Füvesítés

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kötött, agyagos és köves talajt legcélszerűbb legalább 20-25 cm vastagságban teljesen kicserélni jó minőségű humuszos földre, mert folyamatosan baj lesz vele, és a kövek a fűnyírónak sem tesznek jót.

#47203
Éva Berecz-Papp

Tisztelt Gazdabolt!
Fűtelepítéssel kapcsolatban kérem a segítséget. Kötött, agyagos, köves a talaj a kertben. A korábbi fűvetések előszőr szépen kihajtanak, aztán kiritkulnak csomóssá válnak. Van olyan terület ahol szinte egyáltalán nem marad meg a fű. Újra próbáljuk vetni, géppel felkapáltuk a talajt.
A kérdésem az lenne hogy mivel lazítsuk (1cm vastag szürkehomokot tervezünk rá szórni, majd bele forgatni), milyen trágyát ajánlanak, esetleg fűmag megválasztása is számíthat? Eddig sport fűmaggal próbálkoztunk.
ITALPOLLINA 12-5-15 SK trágya alkalmas lenne?

#47173
R Sz

Kedves Edina,
köszönöm szépen válaszát!
Tisztelettel, Rajcsán Szilárd

#47145
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Szilárd!
1. Inkább ősszel célszerű füvesíteni, csekélyebb a gyomosodás mértéke. Ha nagyon muszáj most, akkor májusnál előbb ne. Előtte irtsa le a kikelő gyomokat és lazítsa föl a talajt, készítsen porhanyós, asztallap simaságú vetőágyat.
2. A homokos talaj nem gond, jó minőségű tartós műtrágyákkal lehet pótolni a tápanyagot. Sport jellegű fűmagot javaslok,
3. igen szükséges, Gyepstarter műtrágya sekély bedolgozása vetés előtt.
4. 3 dkg/m2 adag
5. Kézi gyomlálás, 2-3 hónap, 1-2 fűnyírás után féladagú gyomirtó szerrel (pl. Bofix garden) lehet gyomirtani, de ha erős és jól táplált a gyep, akkor kiszorítja a gyomokat (ezért lenne jobb az őszi telepítés).
6. Akkor nyírja, amikor visszahajlik a fűszál, de csak a hossz 1/3-át. Fontos, hogy a fűnyírókés éles legyen. Az első nyírásnál jobb a hengerkéses fűnyíró.
A fenntartáshoz javaslom a topik kérdéseit és válaszait böngészni.

#47015
R Sz

Tisztelt Gazdabolt!

Füvesíteni szeretnék és ebben szeretném a tanácsukat kérni.
Több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatosan:

1. Tavasszal mi az ideális időpont a füvesítésre?

2. Milyen fűmagot ajánlanak a kínálatukból?
A földminőség elég rossz, földes-homokos. Locsolás megoldott, de korlátozottan. A terület déli fekvésű, nyáron, nagy melegekben perzselő napsütéssel. A terület a későbbiek folyamán játékra, ill. egyéb kerti tevékenységre használva lenne.

3. Szükséges-e és ha igen, milyen műtrágyát tudnának javasolni a kínálatukból? Előtte, vagy a vetés után érdemes?

4. Mekkora mennyiséget javasolnak elvetni nm-ként számolva a veszteséggel (madarak, hangyák, stb.)?

5. Tudnának-e javasolni olyan eljárást (permetszert), amivel a gyomot a fű növekedése közben ki lehet irtani? (vagy marad a kézi gyomirtás)

6. Vetés után mennyi idővel, ill. milyen eszközzel lehet a friss hajtású füvet vágni?

A cél nem feltétlen golfpálya minőségű gyep, csak mégis egy zöldterületet szeretnénk kialakítani.

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel, Rajcsán Szilárd

#46916