Kumquat gondozása

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Csengődi Gábor!
Akkor még egyszer, nagyon nehéz a megtartása azoknak a növényeknek melyek nem a hazai klímán cseperedtek. A növények azt is nehezen viselik, ha egyik helyről a másikra helyezzük őket.
Mivel az ön növénye nem tekinthető dísznövénynek így a tartása sem egyezhet meg azokkal. Teljesen úgy kell kezelni, mint a gyümölcsfáinkat. Azzal a különbséggel, hogy nem lehet kint teleltetni.
Az esővíz a legjobb a számára vagy a szénsavmentes ásványvíz. A közvetlen csapvíz kerülendő. Tápanyagot tavasztól- őszig folyamatosan kell adagolni. Ajánlott 3-4 éves korától a szerves trágya adása (megbízható helyről származzon).

#40111
Gábor Csengődi

Tisztelt Katalin!

Rendelkezem Kertész növénnyvédő technikusi végzettségel! Viszont mivel szőlészettel foglalkozom kevésbé értek a cirusfélékhez ezért kértem tanácsot. Ha már "behurcolták" akkor a lehető legjobb ellátást kapja a növény. Mogoldható a teleltetés és a kertbe helyezés is. Milyen víz lenne a legmegfelőbb? Tápanyagutánpotlás mikéntje? Köszönöm a segítséget!

#40048
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Csengődi Gábor!
Először is, nem túl szerencsés növényt áthozni külföldről, ráadásul emeletes lakásba. Egyrészt más klímához szokott, nem nagyon tud alkalmazkodni. Nem is bírják a klímaváltozást.
Másrészt az erkély nem neki való! Nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy nem dísznövény. Folyamatos növényvédelmet igényel. A növényvédő szereket viszont kizárólag a szabadban (kertben), lehet kijuttatni.
Harmadsorban, a teleltetést nem lehet fűtött helyen megoldani.
Közvetlen csapvízzel nem öntözhető. Párára van szüksége és folytathatnám.
A jelenlegi állapot külön-külön is okozhatja az említett tüneteket.

#40030
Gábor Csengődi

Segítséget szeretnék kérni Önöktöl nemrégiben (kb. 1 hónapja) Olaszországból kapott kumquat fácskám gondozásához amely 45 cm magas és 20 cs átmérőjű műanyag edényben található. Elhelyezés egy első emeleti erkélyen van. A délutáni nap végig éri a fácskát. Az utóbbi napokban figyeltem meg, h az eddig telt gyümölcsök vesztettek feszességükből illetve a növény néhány levelet is elhullajtottt. A leveleken szabad szemmel kór ill. kárképet nem fedeztem fel. Kérem önöket lássanak el tanácsokkal az öntözéssel, tápanyagutánpótlással ill. egyéb fontos teendőkkel kapcsolatban. Köszönöm

#39983