Muskátli betegség

András Mekis

Elnézést a képekkel volt némi technikai problémám.

#55762
András Mekis

Jó napot,

Kezdő, hobbi kertészként egy körteraszon vannak kiültetve álló muskátliaink.
Naggyából 2 hete kissé megtorpantak a növésben és hogy új hajtásokat hozzanak.
Az egyik ládában pedig elkezdtek elsárgulni a növények levelei és el is hullott egy részük. A többi esetében nem láttám ilyen gondot. Mi okozhatja ezt és hogyan lehetnek kezelni őket?

Előre is köszönöm válaszukat,

András

#55761
András Mekis

Jó napot,

Kezdő, hobbi kertészként egy körteraszon vannak kiültetve álló muskátliaink.
Naggyából 2 hete kissé megtorpantak a növésben és hogy új hajtásokat hozzanak.
Az egyik ládában pedig elkezdtek elsárgulni a növények levelei és el is hullott egy részük. A többi esetében nem láttám ilyen gondot. Mi okozhatja ezt és hogyan lehetnek kezelni őket?

Előre is köszönöm válaszukat,

András

#55760
Pap Edina Szaktanácsadó

Gyökérgubacs-fonálféregre gyanakszom. Fertőzött lehetett a palánta, vagy a talaj, amit vásárolt. Most már nem tehet semmit, meg kell semmisíteni a növényeket. Komposztra semmiképpen se dobja őket!!!

#55119
Gabriella Varju

Kedves Edina! Tanácsot szeretnék kérni mert egy ismeretlen eredetű kártevővel találkoztam így nem is tudom hogy védekezhetnèk ellene..a muskátliaim egyáltalán nem fejlődnek,ez a kártevő a gyökereket támadja. Már el távolítottam és új földbe ültettem a virágokat.

#55004
Pap Edina Szaktanácsadó

Fáznak a növények. Nem tudják felvenni a tápanyagot. Foszforhiány alakult ki.

#49780
László Farkas

Kedves Edina!
Kb 1 hónapja ültettem ezeket a növényeket.
Alig nőnek, az álló muskátli levelei pirosodnak, a futó levelei, pedig erősen "kanalasak". Mi lehet a baj?

#49689
Pap Edina Szaktanácsadó

Az átültetés mindig sokk a növénynek, főleg a nagy melegben. A párologtatás csökkentése érdekében teszi ezt a levél, mert még nem alakul ki a megfelelő gyökérzet. tegye a fiatal növény hűvösebb, félárnyékosabb helyre, és rendbe jön.

#40254
Beáta Surányi

Kedves Hozzáértők!

Első muskátlim, nagyon aggódom érte, két hete átültettem. Most az esőzések miatt locsolva nem volt, de hát nedves a földje. Ma vettem észre, hogy felkanyarodtak a levelei,és elég puhák a többihez képest. Láttam, hogy van hasonló tüneteket okozó vírus, de a pöndörödést leszámítva más nem stimmel. A fénnyel vagy a vízmennyiséggel van baj?

Köszönöm!

#40139
Pap Edina Szaktanácsadó

A muskátli szereti a napot, a sok fényt (a tűző napot nem). Ha este öntözi, könnyen támadhatja meg a virágokat a párásság következtében a szürkepenész, mely a virágon okoz gondot. A reggeli öntözés sokkal előnyösebb. Permetezésre az Amistar vagy Switch gombaölőszereket javaslom.

#32482
Tímea Kállay

Tisztelt Pap Edina!
Pár napja ezeket a foltokat vettem észre a muskátli virágain.A növényeket erkélyen,félárnyékban nevelem.
Mi lehet a probléma?
Köszönettel:Kállay

#32440
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Marianna. Az angolmuskátli még a hagyományos muskátlinál is páraigényes, félárnyékosabb helyre tegye, ne tartsa az tűző napon, az ablak mellett ahonnan visszavetődik rá az amúgy is erős nyári napfény. Rendszeres víz- és tápanyagellátást igények.

#32393
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Mária! A képnek éppen a lényege homályos. Én napégésnek látom, ami a sötét szirmú fajták gyakori "betegsége" tűző napon. A muskátli nem való a tűző napra, félárnyékosabb helyet kíván.

#32392
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedve Renáta! Én ödémát látok a leveleken. Ez a hirtelen hőmérséklete- és levegő páratartalom-változás, illetve a rendszertelen öntözés, főleg az ti túlöntözés következménye, amikor éjjel megnő a gyökérnyomás, de a magas levegő-páratartalom miatt nem tudja a hirtelen megnövekedett vízmennyiséget elpárologtatni a növény, a víz a sejtekben felhalmozódik. A vízzel telítődő sejtek szétdurrannak és grízszerűen parásodnak. Inkább reggel öntözzön, nagy melegben akár naponta 2-3 alkalommal keveset.

#32391
Mária Balázsovics-Vass

Tisztelt szaktanácsadó!
A balkonládákban növekvő muskátlik fejlődésével kapcsolatosan szeretném tanácsát kérni. Évek óta nevelek muskátlikat, már sokféle kórokozóval találkoztam ,de az idei betegséget nem tudom megfejteni, annál is inkább hogy ezen a tavaszon különös gondot fordítottam az állomány felfrissítésére: átültettem friss muskátliföldbe őket, visszametszettem a téli öreg ágakat, gondosan tápszereztem kéthetente. Ezek után el is mondhatom, hogy gyönyörű tövek fejlődtek ki. A baj az, hogy a virágaik a bimbók bomlása után - már azonnal- úgy néznek ki, mintha egy hetes hervadásnak indulnának. Már a bimbó első virágának a szirmai szárazkásan, kissé elsötétülve, mondhatni hervadtan nyílnak ki. Teljesen el vagyok keseredve, hisz idén mondhatni még nem láttam egy egészséges szép virágot rajtuk.( Még amit megfigyeltem, hogy időjárástól teljesen független ez a jelenség. Volt szerencsém megfigyelni kánikulában és esős időben is. Válaszát nagyon köszönöm. Az egyértelműség jegyében küldök egy pár fotót. Jelzem ezek min- mind frissen nyílott virágfejek.
Köszönettel Balázsovics-Vass Mária

#32340
Marianna Krisztin

Tisztelt Szaktanácsadók!
Az angolmuskátlim igen elszomorítóan néz ki, kétségbeesetten küzdök érte már többféle gombaellenes szerrel permeteztem, nem sok eredménnyel. A levelek fonnyadtak, foltokban szárad, a bimbók is beszáradnak. A betegség akkor alakult ki, amikor hetekig es´ö volt és h´üvös id´ö. Ha tudnának tanácsot adni, nagyon megköszönném.

#32283
Renáta Jakab

Tisztelt Szaktanácsadó!

A segítségét szeretném kérni, hogy mi baja lehet a muskátlimnak. Teljesen kezdő "muskátlizó" vagyok, ezek az első virágaim :). A levélen apró fehér "porszerű" valami van, először azt hittem ráhullott valami, de mintha mozognának is, valamint az új hajtások leveli is érdes felszínűek. Mellékelek képeket.
Mi lehet ez és mit tudok tenni ellene, illetve mi okozhatta ezt?
Ebben a nagy melegben minden este megöntöztem (önöntözős műanyag balkonládám van, beépített víztárolóval), állott csapvízzel szoktam öntözni, valamint a beültetés után 1 hónappal tápoldatoztam először a Substral muskátli tápoldattal (akkor hűvösebb volt és 5l vízhez 3 kupakkal tettem, a héten ebben a melegben, csak 2 kupakkal). Délelőtt éri a nap, kb.11-ig és utána végig árnyékban van.
Remélem minden fontos információt leírtam, előre is köszönöm a segítségét.

#32258