Babérmeggy

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Anita! A kérdés korrekt megválaszolásához komoly labor háttérrel kell rendelkezni. Sok és sokféle kórokozó lehet a pusztító: az ún. fás részek betegségeinél /baktérium - a másik kérdező fáján azt vélem felfedezni a rákos seb láttán, fitoplazma, Verticillium és társai /Phomopsis, Botryosphaeria, sebparaziták/ A fertőzött kertben egyetlen lehetőséget látok: a Trifender bioszer alkalmazása talajban és a seb felületeken rákos fa részeken. A baktérium esetében a réz gyakori használata segíthet - mechanikai munkálatokkal együtt. Vajon miért savanyította a talajt? A talajban hosszú ideig elfekvő mikroszkleróciumok felélesztésére?
A kérdés időszerű, egyre több és pusztítóbb esettel találkozunk ill. találkozhatunk. A megoldás, a védekezés lehetősége azonban még várat magára.
Érdemes áttekinteni dr.Véghelyi Klára 1992-ben kiadott könyvét: Gyümölcsfák gyermekbetegségei. Már akkor nagy jelentőséggel bírtak a fás növények pusztulását okozó szervezetek. Ez évi utolsó növényvédelmi tanácsaimban részletesen kitérek rájuk: https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek

#54398
Anita

Kedves Edina!

Köszönöm a válaszát, igen, én írtam a cserszömörcéről is. Hallottam erről a betegségről, de reméltem, hogy nem erről van szó. Szomorúan hallom, és főleg, hogy nem lehet mit tenni. Van a kertünkben egy csavarfűz, aminek szintén száradnak az ágai már pár éve, gondolom akkor itt is erről van szó. (Csatoltam képet.) Tehát akkor nem tehetünk mást, mint kivágjuk a növényeket, és majd talajfertőtlenítést végzünk? A Verticillium érintheti a fügét, és a korallberkenyét is? Illetve a borostyánt, a vadszőlőt és a hortenziát is? Előre is köszönöm.

#54389
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Anita! Ha Ön kérdezett a cserszömörcével kapcsolatban is, akkor valószínűleg a babérmeggynél is a Verticillium a bűnös. A talaj fertőzött a kertben vagy ezt a növényt is egy fertőzött (esetleg tünetet még nem mutató) növényről vitte át a betegséget.

#54388
Anita

Babérmeggyünkkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: néhány ága elszáradt, mi lehet ennek az oka? A talajt tavasszal savanyítottuk, de már tél végén is azt tapasztaltuk, hogy vannak elszáradt ágai (két egészen vastag ág). Új hajtásokat hoz. Előre is köszönöm.

#54369
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Súlyos káliumhiány a tünet! Nem megfelelő adagú vagy összetételű a műtrágya. Javaslom a geotextília és a mulcstakarás eltávolítását és kálium-szulfát bedolgozását, beöntözését a talajba. Ne öntözzék túl a növényeket! Tavasszal dolgozzanak Osmocote Pro 5-6 hónapos magas káliumos műtrágyát a talajba. Érdemes lenne bevizsgáltatni a talajt és az öntözővizet is!

#54365
Balázs Barnóczki

A képek lemaradtak, de most csatoltam.

#54360
Balázs Barnóczki

Kedves Edina,
Babérmeggy betegséggel vagy hiánytünettel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Mint a csatolt képeken látható a levelek bebarnulnak, leszáradnak a levelek végétől, széleitől kezdődően. Egy tégla magaságyásba vannak ültetve, de a tégla körben belülről körben fóliázott, hogy ne “vegye el” a vizet, alul a talaj felé nincs fóli. Felül 150g/m2 geotextil, a tövek körül kb.20 cm kör kivágva, a geotextilen fenyő mulcs. Öntözése folyamatosan megvan, arra nagyon figyeltünk, de nincs javulás. Szeptemberben lett a meglévők közé ültetve két új cserje és már azokon is egyes levelek széle elkezdett barnulni. Tápot is kapott tavasszal és most ősszel is, Campo hosszú hatású fenyő/örökzöld műtrágyát. Mikor a tünetek egyre jobban jelentkeztek, szeptemberben szórtunk rájuk a DCM Gazonstart NPK 14:3:3 + 2Mg gyeptrágyából egy nagyon keveset tövenként, Nitrogén hiányra gondolva, de semmi változás. Gombaölőt még nem fújtam rá, nem gondoltam, hogy az lehet, de talán mégis? Már nagyon sok helyen keresgéltem az interneten, de hasonló tünetekre leírást sehol nem találtam. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

#54359
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az öntözőrendszer beállításán sürgősen változtatni kell! A gyep számára sem ideális!. A gyakori, kis adagú öntözés kilúgozza a talajt, kimossa a tápanyagokat, még mielőtt a növény felvehetné. Használjon tartós hatású burkolt műtrágyát.

#54241
Dávid Viszoki

Kedves Pap Edina, köszönöm szépen a választ. Van esetleg valami ötlete, hogy mit tehetnék, sajnos az öntözést nem tudom befolyásolni, mivel közös lakópark területről van szó. Nyáron a melegben minden nap bekapcsol az öntözőrendszer, max 15 percre.
Érdekes módon a 3 szélső növényen látszik leginkább, pedig mindegyik ugyanannyi vizet kap.
Keserűsót és vasat adtam nekik, növénybolti szakértő tanácsára.
Köszönöm még egyszer.

#54187
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A talajjal lehet a probléma, nem tudja a növény felvenni a tápanyagokat. A tápanyagokat a talajból kell pótolni. A sok öntözés (a gyep miatt), a kemény víz és meszes talaj okozhat ilyen gondot.

#54184
Dávid Viszoki

Jó napot kívánok,
Az alábbi problémák jelentkeznek néhány babérmeggy cserjénken. A levelek elkezdtek sárgulni. Az egyik üzletben azt mondták, hogy vashiány okozhatja. Kétszer permeteztem vassal, de túl nagy javulást nem látok egyelőre. A második adagot a kép készítése előtt két nappal kapták.
Eddig nem öntöztem őket tápoldattal, de most azt is elkezdtem.
Most tavasszal lettek ültetve.
Köszönöm, ha tudnak segíteni, tanácsot adni.
Üdvözlettel,
Viszoki Dávid

#54161
Dávid Viszoki

Jó napot kívánok,
Az alábbi problémák jelentkeznek néhány babérmeggy cserjénken. A levelek elkezdtek sárgulni. Az egyik üzletben azt mondták, hogy vashiány okozhatja. Kétszer permeteztem vassal, de túl nagy javulást nem látok egyelőre. A második adagot a kép készítése előtt két nappal kapták.
Eddig nem öntöztem őket tápoldattal, de most azt is elkezdtem.
Most tavasszal lettek ültetve.
Köszönöm, ha tudnak segíteni, tanácsot adni.
Üdvözlettel,
Viszoki Dávid

#54157
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A növény tápanyaghiányban szenved, ami attól is lehet, hogy nincs elég gyökérzete. Túlgondoskodás, túlöntözés miatt is elhalhatnak a gyökerek. Most már nem célszerű visszametszeni a növényt, mert az újonnan fejlődő új hajtások elfagyhatnak. Kapjon elegendő tápanyagot, dolgozzon örökzöldekhez ajánlott tartós hatású összetett műtrágyát a növény tövéhez. A sárga leveleket szedegesse le. Úgy tűnik, hogy az új hajtások egészségesek, de nincs elég tápanyag. Célszerű a növény körül a gyepet megszüntetni.

#51288
Edit Balog

Kedves Pap Edina!
Májusban ültetett babérmeggyeink közül három az alábbi képet mutatja. A növénykereskedésben azt tanácsolták, vágjuk vissza, mert biztos "nincs ereje a növesztett ágakhoz". Ön szerint lehetséges-e, vágjuk-e vissza a többi egészségesnek tűnőt is? Vagy esetleg egészen más a probléma Ön szerint? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Balog Edit

#51183
Máyer Janicsek Ágnes

Tisztelt Pap Edina! Köszönöm válaszát!

#43461
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Napégés az ok. Főleg, ha tűző napon is nedves a lombfelület.

#43366
Máyer Janicsek Ágnes

Csatolnék még egy képet.

#43318
Máyer Janicsek Ágnes

Tisztelt Szakértő! Tavasszal ültetett babérmeggy soron a képen látható foltokat találtam. A levele először sárgult, arra hosszan felszívódó tápot adtam neki, de most foltosodni kezdett. Mit tegyünk? Köszönöm a segítséget!

#43317
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Anett. Két alkalommal érdemes permetezni. Az mindegy, mikor: reggel vagy este. A második alkalom 10 nap múlva legyen

#41768
Anetta Rubé

Tisztelt Dr. Varga Mária!

Köszönöm válaszát! Szeretném pontosítani a permetezés ütemét. Az első permetezés reggel, este, majd 10 nap múlva szintén reggel és este?Ezt hány alkalommal kell ismételni? Köszönöm válaszát? Rubé Anetta

#41303