Friss gyep.

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A vízoldahtó műtrágyákat a megfelelő eredmény érdekében folyamatosan használni kell (zöldségben is). A gyepet nem tudja egyenletesen belocsolni vele, ezért foltos lesz, mert valahova több, valahova kevesebb tápanyag jut. Erre speciális tartós gyepműtrágya-granulátumok valók. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T02407-Substral-hosszu-hatasu-gyepmutragya-2-kg (0,5, 2, 5 és 9 kg-os kiszerelésben kapható) Adagja 20-30 g/m2. Nagy melegben és Ősszel a következő típus ajánlott: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05640-Substral-Oszi-kondicionalo-gyeptragya-2kg

#39648
György Kovács

Kedves Edina! Mutragyaznam a gyepet, van itthon ferticare II. 24-8-16 npk aranyu mutragyam. Zoldsegekhwz hasznalom, ha keverek belole 0.2% os oldatot es kannaval lazan belocsolom a gyepbe az jo, vagy vegyek inkabb kimondott gyep mutragyat?

#39638
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Túl sok tápanyagot adott. Ha hagyományos szántóföldi NPK-műtrágyát használt, kiégethette a csírát. A fűmag friss volt? Milyen adagban juttatta ki a műtrágyát, illetve a fűmagot? Sikerült egyenletesen eloszlatni?

#39573
László Urszin

Kedves Edina!
Április 12-én elvetett fű egyenetlen kelése.
Nem tudom mi lehet probléma. Füvesítés elött két héttel Glifossal (Glifozát) legyomírtóztam a területet.
A gyomírtó szépen hatott. A gyomírtást követő 15. napon kapával eltávolítottam az összes gyomot, és füvet a területről. Aztán jó pár zsák muskátliföldet beforgattam rotációs kapával a talajba , majd jött a talajegyengetés, elgereblyézés, hengerezés, megint gereblyézés és a fűmag vetése és az NPK műtrágya kiszórása, majd újból lehengereztem a területet és finoman megöntöztem.
Az a baj, hogy napi szinten van öntözve a terület, de az 1 hónapja vetett fű foltokban kelt ki. A foltos területeken is ott van a fűmag, de valamiért nem csirázott ki.
Nem tudom mi lehet a probléma, ebben kérném a segítségét!
Előre is köszönöm!

#39488
Zsolt Dr. Bodó

Köszönöm a válaszát!
Mióta kevésbé csapadékos az idő, sokat javult a helyzet.

#36632
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A nagy mennyiségű csapadék lehet az ok. Elképzelhető, hogy a porhanyós magágy alatt egy tömődött talajréteg van, ami nem ereszti át a felesleges vizet. Ezért célszerű, főleg kötött talajon, középmély szántást végezni.

#36505
Zsolt Dr. Bodó

Kedves Edina!

Két hete vetettem a magot, a keléssel nincs is probléma. Ellenben a vetést megelőző talajegyengetés hiányosságaival most szembesülök.
Valószínűleg a kölcsön kapott henger kis súlya miatt nem tömörödött a korábban felrotált talaj megfelelően. Bármilyen óvatosan lépek a frissen zöldellő területre, a talaj süpped a talpam alatt.

A kérdéseim a következőek:
- Előfordulhat-e, hogy az első nyírásig még tömörödik magától, főleg ha megszűnik a mindennapi kiadós eső? Sár nincs a kertben, a víz nagyszerűen elszivárog, feltételezhetően nagyobb mélységig nedves a talaj.
- Hengerelhetem-e a friss gyepet a nyírás előtt egy masszívabb, 50 kg-os hengerrel?

Attól tartok, máskülönben az első nyíráskor végképp tönkreteszem a területet mély lábnyomaimmal.

Nagyon köszönöm a segítségét!

Tisztelettel: Bodó Zsolt

#36477
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Üdvözlöm, Eck úr! A télen több gyepes fórumon részt vettem, és kiokosítottak. Sajnos a réti perje és egyébként a perje- és csenkeszfélék hajlamosak arra, hogy akár rövid száron, a "tövön ülve" is hoznak virágot, így a fűnyírási magasság alatt is. Azt javasolták, hogy több alkalommal magasabbra kell hagyni megnőni a gyepet. Meg kell várni maghozás előtti stádiumot és azután nyírni, de akkor is csak a fűszál magasságának az 1/3-át eltávolítani.

#36212
Eck László

Kedves Edina,

a kérdés a régi,vajon a réti perje virágzik-e ilyen mennyiségben,vagy ep? a gyep színe egyöntetű,homogén-nincsenek világosabb(ep-re jellemző)foltok,a mag BB shadow

köszönettel

#36126
Richárd Kovács

Köszönöm válaszát.így fogom csinálni.

#36011
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Használt-e a vetés előtt indító műtrágyát? Ha nem, akkor lazán gereblyézzen a talajba tartós hatású gyepstarter: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg
A márciusi vetés nagyon korai, hiába vannak meleg napok, talaj még hideg, a kelés vontatott. Elképzelhető, hogy egy felülvetésre szükség lesz a ritka foltokon. Fontos, hogy ugyanazt a magkeveréket vesse. A vetést közvetlenül a gyepstarter kiszórása után elvégezheti, majd esőszerűen öntözze be a területet.

#36000
Richárd Kovács

Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem, hogy idén március végén vetett fűre használhatnék-e valamilyen műtrágyát?Mert szépen megindult de nem nagyon akar 5-6 cm-nél nagyobbra nőni.Illetve befog sűrűsödni?Mert kicsit az első össze mosta.Rakok fel képet.

#35980