Banánfa

Edina Pap Szaktanácsadó

A banán alapvetően kerti dísznövény. Lágyszárú, fagyérzékeny, még a télálló banán is visszafagy, majd újrahajt. Erősen sarjadzik, a sarjakat leválasztva lehet szaporítani. Az anyanövény egy idő után elhal. Tápanyag- és vízigénye magas, a félárnyékos helyet szereti. A tápanyaghiány és a tartásból adódó gondok cserépben, lakásban tartva fokozottan jelentkeznek. Az Ön növényénél is ez tapasztalható. Várja meg, amíg az anyanövény levelei leszáradnak, ezeket távolítsa el. A sarjakat ültesse át. A kis növényeket (illetve az anyanövényt is) tavasszal, május végén ültesse ki a kertbe. Ha cserépben tartaná, akkor mindig új növényt neveljen a sarjakból. A rendszeres víz- és tápanyagpótlás fontos. Javaslom a citrusfélékhez vagy mediterrán növényekhez javasolt tápoldatot.

#55841
Nina Varga

Kedves Katalin,

3 hónapja vásárolt banánom az utóbbi hetekben megállt a növésben, valamint a levelei az alábbi kóros állapotot mutatják: a levelek széle megsárgul, majd erősen bebarnul, és száradásnak indul (teljesen nem száradt el egyik sem). Sajnos nem csak az alsó, hanem az egészen friss hajtások is. A levelek korábbi "nyitott" állapotukból kezdenek összecsukódni a fonák mentén.
Benti növény, a teraszajtó előtt tartom, így viszonylag sok nap éri. Naponta vagy két naponta öntözöm, valamint permetezem napi 2-3 alkalommal (nem csapvízzel). Mellette található egy ugyanilyen banán növény, mindkettőt ugyanúgy gondozom, de a másiknak semmi baja (talán egy kicsit kevesebb közvetlen nap éri).
köszönöm előre is a segítséget.

#55774
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Alexandra!
Sajnos eléggé homályos a fotó. Kérek, közeli éles és jól nagyítható felvételeket a levelek színéről és fonákáról is. Amennyi a fotóból látszik, abból arra lehet következtetni, hogy napégés és túlszáraz klíma. Mikor kapott utoljára szerves trágyát?

#53662
Gurányi Erős Alexandra

Jó napot!
Van a kertben kiültetve egy télálló banán. Olyan probléma van vele, hogy a levelek egészségesen kibújnak, aztán megkezdődik a barnulás, száradás. Az öntözés naponta megy csepegtető rendszeren keresztül..kora délelőttig félárnyékban van , aztán végig süti a nap. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mi lehet a probléma.
Előre is köszönöm a segítségét
Gurányi Erős Alexandra

#53628
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Renátó!
Amennyiben penészez azt gombaölő szerrel kezelni lehet. De az a kérdés, hogy milyen mértékű a károsodás. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a növény már menthető. A fagyás, sajnos a növényeknél visszafordíthatatlan folyamat.

#52810
Renátó Kiss

Üdvözlöm. Musa basjoo banánom sajnos megcsípte a fagy, utánna pedig ilyen folt van rajta és teljesen fehér levelet hoz, a törzse enyhén penészes. Mi lehet a gond és mit javasol mit tegyek? Üdvözlettel: Renátó

#52705
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Henriett!
Sajnos a fotó, nagyításra homályos. Kérek, egy jól nagyítható, éles felvételt. A fonákról is. Tapasztalt esetleg ragacsos váladékot? A páráról hogy gondoskodik, stb.?

#51859
Nagy Henriett

Kedves A. Katalin!

Van egy télálló banánfám (Musa Basjoo) cserépben nevelem. Még csak néhány hónapos. Úgy tudom, hogy kb 3 éves kortól ajánlott kiültetni szabadföldbe. A nyáron kint volt, de már behoztam! Viszont az utóbbi hetekben észre vettem, hogy barna foltos mindkét oldala meg el sárgulnak az alsó levelei. Ez valami betegség? Mit tudok ellene tenni? Csatolok egy fényképet. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Várom szíves válaszát.
Üdvözlettel: Nagy Henriett

#51727
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Mónika!
A banánról nem töltött fel fotót. Így hogyan válaszoljak a kérdésére?
A fotóalapján, a tuján olyan mintha pajzstetű lenne. Tudna nekem egy élesebb, jól nagyítható felvételt készíteni? Azok is fehérszínű rovarok melyek szívó szájszervvel rendelkeznek. Szisztemikus rovar ölőszereket használhatunk ellenük.

#51686
Harsányi Mònika

Tisztelt Katalin!
Musa basjoo banánfa levelein apró barna pontok vannak. Sok helyen azt írják, hogy gomba. Tényleg az? És ha igen mivel kezelhető? Illetve örökzöld tujámon megjelentek fehér kis rovarok. Én tetűre gyanakszom , milyen hatásos szert tudna ajánlani? Tetű elleni permetszerrel rendszeresen fújva vannak és mégsem tűnnek el.
Köszönettel ,
H.Mónika

#51419
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Dénes!
Napégésnek tűnik, azok a tünetek is hasonlóak! Viszont látom, füves területen van, így az a gyanúm, hogy terrikol talajlakó kártevők! Ültetés előtt felvételezte a talajt? Készített talajvizsgálatot?
Ugye azzal tisztában van, hogy a télálló banán nem bírja a komolyabb fagyokat?

#48766
Dénes Pádár

Tiszteletem!
Az utóbbi időben (kb 1-1,5 hónap) a banánfám levelei a szélüktől elkezdtek, sárgulni és barna elváltozás mutatkozik rajta majd elszárad és ez az állapot úgy néz ki kezd felgyorsulni. Friss hajtásokat hoz, azokon egy ideig ez a jelenség nem tapasztalható ( kb 2 hét ) aztán azoknál is. Napos helyen van, rendszeresen öntözve és kap tápoldatot is. A levélen nem látok sem bogarat vagy egyéb hasonló dolgokat. Télálló fajta, egy telet kint töltött, tavasszal gyönyörűen útnak indult de most a nyár végén előjött ez a probléma. Mi okozhatja ezt ?

#48680
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. P.!
Amennyiben mostanában vette, úgy javaslom, vigye vissza! Nem etikus így eladni! A vásárláskor mennyire volt látható?
Írjon le mindent a tartásával kapcsolatban! Sok féle banán van. Nem mindegyik alkalmas a cserépben való neveléshez! Ön spricceli vízzel a leveleket? Vásárlás után általában átültetést igényelnek a növények! Komposztban gazdag, enyhén savas vagy semleges homokos táptalajra van szüksége! Tápoldatozni kell, 4 éves kórtól szerves trágyára van szüksége. Írjon le mindent, mivel öntözi, hányszor? Rengeteg fényre van szüksége, nagy páratartalomra! A fotón olyan mintha megéget volna a levele.

#48646
Pasti Matthias

Medves Papp Edina érdeklődni szeretnék hogy vettem egy banán fát és hogy rohamosan elkezdett barnúlni a levele mitől lehet és mivel szűntethető meg és milyen tápoldattal lehet locsolni mióta megvettem nem kapott még azóta?

#48561
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Merényi Péter!
A termés terület és klímafüggő! Magyarország egész területén kint a szabadban nem hoz mindenütt termést. Fontos a hozzáértő gondozás.
Amennyiben csak úgy belevág nem biztos, hogy sikere is lesz. Javaslom, hogy olvasson el szakkönyveket és vizsgálja meg a területet ahová a növényt szánja, hogy megtudja-e valósítani a számára szükséges klímát és feltételeket.

#35592
Péter Merényi

Tisztelt Antics Katalin!

Érdeklődni szeretnék. Tavasszal tervezem, hogy veszek banánfát. Télalló banán, típusra: Musa Basjoo. A kérdésem az lenne, ha mindent megfelelően elvégzek (gondolok itt ültetésre, teleltetésre, stb,,,) és meg is marad, akkor a termése ehető? Rengeteget utánaolvastam, van ahol azt írják, ehetetlen, van ahol ehetőként írják. Nem tudom, mi lehet az igazság. Egyik helyen azt írják sok magja van de ehető másik helyen hogy nincs magja de ehetetlen.... Várom mielőbbi szíves válaszát, illetve ha nem ehető, akkor egy javaslatot, milyen banánt ültessek, ami télálló, és kintre is ültethetem. Valamint ha kérhetem, e-mail címemre is elküldené a választ? meteora84@gmail.com

Hálás köszünettel: Merényi Péter

#35574
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Tóth Vilmos!
Véleményem szerint, nincs betegsége csupán tartási hibából erednek a tünetek. Azt kell tennie amit leírtam. A számára megfelelő klímát kell kialakítani, de folyamatosan, állandó jelleggel, nem elég csak néha, esetenként. Ez panellakásban nagyon nehéz, sőt lehetetlen. Mivel télen biztosítani kell számára a hideget, stb.
Valamint az esővíz a legmegfelelőbb a számára. A csapvizet nem bírja.

#34035
Vilmos Tóth

Köszönöm. És most speciel mi a betegsége és hogy lehet kezelni?

#34008
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Tóth Vilmos!
A banánnak szüksége van arra, hogy a megfelelő klímát és életfeltételt biztosítson a számára! De ennek a klímának állandónak kell lennie, ha csak rövid ideig áll fenn akkor megbetegszik és elpusztul. Ilyenkor a gombák is könnyebben megtámadják!
A panel nem igazán a banánnak való. Javaslom, hogy a párásítást ne a növényre való locsolással oldja meg. Közvetlen csapvizet nem szabad használni.

#34005
Vilmos Tóth

Tisztelt Antics Katalin!
Kb. egy éve vettem egy leértékelt banánt egy áruházban (így sajnos a pontos fajtáját nem tudom), elég száradt és esetlen volt, de átültettem, tápoldatoztam és nagyon szép kis növény lett belőle. A tél alatt viszont történt vele valami, mert az új hajtásain barna nekrotikus foltok jelentek meg, és a fejlődő levelek nagy hányada el is száradt. Először tápanyag túladagolásra gondoltam így 2-3 hétig abbahagytam a tápoldatozást, de nem változott a helyzet. Aztán gondoltam akkor esetleg tápanyag hiány, így táprudat vettem a földjébe, tápoldatoztam, de semmi. Aztán láttam hogy a földje tartósan nedves, így megnéztem a gyökérzetét és nagyon zsúfoltan volt a cserépben. Átültettem egy sokkal nagyobb cserépbe, és akkor hozott egy szép hajtást aminek nagyon megörültem, de azon is megjelentek a foltok. Aggódom hogy elpusztul ha ez így megy tovább...főleg most, hogy a fényviszonyok se valami jók, és ma úgy vettem észre hogy a törzse is puhább.Tudna segíteni hogy mi lehet a probléma? Esetleg ez valami gomba?

u.i.: Panelban lakom úgyhogy a levegő sokszor száraz, de vízzel permetezem és télen párologtatót (tefal baby) is használtam. A tápoldat amit használok általános (NPK:735).
Segítségét előre is köszönöm.

#33985