selyemakác sárgulása

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A selyemakác alapvetően a laza, homokos talajt kedveli. Napos fekvésbe ültesse. A növény tápanyaghiánytól szenved. Valami miatt akadályozott a tápanyagfelvétel. Ennek okát kellene kideríteni.

#55844
Mónika Kovács

Kedves Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni. Van egy kb. 3 éves selyemakác fácskánk 2 méter körüli a magassága és szétterülőek az ágai. Igazából ketten voltak volt egy testvére aki kisebb volt méretre és elajándékoztuk hely hiány miatt. A tesó már idén virágzott azoknál akik kapták tőlünk. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem virágzik? Sőt van ettől egy nagyobb baj is vele sárgulnak a levelei és potyognak is. Mi lehet a betegsége? Csatolom a képeket róla.
Várom megtisztelő válaszát!
Köszönettel:
Kovács Mónika

#55763
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F-F. Hajnalka!
Fagyvédelem fontos, takarni kell. Fagy és szélvédett helyre ültetni. Öntözést igényel a meleg száraz napokon. Várom a fotót.

#55354
Hajnalka Fodor-Földesi

Így néz ki most a selyemakácom.

#55293
Hajnalka Fodor-Földesi

Van egy csokoládé selyemakácom. Elfagyott kicsit, de elkezdett szépen hajtani. Most viszont hullik a levele,levan konyúlva, szárad lefelé nekem. Mit tegyek.

#55292
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. János!
Nagy a valószínűsége, hogy velük találkozott. Javaslom a például a Mospilan, Decis vagy Deltam növény védőszereket! Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
Továbbá a probléma az is, hogy nem adott tápanyagot! Így a növény szenved, nem egészséges és kivan, téve még jobban a károkozóknak. Egy egészséges növény jobban ellenálló. Ültetés előtt nem tudom, hogy tett-e a gödrébe szerves trágyát, ha nem akkor kellett volna. Növényfajtától függetlenül 3-4 évente szükség van a szerves trágyára. Valamint metszésre és a növényvédelemre. Ezek mellett a rendszeres öntözésre a pára igény miatt is. Számít továbbá, hogy milyen talajban van. Ültetés előtt fontos a talaj vizsgálata, terrikol kártevőkre tekintettel is, stb.

#51209
János Sipos

Mégegy képet csatolok, és írok a minimum karakterszám miatt

#51074
János Sipos

Mégegy képet csatolok, és írok a minimum karakterszám miatt.

#51073
János Sipos

Tisztelt szakértő!

A képen látható módon sárgulnak, majd hullanak le a fáról a levelek, ágastól. Még ilyen kicsik, tavaly ültettem a fát. Most 3m kb a magassága.
Közelről sem élősködőt, sem hálót nem látok rajtuk, de miután eljövök a fa alól, találok magamon egy-két pici, 1-2mm-es, sárga színű rovart. Ez lenne a selyemakác bolha? Hogyan védekezzek? Nem volt permetezve a fa, nem tudtam károsítójáról. Tápozás sem történt.
A levélsárgulás kb egy hete kezdődött.
Ön szerint mi okozhatja ezt? Illetve hogyan javíthatok a fa egészségén?

#51072
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Róbert!
A kártevők aprók. De ha biztosan nem látja őket, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy tápanyaghiányról beszélünk. A szerves trágyát ebben az időszakban nem lehet kijuttatni.

#50665
Róbert Szegvári

A válasza alapján akkor a trágya a megoldás, mert kártevőt nem látni és vizet rendszeresen kap. Köszönöm válaszát!

#50466
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Róbert!
Mikor adott neki szerves trágyát utoljára? Lát rajta kártevőt, ez egy nagyon kicsi bolhaszerű kártevő. Rendszeresen öntözi?

#50464
Róbert Szegvári

Tanácsot kérnék. A már kb. 10 éves selyemakác fámon a levelek sárgulnak és lehullanak - évek óta. Mindig a kis-ág, törzshöz legközelebbi levele lesz sárga, miután az lehullott a következő levél sárgul. A levélen semmi sem látszik, egészségesnek látom. Az egész fán, mindenhol ez a helyzet, és nagyjából minden 10. ág 1-1 levele ilyen, a többi szép egészséges. Tavaly is egész évben a fa alja sárgállott a sok hullott levéltől - a fán a levelek hiánya nem feltűnő, igazán nem is látszik.

#50413
Pap Edina

Bolhaszerű kártevőt nem láttak rajta. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=259

#25664
Szakszik Marianna

Még egy képet küldök a selyemakácról, köszönöm,: Szakszikné Marianna

#25546
Szakszik Marianna

Kedves Pap Edina!
Kérésére küldök képet a selyemakácfa leveleiről.
Nagyon kíváncsian várjuk válaszát, mert már nagyon sok mindent kipróbáltunk vele, de semmi nem használ.
Köszönjük szépen válaszát, üdvözlettel: Szakszikné Marianna

#25545
Pap Edina

Közeli képet kérnék a levélkékről!

#25297
Szakszik Marianna

Szeretném tanácsukat kérni a következőben. Kb. 3 éve ültettünk selyemakácfát, az első évben a lombja lefagyott, a tőről kezdett újra hajtani. De most az a gond vele, hogy a levelek sárgulnak, és le is potyognak. Tavaly azt mondták, hogy levélbolhás, ez ellen permeteztük. Az idén újra sárgul, most nem bolhás, gomba, szürkepenész ellen permeteztük, levéltrágyával is és Vegazollal is . Ennek ellenére sárgul, dobálja le a leveleit, már nem tudjuk, mit tegyünk vele.Ebből már soha nem lesz szép fa?
Köszönöm szépen válaszukat, üdvözlettel: Szakszikné Marianna

#25102