ugróvillások???

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Beáta!
A fotók nagyon kis felbontásúak, nem segítenek. A túlöntözés következményeként jelentek meg. A gyökerek elkezdtek rothadni és ez az ő közegük. Hagyja kiszáradni a talajt és eltűnnek, vagy ültesse át a növényeket (figyelembe véve a hideget). Ennyi víztől a növényei is elpusztulnak. Tartsa be az előírásokat, és a teleltetés szabályait. Semmiképpen nem javasolnék erre növényvédő szer.

#52246
Hadzsega Beáta

Üdv. Az egyik orchidámról leszáradtak a bimbók, és aztán apró, fehér, alig látható bogarakat vettem észre a földjén, elkülönítettem a virágot, de később átnéztem a többi orchideámat és mindegyikben ott vannak az apró bogarak, érdekes hogy a cserép tetején nem látszik semmi, aztán kicsit megpiszkálom a földet és ott mászkálnak. Ezek ugróvillásak lehetnek? Vagy valami más?
Egy másik növényen, pontosabban a ficus cserepében is látok apró fehér bogarakat de ezek inkább hosszúkás, hernyó szerűek, szintén nagyon aprók. Ez mi lehet? Szükség van növényvédő szerre?

#52186
Vétek Gábor

Kedves Madej Éva!

Véleményem szerint nincs ok komoly aggodalomra (bár nem tudom, a kis "giliszták" alatt milyen állatot vélhetett pontosan felfedezni). Az edényt (tartót), amibe a vizet önti, mossa ki, törölje tisztára. Ha megfelelően tartja továbbra is a növényeket, úgy, hogy azok a lehető legjobban "érezzék" magukat, akkor az ugróvillásokkal nem lesz probléma. A legfontosabb az ideális tartási körülmények biztosítása minden értelemben (közeg, nedvesség, hőm. stb.). Ha esetleg az állatok száma érzékelhetően növekedni kezdene, akkor is inkább az átültetést javasolnám új közegbe, mintsen bármilyen készítmény használatát.

#22484
Madej Éva

Tisztelt Hozzáértő!

Én a húsevő növényeimnél tapasztaltam ilyet. Sajnos az a legrosszabb ebben, hogy ugye ezeket a növényeket folyamatosan 1-2 cm esővízben kell tartani, nem szabad kiszáradni hagyni, a másik meg, hogy 100%-os tőzegmohába kell ültetni. Ezeket a feltételeket, a megvilágítást és a magas páratartalmat is biztosítom számukra. Nagyon figyelek rájuk, minden apró elváltozásra komoly gondot fordítok, de meghálálják, mert szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Viszont a legutóbbi öntözésnél kicsi fehér néha ugrándozó állatkákat véltem felfedezni a tartójába öntött víz felszínén, az alján meg fehér gilisztákat. Utánanéztem és szinte biztos hogy ugróvillások. Ennyi szövegelés után az lenne az egyszerű kérdésem, hogy mivel irthatom ki őket, és muszáj-e egyáltalán? (még annyi, hogy a húsevők nem tolerálják sem a tápoldatot sem pedig a növényvédő szereket..) Ha kárt okoznak és muszáj megölni őket, akkor kilátástalannak tűnik a helyzetem:( Mit javasol?

#22366
Vétek Gábor

Kedves Era!

Igen, valószínűleg ugróvillások vannak a virágföldben. Ezek a fajok bár általában nagyobb egyedszámban fordulnak elő, ritkán károsítanak, alapvetően ugyanis korhadékkal táplálkoznak. A sok nedvesség azonban segíti elszaporodásukat (a korhadás, bomlás elősegítése miatt). A védekezés nem rovarölő szeres kezelésen alapszik! Javaslom, hogy kerülje a növény túlöntözését, földjének folyamatosan nedvesen tartását. Ily módon a rovar a későbbiekben sem fog semmilyen látható kárt okozni, túlszaporodása megakadályozható. Érdemes esetleg átültetni a növényt új földbe, amely kevesebb tőzeget tartalmaz.

#21434
era76

Az lenne a kérdésem hogy pár napja vettem észre két szobanövényem földjében hogy nagyon pici fehér bogarakkal vannak tele./alig észrevehető/.A leveleken nem látok semmit csak a földben.Ez lehet az ugróvillás rovar?mit tehetnék ellenük?Tönkre megy a virágom?AZ egyik egy nagyon szép yukka a másik valamilyen pálma azt hiszem.Köszönöm

#21377