Agyagos föld

Judit Pszota

Köszönöm a tanácsokat!
P.Judit

#54612
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tőzeg helyett komposztált marhatrágyát, virágföldkeveréket, vagy zöldkomposztot javaslok, esetleg ha a közelben be tud szerezni jó minőségű kerti földet. A fehér herét ne önmagában, hanem fűmaggal együtt vesse el. Kapható százszorszépes keverék is.

#54604
Judit Pszota

Kedves Edina!
Jelenleg nagyon tűzi a nap az egész kertet.A locsolás sem volt rendszeres,ezen igyekszünk változtatni.
Lóherés gyepnek fehér vagy ajánlottak vörös lóherét is.
Tőzegből milyet ajánlana?Nem tudom mikben különböznek?

Pszota Judit

#54583
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Judit!
A birkatrágyát nagy körültekintéssel alkalmazza, csak földdé érett trágyát keverjen hozzá a meglévő termőföldhöz. Biztonságosabb a tartós hatású, burkolt műtrágya, pl Buviplant A. Kerti körülmények között nem kell attól tartani, hogy ha a fák kinövik a gödröt, akkor kipusztulnak; gyökereik megkeresik a kedvező talajrétegeket. A fiatal fának kell ideális talajviszonyokat (megfelelően laza) biztosítani. A málna sok napot és vizet igényel. Ezt megkapja? Árnyékon nem fejlődik. Lóherés gyepnek a Dichondrát gondolja? Nincs vele jó tapasztalat nálunk, alapvetően mediterrán növény. Milyen adottságú a kert? Árnyékos?

#54581
Judit Pszota

Üdvözlet!
Tisza-tó régióban kezdenénk neki a kert kialakításának.Egy nagyobb diófával vettük a telket,a kerítés tövébe csodasövényt takarásnak,szomszéddal közös oldalra málnát ültettem,ez csak sínylődik 2 éve.
A mobilház árnyékolására császárfát ültettünk.
Gyümölcsfákat szeretnék 1 m3-es ültetőgödörbe.Tanácsoltak tőzeget,de mindenki másmilyet.
Birkatrágya lenne közelbe,nem tudom ez is alkalmas-e trágyázáshoz?
Fű helyett lóherében gondolkodom.
Kérdésem tőzeg helyett esetleg termőföld lenne a jobb?
Mi lesz ha a fák kinövik az ültetőgödröt?
Mit tehetek a kertünkért?

#54539
Ibolya Tepszics

Kedves Edina! Egy ismerosomnel talajcsere tortent, a felso 60 cm-es retegen csereltek a termofoldet. Ez alatt agyag van. Szeretne gyumolcsfakat ultetni. Igaz az, hogyha a fa gyokere eleri az agyagot, akkor kipusztul? Ne is probalkozzon vele?

#52628
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Homok, komposzt, tőzeg egyaránt jó. Alaposan össze kell dolgozni a hozatott talajjal.

#49643
Erika Bibók

Sajnos sikerűlt rossz minőségű agyagos földet hozatnom új építésű. Házam kertjébe, ahol amúgy is kemény agyagos a taj. Fel tudom ezt javítani? Gondoltam komposztra Amalgerolra , homokra , tőzegre. Melyiket ajánlja , esetleg keverve. Füvet szeretnék tujákat bazsarózsát cserjéket., a kert két szélére.
Köszönöm válaszát előre is.
Bibók Erika.

#49637
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A granulált szarvasmarha trágya szóba jöhet, illetve javaslom az Amalgerol növény- és talajkondicionáló készítmény kijuttatását tavasztól őszig több alkalommal 1-1,5 dl/10 l víz adagban.
Fontos, hogy gyűjtse a komposztot, és minden évben ősszel, az ásással dolgozza be a talajban.

#49400
Erzsébet RETZER

Tisztelt Szaktanácsadó!
Segítséget szeretnék kérni évek óta nem művelt, kötött-kissé agyagos kerti föld feljavításához. Miután veteményezés előtt állok, így a szerves trágya bedolgozása nem igazán jön szóba. Valamilyen apróbb tőzegre gondoltam, esetleg kertészeti árudákban kapható marha trágyára. Ön mit javasolt ?
Válaszát előre is köszönve
Retzer Erzsébet

#49252
Dr. Varga Mária

Valószínű, hogy kálium-hiány, melynek oka a kelleténél nagyobb adagú nitrogén kijuttatása is lehet. Ez a két főelem ugyanis egymással ellentétben /antagonizmus/ áll.

#26524
Faragó Attila

Azt szeretném kérdezni,hogy mijen hánytünet lehet,a karfiolnál és a kelkáposztánál is tapasztaltam hogy az alsó levelek széleitöl befele,beszáradnak,és lehalnak.Mit lehetne tenni ennek a megelőzésére.Tisztelettel a kérdező.

#26445
Pap Edina

A gyümölcsfák, rózsák számára - főleg, ha már fejlettek - nem jelent olyan nagy gondot az kötötteb talaj. a fű számára viszont igen. Homokkal kelle keverni, alapos mélyszántással. Fűmagvetés előtt melegen ajánlott a többszöri gyomirtós kezelés,a már kikelt gyomok totális gyomirtóval való lepermetezése, majd a terület letisztítása. Tavasszal ne vesse el a fűvet, majd csak ősszel, ha ezt mind megtette!

#13913
Móni

Nekem egy olyan kérdésem lenne ami szintén agyagos földdel függ össze.A kertünkbe 3 napja hozatott a férjem 3 ifányi földet ami mint kiderült sok is lett és agyagos is a föld.Arra gondoltunk,hogy majd veszünk le róla és talicskázunk a ház hátuljához mert oda amúgy is kell föld.Tulajdonképpen nekünk ez töltésnek kellett, de úgy ,hogy füvesíteni szeretnénk.Tanácstalanok vagyunk mert azt hallottuk, hogy ezen a talajon nem kel ki még a fűmag sem, ráadásul aggódom, mert vannak rózsabokraink és gyümölcsfáink és nemtudom hogy nem -e pusztulnak el ettől a földtől.Ha valaki tud segítsen, hogy mit lehetne ez ellen tenni+ lehet -e füvesíteni.A választ előre is köszönöm.

#13879
Pap Edina

Kedves Sylvie! Ha valamit kezdeni szeretne az említett területtel, mindenképpen fel kell ásni, vagy ha ez nehézkes, kérni valakit, hogy szántsa meg. A szántás előtt szét kell szórni a területen nagy mennyiségű komposztot vagy érett istállótrágyát, a szerkezetjavítás végett. A rotációzás inkább csak a föld 15-20 centis rétegének porhanyítását szolgálja, ha ez alatt a réteg alatt kemény, tömött marad a föld, akkor nem tud a nedvesség elszivárogni, és a növény gyökerei sem tudnak rendesen fejlődni (különösen a gyökérzöldségeké). A fűcsomókat el kell távolítani, különben sarjadzani fog.
Hírlevelünkre a honlap bal oldalá, alul iratkozhat föl. Ajánlom olvasásra cikkeinket Tudásbázis rovatunkban.

#6172
M.H.Sz.

Az a gondom, hogy a mi kertünkben is elég kötött a talaj, szeretném megkérdezni, hogy pontosan hogyan tudnék ezen javítani, és mit és mikor kell tennem? Zöldségeket szeretnék beültetni, de emeletes házban nőttem fel, és nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz. ezelőtt vetettem a kertbe virágot is meg zöldségeket, de még trágyázva nem volt. Félek a vegyszerektől, s ha nem muszáj, nem is szeretném használni. Ásni is nagyon nehéz a földet, és itt a tavasz, nem tudom mit tegyek. azt hiszem már elkéstem mindennel. A férjem nem ér rá ilyen dolgokra, és felrotázva sem lett a kert. nagy göröngyök közé nem ültethetek semmit. Pedig a magokat is megvettem. Valamint azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a föld fel van ásva, akkor a fűgyökereket el kell távolítani? Vannak maradék fűcsomók, gyökerek, amik könnyen kihajtanak, és rotávala kis gyökérdarabok szétkerülnek és létezik, hogy még inkább gazosítanak? Kérdésem még az, hogy van-e esetleg egyy hírlevél, amire fel lehetne iratkozni, vagy amin hasznos tanácsokat lehetne esetleg kapni? Nagyon köszönöm bárki segítségét ill. válaszát, és mindenkinek jó kertészkedést kívánok, Sylvie




#6121
Nagy ottó

Nincs olyan "vad" agyag talaj,amin ne segítene a rendszeresen bedolgozott szalmás istállótrágya.
Ha nagyon szalmás-érettlen-.javaslok N-kiegészítést.

#5456
Ódor Richard

Mi tavaly találtunk egy kis omladékot az erdő szélén, egy lucernás mellett, ahol iszonyú jó fekete volt a föld. Meggondolatlanul betalicskáztam néhány köbmétert a kertünkbe - az egész tavaszom, nyaram elment vele. Idáig még nem is lett volna gond, de túl töményen tettük a zöldségek alá, túl kevés saját földdel, azaz homokkal kevertük össze. Az évben a futóbab fél méteres lett, a kapor ki sem nőtt... ja és a szőlő... nyilvánvaló, hogy nem is gyökeresedett meg. Idén sokat szétterítettem a snidling alatt, mert ahogy észrevettem szereti az ilyen földet - persze homokkal keverve. A többit a paprika alatt terítettem szét, majd ástam be a földbe. Idén már csak jó minőségű humuszos fekete földdet hoztam, amiben minden zöldség csodálatosan megnő és igen bő termést hoz.

#1846
Pap Edina

Kedves Melinda! Egyáltalán nem zavar! Az a dolgom, hogy segítsek! :-) Kötött talajon semmi esetre se próbálkozzon gyökérzöldségek, illetve burgonya, vagy spárga termesztésével. A paradicsom, paprika, uborka a magas tápanyag- és vízigény miatt sínylődhet, esetleg a káposztafélék azok amelyek jobban elviselik a kötöttebb talajt. De ha hosszútávra gondolkodik, és kertészkedni szeretne, a fokozatos talajlazítás elkerülhetetlen.

#1836
Patócs Melinda

Kedves Edina!

Köszönöm gyors válaszát, megfogadom a tanácsát, még egy kérdésem lenne és többet nem zavarnám, milyen zöldségek bírják az agyagos talajt?
Köszönettel:
Patócs Melinda

#1827