Krizantém betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos, szárpusztító gomba a képen látható elváltozás kiváltója. Gombaölő szerekkel nem sok eredményt lehet elérni, évről-évre több növényen jelenik meg. Igazán jó megoldása talaj kezelése volna a Trifender bio-készítménnyel. Ha ezt az utat nehézkesnek tartja, a palánta kiültetése után használjon Amistar gombaölő szert. A kezelést 10-14 naponta ismételni kell 2-3 alkalommal Az elküldött kép alapján a gomba nem Sclerotinia, hanem lehet Phoma.

#41779
Róbert D

......

#41202
Róbert D

Így néz ki a szár

#41201
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Jó volna egy éles képet látni a szár barnulásáról, hogy a kórokozót azonosíthassam. A lehetséges betegség /Sclerotinia/ támadásakor is lyuk keletkezik a szárban és fekete kőkemény gombaképletek is láthatóak.

#41075
Róbert D

Ilyen a közepe a növénynek

#41032
Róbert D

Tisztelt szaktanácsadó!Creamis krizantémot termesztünk.Sajnos 3 éve megjelent egy betegség,ami miatt sok növény elpusztult.Idén a legsúlyosabb,már az állomány harmadát ki kellet dobálni.
A növény a szár középnél megbarnul,és elhajlik.Szinte elszárad azon a részen,kettétörve pedig egy szabályos lyuk van benne,de állati kártevőt nem találtunk.Rendszeresen permetezzük rézzel,illetve tripsz ellen,és gombaölőt is használunk.Kb egy hónapja artissal locsoltuk be,de az sem használt.Kérem segítsenek,mivel lehet kezelni,illetve megakadályozni a további terjedést.

#41031