendelkeznek. Vörösbornál tulajdonképpen minden fajtához használható.
Tölgyfachips adagolása érlelésben lévő borhoz:
Az OakyVin®-Chips bármikor a borhoz adható. A bor típusától, a chips fajtájától és az adagolási mennyiségtől
függően a kontaktidő néhány nap és több hét között mozoghat. A kezelt bor fejlődését állandó kóstolással kell
nyomon követni, hogy a chips eltávolításának időpontját meg tudjuk állapítani.
A felhasznált chips mennyisége 50-300 g/100l között változhat az elérni kívánt íz intenzitásától függően, a
kontaktidő 5-30 nap lehet.
A fokozott fa- és pörkaromák csillapításához ajánlott a bor levegővel történő érintkeztetése. Ezért bortípustól és
kontaktidőtől függően figyelembe kell venni az oxigénbevitelt is. Nyílt (levegő jelenlétében) fejtés, illetve körfejtés
segít lekerekíteni és harmonikussá tenni a pörkölési aromákat és a tannin ízérzetet.
OakyVin® AH A = amerikai tölgy (Quercus alba) H = erős pörkölés
OakyVin® AM A = amerikai tölgy (Quercus alba) M = közepes pörkölés
OakyVin® FH F = francia tölgy (Quercus robur) H = erős pörkölés
OakyVin® FM F = francia tölgy (Quercus robur) M = közepes pörkölés
Vitathatatlan a tölgyfachipsnek a borok érzékszervi tulajdonságaira gyakorolt hatása. A fahordóban illetve más
alapanyagú tartályokban tárolt borok közti különbség szembetűnő. A tölgyfahordós érlelés során a tölgyfa ízre és
illatra gyakorolt pozitív hatása erősödik. Az érlelési időtől függően a nagyobb tölgyfa érintkezési felület erősíti a
kellemes fa ízt. A lassú érlelés barriqueban kifinomult technológia, ami a tapasztalatok alapján a jó borból kiváló
minőséget ad. A lassú kiegyensúlyozott barrique-érlelés mindig is fontos helyet fog kapni a borkészítési
technológiák között.
Hasonló hatások érhetők el a tölgyfachips célzott felhasználásával. Az új világ számos országában már évtizedek
óta általánosan elfogadott a borok érlelési folyamatait tölgyfachips-szel segíteni, gyorsítani és meghatározott íz
világ felé irányítani. A tölgyfachips felhasználására a legkülönfélébb módszerek léteznek, melyeket végül minden
borásznak az elkészíteni kívánt bornak megfelelően kell kiválasztania. Mindenekelőtt javasolt kis mennyiségű
boron kipróbálni, mert így lehet a chips származási helyét, pörkölési fokát, az adagolási mennyiséget, a
kontaktidőt és a levegővel való érintkeztetést tesztelni.
OakyVin®-Chips felhasználása
- a borok érzékszervi tulajdonságainak javítása
- a borok tanninstruktúrájának javítása
- színstabilizálás
- vanília és füstölt/füst aromajegyek megjelenítése
- keserű- és „zöld” polifenolok elfedése
- barrique-ízhatás fokozása
A barrique-hoz hasonló OakyVin® tölgyfachips mind fehér, mind vörösbornál használható, fehérborok
esetében a burgundiai fajtáknál ajánlott. Egyéb szőlőfajták esetében a borászok már sok tapasztalattal
rendelkeznek. Vörösbornál tulajdonképpen minden fajtához használható.
Tölgyfachips adagolása érlelésben lévő borhoz:
Az OakyVin®-Chips bármikor a borhoz adható. A bor típusától, a chips fajtájától és az adagolási mennyiségtől
függően a kontaktidő néhány nap és több hét között mozoghat. A kezelt bor fejlődését állandó kóstolással kell
nyomon követni, hogy a chips eltávolításának időpontját meg tudjuk állapítani.
A felhasznált chips mennyisége 50-300 g/100l között változhat az elérni kívánt íz intenzitásától függően, a
kontaktidő 5-30 nap lehet.
A fokozott fa- és pörkaromák csillapításához ajánlott a bor levegővel történő érintkeztetése. Ezért bortípustól és
kontaktidőtől függően figyelembe kell venni az oxigénbevitelt is. Nyílt (levegő jelenlétében) fejtés, illetve körfejtés
segít lekerekíteni és harmonikussá tenni a pörkölési aromákat és a tannin ízérzetet.
Súly: | 0.125 kg |
---|---|
Elérhetőség: | raktáron |
Kultúra: | Szőlő |
Értékesítési alapegység: | db |
Bejelentkezés
Bejelentkezés vagy regisztráció közösségi fiókkal
Bejelentkezés
Bejelentkezés vagy regisztráció közösségi fiókkal