Borospincék-Borkészítés-Borvidékeink - Dr. Janky Ferenc, Kérey Csilla
A szőlőtermesztés és a borkészítés kultúránk, történelmünk és jövőnk része, nemzeti kincsünk. Megtanít a természet, az élő dolgok és élettelen alkotások tiszteletére, segít visszatalálni az elvesztett értékekhez, megtanít a mértékletességre és a türelemre.
A kötet bemutatja a népi építészetben fellelhető, egy adott borvidékre jellemző borospin...
Részletes leírás
Szállítás
block
A termék most nem kapható. Később még valószínűleg elérhető lesz.
A szőlőtermesztés és a borkészítés kultúránk, történelmünk és jövőnk része, nemzeti kincsünk. Megtanít a természet, az élő dolgok és élettelen alkotások tiszteletére, segít visszatalálni az elvesztett értékekhez, megtanít a mértékletességre és a türelemre.
A kötet bemutatja a népi építészetben fellelhető, egy adott borvidékre jellemző borospincéket és présházakat; megtudhatjuk, hogyan alakítsuk át vagy újítsuk fel már meglévő pincehelyiségünket úgy, hogy az borkészítésre, bortárolásra alkalmas legyen.
Megismerhetjük az egyes bortípusok (fehér, rozé, vörös) készítésének változatos technológiáit, végül pedig megismerhetjük az egyes magyarországi borvidékeket és a rájuk jellemző szőlőfajtákat. Ez az utolsó fejezet szinte csábít, hogy felkerekedjünk és bejárjuk ezeket a különleges tájakat, ahol természetesen a könyv elején bemutatott népi építészeti emlékeket is megcsodálhatjuk.
A könyv kiváló útmutatóul szolgál mindenkinek, aki szeretne belekóstolni a borkészítés művészetébe.
A tartalomból:
A szőlőművelés, borkészítés építményei a népi építészetben
A hagyományos pincék alaptípusai
A lyukpincék és a mélypincék
A présházpincék
A présházas pincék
A szőlőtermelés rövid története
A hagyományos pinceépítés anyagai
Az altalaj geológiai, kőzettani tulajdonságai
A kő
Az égetett tégla
A fa
A mész
A pincék építésénél alkalmazott szerkezetek történeti áttekintése
Az alapozás
A falak
A födémszerkezetek
A szigetelés
A tető
A szellőzők
A nyílászáró szerkezetek
A padló
A pinceépítés két legkényesebb pontja: vízszigetelés és szellőzés
A föld alatti vizek csoportosítása
A talajjal érintkező szerkezetek nedvesség elleni szigetelése
A nedvesség távoltartásának lehetőségei
Meglévő építmények utólagos vízszigetelése
Szellőzés, a természetes levegőcsere működése
Bor tárolására alkalmas helyiség kialakítása
Meglévő épület alatti pincék alkalmassá tétele bortárolásra
A páratartalom
A hőmérséklet
A zaj
A rezgés
A fény
A szagok
Gépészeti megoldások
A régi, boltozott pincék felújítása, bővítése
Szerkezeti problémák
Falazott szerkezetek károsodása
Fa anyagú szerkezetek károsodása
Vízszigetelési problémák
Hőszigetelési problémák
Szellőzési problémák
Kövek, kő anyagú szerkezetek károsodása
Bővítés, átalakítás során felmerülő egyéb problémák
A borkészítés eszközei, technológiája és helységei
A borkészítés eszközei
A fehérborok készítésének technológiája, szükséges felszerelések, helyiségek
A rozébor készítésének technológiája, szükséges felszerelések, helyiségek
A vörösbor készítésének technológiája, szükséges felszerelések, helyiségek
A pincészetek helyiségei és funkcionális elrendezésük
A pincészet helyiségei
A pincészet helyiségeinek elrendezése
A borkészítés során keletkező melléktermékek és hulladékok kezelése
Magyarország borvidékei
Csongrádi borvidék
Hajós-Bajai borvidék
Kunsági borvidék
Ászár-Neszmélyi borvidék
Badacsonyi borvidék
Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balaton-felvidéki borvidék
Etyek-Budai borvidék
Móri borvidék
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
Somlói borvidék
Soproni borvidék
Balatonboglári borvidék
Pécsi borvidék
Szekszárdi borvidék
Villányi borvidék
Bükkaljai borvidék
Egri borvidék
Mátraaljai borvidék
Tokaj-hegyaljai borvidék
Balatonmelléke borvidék
Tolnai borvidék
Régi magyar mértékegységek
Felhasznált irodalom
A kötet bemutatja a népi építészetben fellelhető, egy adott borvidékre jellemző borospincéket és présházakat; megtudhatjuk, hogyan alakítsuk át vagy újítsuk fel már meglévő pincehelyiségünket úgy, hogy az borkészítésre, bortárolásra alkalmas legyen.
Megismerhetjük az egyes bortípusok (fehér, rozé, vörös) készítésének változatos technológiáit, végül pedig megismerhetjük az egyes magyarországi borvidékeket és a rájuk jellemző szőlőfajtákat. Ez az utolsó fejezet szinte csábít, hogy felkerekedjünk és bejárjuk ezeket a különleges tájakat, ahol természetesen a könyv elején bemutatott népi építészeti emlékeket is megcsodálhatjuk.
A könyv kiváló útmutatóul szolgál mindenkinek, aki szeretne belekóstolni a borkészítés művészetébe.
A tartalomból:
A szőlőművelés, borkészítés építményei a népi építészetben
A hagyományos pincék alaptípusai
A lyukpincék és a mélypincék
A présházpincék
A présházas pincék
A szőlőtermelés rövid története
A hagyományos pinceépítés anyagai
Az altalaj geológiai, kőzettani tulajdonságai
A kő
Az égetett tégla
A fa
A mész
A pincék építésénél alkalmazott szerkezetek történeti áttekintése
Az alapozás
A falak
A födémszerkezetek
A szigetelés
A tető
A szellőzők
A nyílászáró szerkezetek
A padló
A pinceépítés két legkényesebb pontja: vízszigetelés és szellőzés
A föld alatti vizek csoportosítása
A talajjal érintkező szerkezetek nedvesség elleni szigetelése
A nedvesség távoltartásának lehetőségei
Meglévő építmények utólagos vízszigetelése
Szellőzés, a természetes levegőcsere működése
Bor tárolására alkalmas helyiség kialakítása
Meglévő épület alatti pincék alkalmassá tétele bortárolásra
A páratartalom
A hőmérséklet
A zaj
A rezgés
A fény
A szagok
Gépészeti megoldások
A régi, boltozott pincék felújítása, bővítése
Szerkezeti problémák
Falazott szerkezetek károsodása
Fa anyagú szerkezetek károsodása
Vízszigetelési problémák
Hőszigetelési problémák
Szellőzési problémák
Kövek, kő anyagú szerkezetek károsodása
Bővítés, átalakítás során felmerülő egyéb problémák
A borkészítés eszközei, technológiája és helységei
A borkészítés eszközei
A fehérborok készítésének technológiája, szükséges felszerelések, helyiségek
A rozébor készítésének technológiája, szükséges felszerelések, helyiségek
A vörösbor készítésének technológiája, szükséges felszerelések, helyiségek
A pincészetek helyiségei és funkcionális elrendezésük
A pincészet helyiségei
A pincészet helyiségeinek elrendezése
A borkészítés során keletkező melléktermékek és hulladékok kezelése
Magyarország borvidékei
Csongrádi borvidék
Hajós-Bajai borvidék
Kunsági borvidék
Ászár-Neszmélyi borvidék
Badacsonyi borvidék
Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balaton-felvidéki borvidék
Etyek-Budai borvidék
Móri borvidék
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
Somlói borvidék
Soproni borvidék
Balatonboglári borvidék
Pécsi borvidék
Szekszárdi borvidék
Villányi borvidék
Bükkaljai borvidék
Egri borvidék
Mátraaljai borvidék
Tokaj-hegyaljai borvidék
Balatonmelléke borvidék
Tolnai borvidék
Régi magyar mértékegységek
Felhasznált irodalom
Súly: | 0.29 kg |
---|---|
Szélesség: | 240 mm |
Magasság: | 15 mm |
Hossz: | 170 mm |
Elérhetőség: | 1-4 nap |
Értékesítési alapegység: | db |
Bejelentkezés
Bejelentkezés vagy regisztráció közösségi fiókkal
Bejelentkezés
Bejelentkezés vagy regisztráció közösségi fiókkal