Zsigó György - Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/3

Gerse János 2019. ápr. 8.

Április 2-án az ország több pontján felszereltük a vadgesztenyelevél-aknázómoly előrejelzésére szolgáló csapdákat. Már a kihelyezés pillanatában rajzó lepkéket csábítottak a feromonok Kecskeméten és Újbudán is.

Április 9-én az első hét fogási adatait megnézhetik a www.zsigogyorgy.hu –n majd követhetik a rajzást a szponzoraink honlapjain is. Az idei korai kitavaszodásnál résen kell lennünk! A hó eleji fotón már majdnem teljesen kitelt leveleket láthatnak, az egyik budapesti temető idős fáján. A növényorvosok a rajzás és lombozat fejlettsége alapján határozzák meg a permetezés időpontját. Megnehezíti a döntést, hogy a vegyes genetikai állományú idős vadgesztenyék gyakran egy fasoron belül is elhúzódóan fakadnak. 

Ahogy a termelésben, úgy a közterületen sem dolgozhatunk megszokásból. A növényvédő szerek kiválasztásában és védekezési időpont kijelölésében, kérjék ki a növényorvos kollégák véleményét! A figyelem középpontjába került a fatörzsinjektálás kérdése. A rügypattanás után már el lehet indítani a kezeléseket. Gyakran a más szakmákból érkezők vágtak bele ebbe a kis beruházással járó, de nagy haszonnal kecsegtető vállalkozásba. Számtalan ajánlatot találhatunk az interneten is. A durván elvégzett fúrások, a helytelen seblezárások eredménye a baktériumos befertőződés, a fúrt lyukakat övező váladékos sötét gyűrű. (Középső kép.) A helyes technológia kialakítása, a megfelelően felszívódó készítmény kiválasztása és engedélyeztetése, a fertőzést okozó kórokozók meghatározása még folyamatban van.

Sajnos a felelőtlen vállalkozók kiterjesztették az eljárást és a gyümölcsfákat pl. a diót is injektálják. Erre már a növényvédelmi hatóság is felfigyelt. Nem engedélyezett az eljárás, nem folytatták le a kísérleteket, így nem tudjuk, hogy mennyi növényvédő szer marad a termésben!

Úgy vélem, hogy az injektálás esetében érdemes a jogszabályokat komolyan venni.

- Közterületen csak kamarai tagsággal rendelkező növényorvos irányításával lehet növényvédelmi tevékenységet folytatni. Őket rendszeresen ellenőrzik és biztosan növényvédelmi végzettségű („zöld könyves”) dolgozókkal végeztetik a munkát. Valamennyien ismerik a készítmény veszélyességét, nem vállalkoznak gyümölcsfák injektálására. Az engedélytől eltérő felhasználás jogi  következményeivel is tisztában vannak. Javaslom, hogy kérjék el a vállalkozótól a növényorvosa adatait.

- A Vivid II. volt az egyetlen injektálásra és kizárólag a vadgesztenyében engedélyezett rovarölő. Ez már nem kapható, helyette csak az ún. „szükséghelyzeti engedély” megkérésével juthatnak hozzá a vállalkozók a megfelelő készítményhez, a Vertimec Pro -hoz. Úgy gondolom, hogy aki a neve megadásával beadja a hatósághoz ezt a kérelmet, az egyben a nyilvánosság előtt vállal garanciát a munkájára és azt is tudja, hogy bármikor számíthat a hatóság ellenőrzésére. Ők valószínűleg dolgoztak már tavaly is, erről Önök referenciát kérhetnek tőlük. 

Az injektálás környezetkímélő eljárás, a jövőben is használni fogjuk. A felvetett problémák megoldására megindultak a laborvizsgálatok pl. a Szent István Egyetem Budai Karán. Egyre újabb technológiai megoldások születnek. Dr. Guttermuth Ádám gyorsabb sebgyógyulást ér el a fúrás nélküli injektáló készülékkel (lásd a fotót). Cigány Zoltán kéregkaparás után, kisebb átmérőjű fúrószárral dolgozik, stb. 

További növényvédelmi előrejelzésért és fotókért, a rajzási táblázatok megtekintéséért látogassa meg az

Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2019. április 5.

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK