Orchidea betegség

Edina Pap Szaktanácsadó

Vásároljon egy új, egészséges növényt, ezt pedig azonnal távolítsa el a lakásból, mert a kártevők a többi szobanövényét is megfertőzhetik. Ügyeljen rá, hogy ne fázzon meg. Fontos, hogy inkább egy kicsit szárazabban tartsa.

#55973
Kitti Nemesné N.

Üdvözlöm!
Vettem egy orchideát 3 hónapja, elég fiatalnak látszik. Az összes bimbó ki volt nyílva, szép lassan kezdtek elszáradni, látszott hogy vége a virágzásnak. 2 levél is elsárgult és 1 szár is alul is felül is. Mivel nagyon pici cserépben volt átültettem mikor már száradtak le a virágok, a cserép alatt agyaggolyók vannak. Kapott fokhagymás oldatot, többen is tanácsolták, ugyanis nem túl sok gyökere van. Aztán nem rég megláttam rajta bogarakat, szerintem tripsz és tetü is. Vettem Celaflor careo rovarölőt ami orchideára való. 1hete befújtam de még mindig látni pár bogarat. Még az egyik elszáradt levél helyén vöröses foltok jelentek meg a tő oldalán, fogalmam sincs mit ronthattam el ennyire. Az ablaktól kb 2 méterre van de nagyon világos helyen így is, a radiátor is ugyanilyen messze van. Nem folyamatosan szellőző helyen van de a cserepet sok helyen kilyukasztottam hogy minnél jobban szellőzzön. Mit javasol hogy hozzam helyre? Fújkáljam tovább 10 naponta a Celaflor-ral?
Bocsánat a hosszú szövegért, köszönöm előre is.

#55945
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Enikő!
Javaslom a Mospilan-nal való védekezést. Be kell öntözni és legalább 2-3 alkalommal ismételni! Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Egy kezelés nem elegendő! Ez az egyik legjobb a növényi kártevők ellen.
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#53387
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Andrea!
Mindenképpen fotót kérek!

#53386
Enikő Havadtői

Itt talán látszanak a rovarok is

#53223
Enikő Havadtői

Kedves Szakértő!

Ma vettem észre, hogy az orchideám levelén apró, ragacsos cseppek jelentek meg, ami körül apró, hosszúkás rovar mászkál, annyira pici, hogy nem látszik a fotókon, nem tudtam rákeresni. A virágai száradnak le :( Mivel tudnám kezelni? Csatolok képet is.
Válaszát előre is köszönöm!

#53222
Andreea Boszormenyi

Jo napot kivanok.Segitdegre szorulok.Az pici fekete mozgo bogarak leptek el es egy egy orhideam levelein ragacsos szeru valami is van,valamint a viragszarak ahogy kigajtanak ugy szaradnak is el.Mit tehetnek hogy orvosolham a problemat?valaszat elore is megkoszonom.

#53065
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Vanda!
Normális esetben is elsárgulnak az öreg levelek. Ebből a fotóból nem derül ki, hogy ez milyen levél. Hogy kiderítsük mi történt, ahhoz szükségem lenne minden adatra. Hol tartja, hogyan teleltette, öntézés: mivel, mikor, mennyit? Párásításról hogyan gondoskodott? Dohányoznak-e a helységben, van-e klíma? Milyen távolságban van a fűtőtest? Milyen tápoldatozást alkalmazott, stb.?

#52987
Papinóth Vanda

Kedves Katalin!
Egy hete ültettem át a dendrobium phalalaenopsisem, a mai áztatásnál vettem észre, hogy az egyik tő legfelső levelei a képen látható módon sárgul. Mi lehet ennek az oka?
Üdvözlettel: Papinóth Vanda

#52883
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Gáspárné!
A túlöntözés következményeként is megjelenhetnek cseppek a növény felületén. A ragacsosság a kártevők jelenlétére utal. Ezek nagyon apró élőlények és rejtett életmódot folytatnak. Kérek éles, jól nagyítható felvételeket a fonákról és a tüneteket mutató növényrészekről.
A kártevőkre javaslom a következőket! Mivel feltételezem, hogy zárt térben van, így a permetezés kizárva, ezért a beöntözést javaslom. Okvetlen helyezze karanténba. A Mospilan növényvédő szerrel történő védekezés megoldást jelenthet. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#52443
Lídia Gáspárné Majoros

Üdvözlöm!
Orchideám levelének alján ragadós cseppek jelentek meg. Kártevőt nem láttam rajta. Lemostam, de újból megjelentek. A levelek, s maga az egész növény erőteljes, a tövénél oldalhajtást is hoz. Egy levélen a levélszél elszíneződött. Egy másik levél fonákán pedig fehéres foltok jelentek meg. Mivel szüntethetem meg a ragadós cseppeket a leveleken?

#52273
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Csilla!
Okvetlen helyezze karanténba! Láthatóak a kártevő nyomai. Valószínű, hogy már több növényén is jelen vannak.
Javaslom (zárt térben nem permetezhet), a beöntözést. Okvetlen helyezze karanténba. A Mospilan növényvédő szerrel történő védekezés megoldást jelenthet. 2-3 alkalommal ismételni kell. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#52267
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Ágnes!
Mivel fertőtlenítette a környezetét?
Ezek nagyon apró kártevők, könnyen megbújnak! Javaslom (zárt térben nem permetezhet), a beöntözést. Okvetlen helyezze karanténba. A Mospilan növényvédő szerrel történő védekezés megoldást jelenthet. 2-3 alkalommal ismételni kell. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#52266
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Zsófia!
Egy kijutatás nem segít!
Javaslom (zárt térben nem permetezhet), a beöntözést. Okvetlen helyezze karanténba. A Mospilan növényvédő szerrel történő védekezés megoldást jelenthet. 2-3 alkalommal ismételni kell. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#52265
Hipszki Csilla

Tisztelettel!
Kb. 10 éve tartok orchideát.. Nem áll alattuk a víz, öntözés előtt két napig áll a csapvíz, átlátszó a kaspóm. Rendszeresen 3-4 hónapig virágoznak, levelet és új virágokat is mindig hoz minden növényem. Van 17 növényem vagyis már csak 16..
A képet csatolom ami megjelent az elpusztult virágon és a mellette tartott 3 virágomon. Leveleiket le töröltem rozsdabarna por szerű valamit távolítottam el, a tő és gyökerek rendben vannak, a levelek barnulnak illetve rücskösödnek.
Mit tehetek?
Válaszát köszönöm! Csilla

#52227
Ágnes Bakos

További kèp a növèny alsó levelèről.

#52208
Ágnes Bakos

Tisztelt Szakértő!
Tavalyi èvben az összes, 16 db orchideám ment tönkre egyszerre. Azóta az helyüket, ablakot ès környèkèt fertőtlenîtettem. 1 db új orchideát tettem a helyükre. Sajnos ez is hasonló tüneteket "produkál".
Levele foltos, a legalsók sorra foltosodnak. A növèny közepèn az új levèl visszaszárad. Közepèt nem èrte vîz.
Szeretném segîtsèget kèrni, milyen szerrel tudnám kezelni?
Előre köszönöm válaszát!
Bakos Ágnes

#52207
Sz Zsofia

Egy másik virág levele így néz ki, ennél kezdetleges még a betegség és ennek erősebb és vastagabb a levele

#52188
Sz Zsofia

Kedves Katalin!
Köszönöm a gyors választ.
Csak szúnyogot láttam körülötte néha, de sajnos nem tudtam mit lehetne kezdeni velük és néhány helyen ezt olvastam ahogy rákerestem az orchidea betegségekre, hogy a moszpilan segíthet.
Nem változtattam az öntözési technikán sem és nem is olyan mint amikor megégeti a nap a leveleit.
Tudom, hogy előbb tanácsot kellett volna kérnem, de remélem még meg lehet menteni őket.
Köszönöm a segítséget!

#52187
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Zsófi!
Zárt térben tilos permetezni, kizárólag beöntözni! Ez engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani! Ez az Ön érdeke! Látott rajta kártevőt és azért kezdte el permetezni, vagy csak úgy rutinból? Sajnos a fotó, nagyításra homályos. Kérek, éles, és jól nagyítható felvételt! Főleg a kártevőről kérnék, ami ellen permetezett.

#52183