Hibiszkusz betegségek

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves E. László!
A növény levelének vízzel való permetezését nem javaslom. Helyette egy kis tálkába (pohárba), tegyen vizet és rakja a növények mellé, így folyamatos és egyenletes lesz számukra a pára. A levélvégek száradása a száraz levegőjű klímára és egyben a túlöntözésre is utalnak. Túlzásnak tartom a sok tápozást. A levéltrágyát visszavenném, felesleges. Miért öntözi lúgos vízzel? Egy palackba tegyen vizet, hagyj napokig állni és azzal öntözzön.

#53673
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Mariann!
Valószínű, hogy azért nem virágzik, mivel túl melegen teleltette a növényét. Ha nem kapja meg a hideghatást (jarovizáció), akkor nem is fog virágozni.
A növényt helyezze karanténba. Javaslom a Mospilan növényvédő szerrel történő védekezést (beöntözés), ami megoldást jelenthet. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Egy kezelés nem elegendő!
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#53672
László Egyed

Kedves Edina!
Segítséget szeretnék kérni Öntől ! Fitohorm granulátum tápoldatot kap a növény hetente 1x, illetve levéltrágyázva , naponta permetezve vizzel,főleg most a melegben.3-4 naponta van locsolva kissé lúgos vizzel,állandó árnyékban van kint a szabadban,...másik hibik is ilyen vizzel vannak locsolva,de ott nem jelentkeznek ilyen levél betegségek.válaszát előre is köszönöm

#53494
Finta Mariann

Kedves Szaktanácsadó!

A csatolt fotón látható bogarak lepték el a hibiszkuszom. Mit kezdjek velük, hogy eltűnjenek?

Illetve, 1 éve került hozzám, tápoldatozom igénye szerint, vízet is adok neki ahogy kell, fényes helyen tartom, de nap nem éri, metszettem, át is lett ültetve B virágföldbe, más virág nincs az 1m-es körzetében, mégsem virágzik.
Mit kellene tennem, hogy virágozzon?

Köszönettel,
Mariann

#53492
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Ádám!
Sajnos, nem töltött fel fotókat. Szükséges lenne.

#52251
Ádám Horváth

Kedves Antics Katalin!
A hibiszkuszom levelein sötét pontok jelentek meg. A mellékelt képek alapján, kérem szíves segítségét, hogyan kezeljem ki szeretett növényem a betegségből. Várom válaszát:
Horváth Ádám

#52195
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. András!
Nagyon meleg és száraz levegőtől pár év múlva teljesen kimerül a növény, és virágozni sem fog. A szárazlevegőtől szárad a levélszél. Párásítson, de ne a növény spriccelésével! Folyamatos pára kell, egy ilyen meleg helyiségben meg pláne.

#52174
András Szabó

Kedves Tanácsadó!
Hibiszkuszom levelei foltosodni kezdtek, illetve némelyik levél vége száradni kezdett, bepöndörödött. A levél alsó részén átnéztük (mivel előző év elején voltak rajta kártevők) de nem látni semmit. Tápanyaghiányos vagy esetleg kártevő támadhatta meg? Mivel itthonról dolgozunk a szoba általában elég meleg és száraz, az okozhat ilyen tüneteket? Mit tehetnék érte?
Köszönöm segítségét!

#52119
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Fné. Szandra!
A fotó és a leírásalapján atka kártétel. Javaslom a párásítást. A száraz levegőjű klímát kedvelik. Valamint például a Nissorun 10 WP atkaölő szert lehet alkalmazni! Fontos, hogy az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=Nissorun+10+WP+

#51667
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Imre!
Feltételezem, hogy nem iszapolta be beültetés előtt a talajt, és szerves trágyát sem helyezett a gödörbe. Valamint a feltalajt sem választotta szét. Terrikol kártevők jelenlétét vizsgálta, stb.?

#51666
Szandra Fazekasné

Kedves Tanácsadó!
Hibiszkuszom levelei foltosodni kezdtek, a legújabb virág szirmainak vége bepöndörödött és nem nyílott ki teljesen. A levélszár alsó részén vízcsepp szerű ragacs van néhol. Mintha pókháló-szerű valamit láttam volna, de a fényképezéskor nem találtam meg. Kártevő támadhatta meg? Mit tehetnék érte? A virág közel 4 hónapja van nálam, előtte a szára teljesen fel volt kopaszodva és alig volt néhány levele az új szárakon, mostanra úgy tűnt, hogy rendbe jött.
Köszönöm válaszát!

#51581
Vasmatics Imre

Olyan kérdésem van átúltettem a mályvacserlyét ki ássot gódórbe aztán meglocsolttam és elkokadttak a levelei nintha ekfonyadt vokna mi a baj van uj remény? Údv imre

#51569
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kné. Sch. Éva!
Ez több mindentől is lehet! Kérem, egy éles jól nagyítható felvételt küldjön a fonáki részről is. Mikor ültette át utoljára, milyen tápanyagot használ, mivel és hogyan öntözi, páráról hogyan gondoskodik, stb.

#51214
Kertészné Schmidt Éva

Udvözlöm! Hibiszkusznak deformálodnak a levelei , es marvanyosodik . Mit tegyek? Koszönom ha vàlaszol

#50981
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves O. Dóra!
Őszinte leszek, nem való erre a helyre ez a növény! Ezt a növényt ki kell vinni! Az utcákon, ha sétál, akkor találkozhat velük, ki vannak ültetve! Javaslom, hogy ajándékozza el!
Valamint kérek közeli felvételeket a levelekről és fonákjaikról! Észlelt-e ragacsos felületet?

#47763
Olah Dora

Kedves szakerto,
a segitseget szeretnem kerni par honapja vasarolt hibiszkuszom erdekeben. Sajnos szabadban tartasara nincs lehetosegem mert a Carolina-i eros nap megegeti a leveleket. Bent rendszeresen ontozom, parasitok, hetente kap tapoldatot. Folyamatosan viragzik de folyamatosan hullajtja az elsargult regi es uj leveleket. Rengeteg bimbot hoz, mar a par centis hajtason is. De a levelet hullajtja, kb minden nap egy marekkal . Mar leszedtem rola egy marek bimbot hatha inkabb a levelekbe tolja a tapanyagot de hozza a kovetkezot es a problema tovabbra is fenall.
Elore is koszonom a segitseget.
Schuller Dora

#47668
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Dóra!
Nagyításra homályosodik a felvétel, de úgy látszik, hogy ezek kártevők! A kártevőket szappanos puha ruhával mossa le a növényről. Ezt legalább heti 2-3 alkalommal ismételje meg.
Amennyiben nem hoz megoldást, akkor növényvédő szert kell alkalmazni.

#47117
Tábori Dóra

Kedves Szaktanácsadó!

A spanyol hibiszkuszommal van problémám. 1 éves növényen kb fél éve elkezdtek megjelenni fehér szemcsék. Volt, hogy lezuhanyoztam vízzel a növényről, de visszatértek a fehér szemcsék. Most már azt tapasztalom, hogy az új levelek, amik nőnek lyukasak. Mivel tudnám kikezelni? Mi okozza a problémát?
Nagyon köszönöm a segítéget!

Tábori Dóra

#47053
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Zné. B. Márta!
Több minden is lehet. De mivel vízben áll az alja. Szerintem túlöntözte és megfulladt a gyökere.

#47029
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Márk!
Hogy menthető-e, az attól függ, hogy mennyire fázott meg. A növényeknél sajnos ez lehet végzetes. Kérek jól nagyítható, éles felvételeket, fonákról is. Valamint habitus felvételt.

#47028