Milyen betegség lehet

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Igen, ez a sharka vagy plum pox vagy himlő néven ismert vírusbetegség. Részletesen írtam a betegségről az elmúlt heti előrejelzésben:
http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=35&page_id=209

#43481
Péter Nagy

Tisztelt szakértő! Az alábbi képen a szilvafámon a sharka vírus tünetei ezek? Válaszát előre is köszönöm.

#43431
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Valószínűleg a bronzbogár vagy a fekete díszbogár a felelős a kártételért. Jó volna megelőzni a kártételt vagyis a tojásrakást. A bogár 1-2,8 cm nagyságú. A lárva 6-7 cm hosszúságú is lehet. A két éves fejlődésű bogarak április végén jelennek meg, de lehet június-júliusban is. A tünetes részeket levágva, összeszedve kell eltávolítani. A védekezés nehézkes a hosszú előjövetel miatt.

#43115
Gábor

Tisztelt Varga Ákos!

"Sajnos" egyelőre nem tudtam fotót készíteni, mert előző hétvégén az összes beteg sarjat eltávolítottam, és azóta nem történt új fertőzés/megbetegedés.
Egyébként semmi külsérelmi nyom nem látszik, nem zsugorodnak, sárgulnak vagy barnulnak meg a levelek, egyszerűen elkókad, mintha levágnánk, és víz nélkül hagynánk a sarjat.
Egy olyan sarj volt, ahol az elkókadt rész alján a száron volt egy sötétlilás/fekete folt.

#43015
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Fieszl Gábor!

Kérem csatoljon képet (ha lehet a kókadt részről) a pontosabb azonosításért. Köszönöm szépen!

#42917
Gábor

Tisztelt Szakértő!

Az idén kibújt málnasarjak között tapasztaltam nagy számban olyan tüneteket, hogy a sarjak teteje elkókad, majd teljesen elszárad. A tavalyi vesszők idei hajtásait nem érinti, kizárólag a friss sarjakat. A hajtások tetejét levágva az látszik, hogy a szárban egy hosszanti irányú járat megy végig. Általában egy levélnyél fölött végződnek, ahol néha apró lárvák, néha semmi nem található.
Ez milyen kártevő, és hogyan lehet védekezni ellene? Jelenleg a beteg sarjakat teljesen, vagy csak a beteg részeket távolítom el.

Köszönettel,
Gábor

#42887
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Borsos Péter!

Ha egyelőre csak ez a két levél érintett, akkor a legegyszerűbb ezeket mielőbb leszedni és azonnal megsemmisíteni - ez, gondolom, már megtörtént -, majd a növényeket (ha nincs sok) átnézni. A vándorpoloska (Nezara viridula) kapcsán egyébként, ha van rá mód, akkor meg lehet próbálkozni lombszívó többszöri használatával is, amennyiben a probléma fokozódni kezdene. A lombszívó szétszerelhető szívócsövébe egy kis, viszonylag sűrű szövésű szövetzsákocskát érdemes behelyezni az illesztésnél (esetleg egy ügyesen felszerelt harisnya is megfelelhet erre a célra), amin a beszívott levegő átjut, de a rovarok nem. A gép a termést nem szakítja le, viszont a növényen lévő rovarok jelentős része leszippantható vele (azokat aztán a zsákból kiszórva meg lehet semmisíteni). Permetezésre paradicsomban éréskezdetig a Karate Zeon 5 CS (élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 3 nap) használata javasolható (max. 2 alkalommal, min. 10 napos időközzel lehet kijuttatni). Ha csak pár sor paradicsomról van szó, akkor jövőre érdemes fontolóra venni a sorok kellően kis lyukbőségű (de azért szellőzést megfelelően biztosító) hálóval történő borítását is, kizárólag a poloskák megjelenését megelőzően!

#40903
Klári Kökény

Tisztelt Pap Edina!

Köszönöm válaszát. Azt hittem, hogy fonalférges a szellőrózsám.

#40888
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Viktória! Annyiféle apró szívó kártevő lehet a növényeken - tripsz lárva, tetvek, lepkekabóca, stb. - , látok egy kis lisztharmatot is és a tápanyag összhang sem optimális. Mindezek mellett a növények jó egészséggel fogyaszthatók.

#40844
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Boros Péter. A zöld vándorpoloska lárvái kelnek. Azonnal el kell őket pusztítani!
Hasznos cikkek a témában:http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/paradicsomultetvenyek-uj-kartevoje
http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/bevandorolt-poloskaink

#40817
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Kökény Klári. Az idős levél elhalásáról van szó...távolítsa el a növényről.

#40816
Klári Kökény

Tisztelt Szakértő!

Tegnap vásároltam egy kertészetben szellőrózsát. A levelén lévő foltokról azt mondták, hogy az csak égés nem betegség. Szeretném kikérni a véleményét, hogy mi lehet ez a szellőrózsán és ha ez valamilyen betegség mivel tudom kezelni?
Köszönöm!

#40672
Péter Borsos

Tiszteltet Szakértő! A képen látható élősködik ellen mivel lehet védekezni? A paradicsom amin találtam már termésben van.

#40671
Viktória Kun-Tomán

Tisztelt Szakerto!
A fuszernovenyeimen everol-evre kis pontszeru feher foltok jelennek meg. A fonakjukon nem latni rovarokat, megis azvegesz novenyre atterjed az elvaltozas. Mi lehet ez? Kell-e ellene vedekezni, illetve fogyaszthatoak-e igy a levelek?
Koszonettel, Viktoria

#40670
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kérem, próbálkozzon újra a képfeltöltéssel, esetleg kisebb felbontásban.

#40626
Attila Karsai

Kép a hárs levél fonákról.

#40610
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos, a képet nem sikerült feltölteni.

#40593
Attila Karsai

A levél felszíne

#40586
Attila Karsai

Tisztelt Szakértő ! Hársfa levelén találtam a képen látható elváltozást. Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet ez, és hogy kell-e védekezni ellene. Válaszát előre is köszönöm. Karsai Attila

#40585
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Kecsey Beatrix és Horvat Anton!

A kártevő a ligeti levélmoly (Choreutis nemorana): hernyói a füge leveleit rágják, illetve össze is szövik azokat, a fekete pettyek az ürülékszemcséi. Termő füge védelmére jelenleg nincsen engedélyezett növényvédő szer hazánkban, így leginkább célravezető a szövedékben megbújó hernyók megsemmisítése (összenyomása). A megrágott leveleket egyébiránt nem kell leszedni.

#40443