Chilei araukária levélbarnulás

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Antal!
Köszönöm, hogy ezeket az információkat megosztotta velem.
Üdvözlettel, Katalin

#53642
Antal Koós

Válasz az: #53182 üzenetre

Kedves Antics Katalin!

Köszönöm, megfogadtam a tanácsát. Kivittem félárnyékos helyre a kert azon részére, ahol magasabb a páratartalom a levegőben és csak pár órát éri a napsütés.
Vettem kifejezetten fenyőféléknek való tápoldatot és enyhén savasítottam a talajt. Minden reggel indulás előtt egy kézi permetezővel jól körbe pumpálom mintha hajnali harmat lenne az ágakon, és ha minden igaz visszafordul vagy legalább is megállt a barnulás a tűlevelek tövénél, és a levélvégeknél.

Köszönöm a segítséget.

Üdv.

Antal

#53352
Gönczöl Réka

Köszönöm szépen a válaszát :)

#53330
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képek alapján a csodaszép Araucaria nem beteg. Azonban van néhány tartási hiba, mely oka lehet a - főleg alsó - hajtások barnulásának.
Az Araucaria szereti a kissé savanyú talajt. Ha annakidején, az ültetéskor - figyeltek is erre, száraz időszakokban biztosan öntözik a fát. Ha az öntözővíz meszes , vagy egyéb tisztító anyag van benne, káros lehet. Öntözésre az esővíz lenne a legjobb. Páraigénye is magas, azt szárazságban permetező öntözéssel lehet megoldani. Nem szereti a túl meleget. Szabadon áll, így a változékony, de nyáron biztosan magas hőmérsékletek nem kedveznek. Ha tápanyagot is kap, az is savas kémhatású legyen - ilyen a Rhododendron-trágya évente kijuttatva, kissé bedolgozva.
A száradó, barna hajtásokat célszerű levágni, de a vágási felületet faseb kezelővel - méhviasz alapú - rögtön le kell zárni.
Remélem, fentiekre figyelve, a dekoratív, különleges fa jobban érzi magát!

#53321
Gönczöl Réka

Csatolok még egy képet,
Köszönöm

#53267
Gönczöl Réka

Kedves szaktanácsadó!

Németországban élek,a kertünkben van ez a chilei araucaria.
Az alsó levelei bebarnultak,csatoltam a fotókat,a kérdésem az lenne hogy hogyan tudnám megmenteni?
Elég nagy,nem szeretném veszni hagyni.
Gombaölőszert javasoltak és hogy vágjam le a bebarnult ágakat és utána kezeljem le gombaölővel,ez segíthet?
Viszont feljebb elég magasan is van egy két bebarnult ág, azokat is vágjam le?


Köszönöm a segítséget előre is.

#53266
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Antal!
Az egyik legrosszabb helyen teleltette. Radiátor közelében, vagy bármely fűtőtest közelében nem tanácsos növényt tartani, nem hogy teleltetni. Mindegyik növénynek szüksége van a pihenésre. Ezt meleg helyen nem tudják megtenni, ezért pusztulnak el rövididőn belül. A tűző napra sem szabad kitenni, edzeni kell. A megfelelő klímán lesz csak kielégítő az állapota. Javaslom, hogy figyelje továbbra is. Terjed-e a folt?

#53182
Antal Koós

Tisztelt szaktanácsadó.
1 éve vásárolt Araucaria növényem alsó ágán és a levelek végződésein elkezdett bebarnulni. Kihelyeztem az elmúlt napokban a teraszra a nagy esőzés előtt és elkezdett új hajtásokat hozni az ágvégeken így gondolom nem akkora még a baj és időben elkezdhető a védekezés. Szeretném kideríteni a barnulás és a levéltöveken megjelenő penészedés okát amennyiben ez a fényképek alapján lehetséges, és megállítani a további pusztulást. Létezik e olyan permet vagy védőszer esetleg speciális tápoldat, amely kifejezetten ajánlott ennek a nyövénynek, illetve miben kell különös tekintettel lenni a nevelésénél elhelyezésénél? A téli időszakot radiátor közelében kellően fényes helyen (D-K fekvésű ablak) közelében telelte át.
Köszönöm előre is a segítséget.

Ide tettem fel még képeket hátha több segítséget ad a betegség megállapításához.

https://www.dropbox.com/sh/lwjxk915hxe8izi/AABbppoXpEbym7sHxHNntzgia?dl=0

#53133
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Hol tartotta a növényt télen? A chilei araucaria nálunk nem télálló, csak védett helyen (pl. zárt udvarban) marad meg. Dézsában sem célszerű tartani, mert ott a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás/túlöntözés) veszélye áll fenn.

#47206
Vozár Melinda

Szeretném megtudni mi ez a növényen mivel segíthetek rajta, an e esélyünk!

#47138
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. János!
Sajnos, nem tudok semmi jót mondani. Gyakorlatilag elpusztult a növény.

#46538
János Sipos

Kedves Katalin!

Itt egy friss kép róla. Mit gondol?

#46527
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. János!
Sajnálom, de nem valószínű, hogy megtudja, menteni! Küldjön róla fotót!

#46502
János Sipos

Kedves Szakértő!

Azóta nem locsoltam, mégis tovább barnultak az ágai.

Mit tehetek érte, hogy megmentsem? Szinte már csak a felső rész a kis hajtásokkal zöld, az összes többi ága lebarnult. Nagyon szeretném megmenteni.

#46488
Sipos János

Kedves Katalin!

Ezek szerint szinte minden hibát elkövettem amit csak lehetett...sajnos elég kevés részletes leírást találtam ennek a növénynek a gondozásáról...

A mulcsot kertészetből vettem.
A talaja enyhén agyagos, inkább homokos, jó vízelvezetésű talaj. Régen szántóföld volt.
Ültetéskor körbe szórtam az ültetőgödröt talajfertőtlenítővel. Eleinte szépen élt, de a locsolással és "párásítással" ártottam neki a legtöbbet.

Mit tanácsol, hogyan gondozzam? Mit tehetek érte hogy megmaradjon, és egészségesen fejlődhessen? Tudom, hogy kényes a klímánkra, de részletes útmutatást nem találtam hozzá sehol.

#46396
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. János!
Este ne öntözze! Egyáltalán ne öntözzön este semmilyen növényt. A mulcsot mennyire megbízható helyről vásárolta? A vízzel való permetezést egyáltalán ne csinálja! Milyen talajba ültette? Megvizsgálta előtte?

#46387
Sipos János

Kedves Szaktanácsadó!

Nyári kiültetés után igyekeztem rendszeresen locsolni.
Most nyár vége felé vettem észre, hogy elkezdtek az alsó oldalhajtások barnulni. Délután 3-tól árnyékban van, és szinte minden este locsoltam. A körülötte levő talaj takarva van fenyűmulccsal.
Hogyan tehetek neki jót? Inkább mégtöbbet locsoljam, vagy locsolás helyett inkább többször permetezzem vízzel?

#46343
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Adrián!
Nem cserépbe való! Ki kell ültetni a megfelelő helyre, klímára, talajba, stb.

#46240
Forgács Adrián

Üdvözlöm olyan kérdések fordulnék önökhöz hogy van nekem 3ilyen chilei fenyőm ss valami -oknál fogva elbarnultak nem tudom ez meg megmenthető e nem latok rajt semmi rovart de lehet en tarttom rosszul cserépbe van kint a kertbe napos helyen lehet ez a baj?

#46211
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A chilei araucaria nem a mi vidékünkre való. Kiszáradás, megfázás lehet a gond. Párás, enyhe klímát kíván.

#42453