cikász pálma

Barnabás Bácskai

Fotót valamiért nem enged feltölteni. A régi ágnak a levelei átlagosan kb. a felüknél már elszáradtak, az ág szára még végig zöld. Nyurga levelek zöldes-sárgás színnel, és a pajzstetvek barnás-feketés pöttyöket hagytak a leveleken.

#57645
Barnabás Bácskai

A fotók újra:

#57644
Barnabás Bácskai

Az előbbi kérdésemhez tartozó fotók:

#57643
Barnabás Bácskai

Kedves Edina!

Körülbelül fél éve írtam ( 2023-08-07 20:42 ) Önnek a cikászpálmámról, aminek a problémái az akkori üzenetben láthatók.
A pálmámnak már csak egy levele van, ami már eléggég elkezdett sárgulni, a másikat vissza kellett vágni.
A pálma újabb 2 darab ágat kezdett növeszteni, amik most bukkantak elő.
Mit tegyek, hogy a pálma megtartsa az újonnan jövő ágait és ne sárgítsa be azokat pár hét után?
Vágjam vissza esetleg ezt az utolsó egy darab ágát, hogy erre a 2 db újra fókuszáljon?
A növény lakásban van kb 20-23 °C és 50-60% páratartalom. Most adtam neki általános tápot is vízben feloldva.
Az új hajtásokról és a sárguló régi ágról fotókat csatoltam.

Köszönettel
Barnabás

#57642
Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, írja meg hogyan tartja, hogyan öntözi, milyen tápanyagot, mikor, mennyit kapott.

#57585
Karoly Redling

Sargul a cikasz palmám.
Kérek szepen segitseget, hogy gyogyithatnam meg.
Koszonom

#57564
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos a túl száraz levegő okozhatja a bajt. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlöntözni a növény, mert azt hisszük, nem kap elég vizet. A lakásban ilyen meleg, kánikulai nyarakon párásító berendezés használata javasolt, amennyiben trópusi növényeket nevel. Fontos, hogy ne a növény felé fújjon. A légkondicionáló berendezés használata hasonló gondokat képese okozni.

#57119
Barnabás Bácskai

Kedves Gazdabolt!

A cikász pálmám új levelei legalább 2-3 éve elszáradnak miután azokat megnöveszti.
Először az új zöld hajtásokat kiegyenesíti (néha túlságosan is, és pont az ellenkező irányban görbül mint kéne) majd a leveleinek a közepe elkezd a levél széle felől sárgulni. Ez a sárgulás átvált barnulásba és a levelei elszáradnak. A végén csak a szára marad meg levelek nélkül, amit már ledob a növény.

A legutolsó ágnövesztés előtt még azt is csinálta, hogy túlságosan nagy leveleket növesztett. Ezeket legalább néha meg is tartotta, de a ezeknek a nagyoknak a nagyja is ugyanígy elszáradt.
A legutóbbi hajtások már méretben stimmeltek, nem is görbültek vissza, viszont megint elszáradtak.

Már csak két régi ága van, ami nem sárgul, de azok meg elég nyurgák.

Direkt még a legutóbbi hajtásnövesztés előtt a földjét kicseréltem pálma földre hátha emiatt csinálta ezeket, de ez sem számított. Locsoláskor nem öntözöm túl és nyáron kb. havonta szoktam virágtápozni is.

Mi lehet a baja a pálmának?
Csatoltam fotókat egészen a sárgulástól az elszáradásig, illetve a régi nyurga leveleiről is.

Köszönöm
Barni

#56940
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Attila. Kérem csatolja a képet. A cikász érzékeny a túlöntözésre, a gyökérfulladásra miatt sárgulhatnak a levelek. A túl kötött talajt sem kedveli, legjobb kaktuszföldet választani neki.

#55735
Attila Ibarhart

Csatolom a képet amit készítettem.

#55650
Attila Ibarhart

Üdvözlöm.A Csikász pálma olyan 4hónapja van meg,elkezdett 3 új levelet hozni és ezzel egyidejűleg elkezdtek a többiek sárgulni belülről kifelé.Mi lehet a gond?Esetleg kicsi a cserép.

#55649
S. P.

Kedves Benve. A cycas megégetett a napon, azért sárgul a belső része. Tegye egy helyre ahol szűrt fény van. A másik sárgulás amit látni hogy a levélen 1-1 levélszál vissza sárgult félig, az amiatt van mert fizikai hatás érte. Véletlen nekiütődött valami vagy csak ahogy átrakták egyik helyről a másikra a a levélszál vége neki ütődött valaminek. Ilyenkor az a szál vissza sárgul. Tovább nem megy csak amelyik szálat érte a fizikai hatás. A földről és a cserép méretéről és a törzsről mutasson fotót. Egyébként a cycas lassan fejlődő növény nem hoz minden évben új levelet, vagyis egyáltalán nem kell neki. Normális esetben 2 évente szokott hozni, tehát ne keseredjen el emiatt :)

#51256
Bence Czirjak

Még egy kép a fonák oldalról.

#51249
Bence Czirjak

Kedves Katalin!

Köszönöm a válaszát és az információkat. Ezek szerint jó lenne kevésbé napos helyen tartani a növényt ahol nem éri tűző nap hanem félárnyékban van? Vagy a napégést más idézte elő? Az utolsó átültetés körülbelül 3 vagy 4 éve történt, azóta minimálisan lett pótolva a föld pár centiméteres rétegben amikor a nyári hónapok alatt ülepedni látszott. Készítettem pár közelebbi képet az apróbb foltokról, a levél fonák oldaláról is.

#51248
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Cz. Bence!
A felvételek alapján látok napégést, szárazlevegőjű klímát és tápanyaghiányt (ez a tápanyag számára már nem elegendő)! Több apró foltot látok rajta, de nagyításra homályos. Kérem, hogy készítsen éles jól látható felvételt róluk és a levél fonákáról is. Mikor ültette át utoljára?
Javasolnám a Vitaflóra tápoldat levéldísznövényekhez. https://www.gazdabolt.hu/tapoldat/2390-vitaflora-tapoldat-leveldisznoveny-1l.html

#51232
Bence Czirjak

Kedves Katalin!
Egy körülbelül 15 éves cikasz pálmával kapcsolatban szeretnék segitséget kérni. Tavasztól őszig kültéren, napsütötte teraszon van tartva ahol a délelőtti óráktól délutánig közvetlen napfény éri, öntözve évek óta ugyanúgy van, tápból pedig általános, csepegtetős tápoldatot kap rendszeresen.
Eddig minden évben hozott új leveleket, amik nagyjából ilyenkor, július végén, augusztus elején érték el a teljes méretüket. Idén ennek sajnos nincs jele, ellenben számos levele elkezdett fakulni, sárgulni. Ezek közül a sárguló, száradó levelek közül többet eltávolitottam, de úgy néz ki a folyamat a többi levélnél is folytatódik. Mi lehet a probléma forrása? Előre is köszönöm a segitséget!

#51185
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Györgyi!
A különbségek általában a tapasztalatokon alapulnak! Én például a laza tőzeges talajt javaslom, folyamatos tápoldatozás mellett és lágyított vízzel való öntözést. A párásításról is gondoskodjon.

#50617
Györgyi Karsai

Érdeklődni szeretnék, cikász átültetéséhez milyen földet javasolnak (több éves növényekről van szó). Végigolvastam itt a tanácsokat, és írják a C-, és a B- típusú földet is, aztán meg azt, hogy "laza, tőzeges talajba". Most akkor melyik legyen? Köszönettel, KGYK

#50407
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Endre!
Télen neki is szüksége van a pihenésre, így hűvösebb (minimum 10-150 C), helyen kell tartani. A radiátor közelében hány fok van? Ez mindenkinél változó, de gondolom, hogy magasabb, mint 10-15 0 C, fok.

#48943
Endre dr. Szeles

Kedves Katalin!
Három hónapja vettem egy 70 cm-es cikász pálmát. Szép, semmi baj nincs vele (még). Ablak és sajnos radiátor előtt áll kb 70 cm-re. Az üzletben azt mondták, hogy alulról kell öntözni , egy kis víz mindig legyen alatta. Bírja a telet a radiátor mellett? Köszönettel

#48890