körtefa betegsége

Jákfalvi Ágnes

SZeretnék tanácsot kérni, hogy Bosc kobak körtefám 9 éves, nagyon bő termés van minden évben, de a télre elrakott körte, kB. 3 hét alatt a magháztól kiindulva teljesen löttyedté válik, és ehetetlen,.... Mit tudnék tenni, hogy 8, 10, láda körtét ne kelljen kidobnom? Köszönöm a segítséget előre is!

#52110
Tibor Epling

a nashi körtefám /8 éves/ miatt lenne kérdésem , évekig egészséges gyümölcs termett , ám az idén minden körte kövecses.
Lehet ezen még segiteni ?

#48669
Dávid Gyula Varga

Tisztelt Varga Ákos!

Nagyon köszönöm a válaszát!

#42842
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Varga Dávid Gyula!

Hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) kártétele látható. Jól megfigyelte a lényeget, hogy a száron spirálisan apró tűszúrásnyi fekete pöttyök vannak. A nőstény darázs körbeszurkálja a hajtást, és belerakja a tojást. A kikelő lárvák táplálkozása miatt jelennek meg a hervadó ágvégek. Nem jelentős kártevő. A fertőzött ágvégek eltávolításával gyéríthető a kártevő egyedszáma. Védekezést nincs szükség.

#42839
Dávid Gyula Varga

Tisztelt Szaktanácsadók!

Több gyümölcsfa közül csak a három körtén látom az alábbi tüneteket. A hajtásvég levelei elkezdenek feketedni és a száron spirálisan apró tűszúrásnyi fekete pöttyök jelennek meg. Érdeklődnék, hogy miben keressem a problémát? Egyelőre csak néhány hajtáson figyelhető meg a tünet.

Válaszukat előre is köszönöm!

#42827
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levelek kanalasodásának oka lehet: a talaj magas mésztartalma, körtelevél-bolha károsítása elsősorban a hajtásvégeken, levélatkák. Kilombosodáskor közeli képet kérek.
A mésztartalomról egyszerű módszerrel győződhetnek meg. Egy ásónyom mélységből több helyről talajmintát veszünk összekeverjük, majd egy kanálban a földre ecetet öntünk. Ha pezseg, sok mész van a földben

#41783
Orsolya Gere

Tavaly ősszel ültetett körtefánkkal nem tudjuk mi lehet a gond. Egész évben semmit nem fejlődött. Várjuk segítségét.

#41183
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Ernő! A körtefa kérgén látható elváltozás a talaj minőségével van összefüggésben. A körte nem szereti a meszes talajt - inkább a 6,5 PH-t. Talán az ültetés után ilyen problémával találkozott és erre reagál ezzel a furcsa tünettel. Nem ír arról, hogy hoz-e termést és az egészségesnek látszik-e?

#40275
Ernő BErnhard

küldenék egy másik képet is

#40152
Ernő BErnhard

tISZTELT SZAKTANÁCSADÓK







Szeretnék érdeklődni hogy mi lehet ez a probléma







A körtefa semmilyen betegség jeleit nem mutatja, de kérge ilyen éllapotban van, ez több éve van így

köszönöm a segítséget előre is Ernő

#40151
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Hegedűs Sándor!

A sárgulás, majd elhalás egy adott ágrészt érint, vagy általánosan jelentkezik a fa koronájában?
Tudna még esetleg egy-két jellemző képet küldeni?

#37939
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A 2015-ös év a körte- és a diófák számára volt különösen elviselhetetlen. A körte - különösen, ha nagy termést produkált, gyakran teljes lombbarnulással válaszolt, a lomb a fán maradt. Az ön körte termései - a gyümölcs jelentős kövecsesedése lévén viselkedett a leírtak szerint. Ha van lomb a fán, használjon magnézium lombtrágyát /Fitohorm Mg/ 2%-os töménységben, akár két alkalommal is. A talaj meszessége sem kedvez a körtének, mely különösen az ideihez hasonló szélsőséges viszonyok idején látható

#37873
Balogh Karolína

így nez ki megpulcoltan a korte

#37851
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Karolina. Kérnénk képet is!

#37849
Balogh Karolína

Mikor és hol kaphatok választ a kérdésemre.

#37840
Balogh Karolína

Jó napot kívánok.Szeretnék tanácsot kérni körte szárazfoltosságával kapcsolatban.A kifejlett körték kívülről horpadásosak,belülről pedig barna száraz foltok vannak.Mi az oka és hogyan lehet ellene védekezni.Megértésüket előre is köszönöm.

#37835
Sándor Hegedűs

Tisztelt Szaktanácsadók!

A körtefa levelei egy hónapja el kezdett sárgulni, majd megbarnult. A körte még elég szép, kérdés meddig?
A kérdésem az lenne , hogy mit tehetek ellene. Ez valamilyen betegség, vagy tápanyag hiány? Permetezéssel tudok rajta segíteni, ha igen milyen vegyszerrel? Ha az már nem segít mi a teendőm.
Vilmos körtéről van szó
Köszönettel várom válaszukat Hegedűs Sándor

#37752