mikroszórófejes öntözés

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Érdeklődő!

A paprika párásításával kapcsolatban megpróbálom összefoglalni a legfontosabbakat. Olyan a növény számára, mint nekünk egy zuhany. A mikroklíma megteremtésében az egyik leghatékonyabban használható eszközünk. Ami fontos: csak hideg vízzel szabad párásítani! Az öntöző rendszerben, slagban felforrósodott vizet mindig ki kell előtte ereszteni. Fóliasátorban, kb. addig használható a felső párásító rendszer, míg a növény tetejétől kb. 50 cm-rel lejjebb van. A párásításra általában 10 és 17 óra között lehet szükség. Mindig úgy párásítsunk, hogy a lombfelület estig felszáradjon. Fitotechnikai munkák (metszés, szedés) után a friss sebzési felületek miatt beszáradásukig ne párásítsunk. Fontos kérdés még a páracseppek finomsága. Minél finomabb porlasztásuak, annál jobb. Kiegészítő megjegyzés: a mikroklima kialakításában az árnyékolás is meghatározó szerepet kaphat.
Sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#45441
paprikatti Paprikatti

Tisztelt szakértő!Hideghajtatásos fűszerpaprikával foglalkozom.Melyek azok az időpontok amikor érdemes párásítani?Többen tanácsolták már hogy nyugodtan használjam a legmelegebb időkben is de nem merem nehogy megégjen a levele.Válaszukat előre köszönöm!

#45380
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Tünde. Kérem, kérje ki öntözéstechnikai szakember véleményét, mert sok mindentől függ a típusválasztás: http://www.kerteszetiontozestechnika.hu/ceghonlap/index.html

#32162
Tünde Katonáné Kurja

Tisztelt szakértők!
fóliasátramban függesztett megoldással mikroszorófejes öntözést szeretnék kiépíteni.A fóliasátram 5.5 m széles és 24m hosszú .Melyik fajta mikroszórófejet kellene választanom hogyha nem csak párásítani szeretnék hanem a tápoldatot is erről szeretném kijuttatni a növényhez,valamint milyen sűrűn kellene raknom a gerincre a szórófejeket,milyen magasan lógatva hogy teljes legyen a szórás?Ha egy összeszerelési útmutatót tudnának nekem leírni nagyon megköszönném.Válaszukat előre is köszönöm!

#32047