málna betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fiatal hajtások erőtlenek. Lehajlanak, oka a vízhiány meleggel párosulva. A levelek egészséges színüek, alakjuk megfelelő. Betegség vagy tápanyag.hiány tünet nem állapítható meg. A lekonyulás a meleg csökkenésével gondolom megszűnik. Vegyszerre nincs szükség.

#47435
Kurucz Balázs

Kedves Pap Edina!
Milyen kártevő okozta a képeken látható új hajtások lehajlását? Nem láttam rajtuk szúrás nyomát.
Milyen vegyszerrel védekezhetek ellene?
Köszönöm a válaszát: Kurucz Balázs

#47367
Pap Edina Szaktanácsadó

Ki kellene ültetni a kertbe, napfényes helyre. Talaja ne száradjon ki. Főleg virágzáskor és terméséréskor vízigényes a málna.

#47308
Csaba Veréb

Kedves Pap Edina,
Két ugyanolyan málna van ugyanabban a földben, ugyanúgy öntözöm mindkettőt mégis az egyik gyönyörűen fejlődik míg a másik ,,szenved".
Tud nekem segíteni mi az oka?
Előre is köszönöm
Veréb Csaba

#47278
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Katalin. A jelenség nem károsítótól vagy tápanyag-problémától keletkezett. Az erős nap meleggel társulva váltotta ki még akkor is, ha az árnyékolás megoldott. Mivel a stresszhatás adott, Amalgerol-lal vagy Hungavit-tal volna érdemes permetezni az esti órákban.

#43462
János Szűcs

Kedves Pap Edina,


Köszönöm!

#43376
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Szűcs János. Tápanyaghiány az ok, főleg kálium.

#43367
Katalin Sáriné Lippay

Néhány bokron a gyümölcs egyik fele korábban megéri, míg a másik része fehér és kemény. Pár nap alatt az egész soron ilyenné vált a termés. Árnyékolás megoldott, nem a nap égeti meg. Mit lehet tenni?

#43326
János Szűcs

2016 novemberében ültetett 10 tő málna közül 2 tő 1 hét alatt olyanná vált, mint a képen látható. A többi (egymás mellett vannak) szép zöld, egészséges. Előre is köszönöm segítségüket.

#43310
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Csaba! A leveleken magnéziumhiány tünete látható. Komplex tároldattal öntözze meg a növényt, vagy keverjen a közeghez tartós hatású bogyósgyümölcs tápot. Áruházunkban több típus kapható. Egy közülük: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szabalyozott-mutragya/T08400-Compo-hosszu-hatastartamu-bogyosnoveny-tap-1-kg

#34281
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Peller Csaba!

Ha jól látom a képen, cserépben tartja ezt a tő málnát. A környezet (amennyi abból a fotón látható) meleg, száraz fekvésű helyre utal. Ez utóbbi lehet közvetetten az oka a levelek kifakulásának és a pókhálószerű, finom szövedék megjelenésének, melyek előidézője a jelzett környezeti körülmények esetén gyorsan elszaporodó közönséges takácsatka. Javaslom, hogy a növényt alaposan zuhanyozza le (a fonákot is!), majd ültesse ki a málna számára ideális környezetbe. Ha a kiültetésre nincs mód, akkor a takácsatka visszatérő gondot fog jelenteni, amely ellen így csak az ismételt zuhanyozással (esetleg megfelelő permetezéssel) fog tudni eredményt elérni.

#34270
Csaba Peller

Üdvözlöm!

A képen látható betegség kapcsán kérném tanácsukat. A probléma, hogy a levelek szép lassan elkezdenek szürkülni, majd idővel elszáradnak. A levelek szélén apró pókhálószerű képződmények vannak és a betegség gyorsan terjed. A töveken más problémát nem látok, így eleinte azzal próbálkoztam hogy a beteg leveleket eltávolítottam, de ez nem segített. A megmaradt egészséges tövek levelei is elkezdtek szürkülni.

Köszönöm szaktanácsadását!

#34259
Attila Balázs

Kedves Edina! Málnatelepítést tervezek és felmerül, hogy hálóval árnyékoljak. Érdemes a támrendszert ennek megfelelően építeni és a hálót feltenni, vagy csak akkor, ha a napégés tünetek esetleg jelentkeznek. Homokon tervezek én is termelni, de szalmás talajtakarás és csepegtető öntözés segítheti a növényeket a meleget elviselni. A másik kérdésem, hogy É-D irányú tájolást javasolnak a sorok irányát illetően, hogy az alsó rügyekből fejlődhessenek termőhajtások. Ez csak hajtatásban lényeges vagy szabadföldi technológiánál is? Előre is köszönöm szaktanácsát!

#33231
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Ferenc. Sajnos ez a napégés tünete. Raschel-hálóval lehetne árnyékolni a termőfelületet.

#32754
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Vera! Homok talajon még inkább gondoskodni kell a rendszeres tápanyag-ellátásról,. Ősszel javaslom, hogy komposztot vagy érett marhatrágyát is dolgozzon a tövek köré, valamint ősszel a káliumnitrát helyett káliumszulfátot juttasson ki.

#32753
Ferenc Telepoczki

Érdeklödni szeretnék a képen látható betegség ellen hogyan védekezhetnék biómodszerekkel.köszönöm

#32719
Vera Mészáros

Kedves Vétek Gábor! Az előző tanács szerint alaposan belocsoltam káliumnitrát oldattal. Bár ez előtt is K dús műtrágyát kapott.
Alaposan megnéztem a növényt. A kár kezdetben napégésnek tűnik. Később száradnak el a levelek. A szár akkor még ép, egészséges. A szár teljes elszáradása felülről lefelé halad. Az állományban egyszerre van jelen harsogó zöld egészséges, kicsit foltos, és teljesen száraz hajtás is.
Furcsa még hogy a telepítés utáni 1-2 évben 2 m magasra növő málna tavaly már lényegesen kisebb volt, most a magassága nem éri el az egy métert sem.
Nálunk homoktalaj van, és nagyon kemény vízzel locsolok. Lehet hogy ez a baja ?

#32714
Gábor Vétek Szaktanácsadó

A tüneteket mutató növények szára, gyökere egyébként épnek, egészségesnek tűnik? Károsító vagy annak nyoma (gubacsszerű kinövés, rágásnyom stb.) nem fedezhető fel sehol a növényen, ill. a gyökérzónában?

#32701
Pap Edina Szaktanácsadó

Káliumhiány, amit a nagy meleg méginkább fokoz. Kérem káliumtartalmú összetett tápoldatot adni, a hajlani órákban lombtrágya formájában is, és az öntözés mellett tápoldatban is (pl. Wuxal Super).

#32678
Vera Mészáros

5 nappal ezelőtt betett kérdésemhez képest a helyzet rohamosan romlott. A vesszők nagy része teljesen elszáradt, a rajtalevő érett és éretlen terméssel együtt. Tanácstalan vagyok. Meglehet menteni ?

#32674