Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/15

Gerse János 2019. júl. 19.

► A parlagfű a gépi és a kézi kaszálás után ismét kihajt és még virágozni is fog, sőt a kaszálatlan társához képest még nagyobb eréllyel ontja majd a virágport. Éppen ezért a klasszikus gyomlálás, a kihúzás a legeredményesebb védekezési mód ellene.

A jogszabály is megváltozott, már nem csak a korábban megadott június 30-i határidő után bírságolhat a hatóság bimbós parlagfű esetén. „Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználó köteles az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” De talán még fontosabb az a tény, miszerint már az ország lakosságának a 20%-át érinti a parlagfű-allergia. Baloldalt a 2016. augusztus 11-i felvételen a bimbóit látják a kezemben, háttérben pedig a Balatont. A nyaralásra érkezők is ott lehetnek valahol…

► Az eső és a napsütés a többi gyomnak is kedvezett. Aki már nem szívesen kapál, rotál, annak segíthetnek a gyomirtó szerek. Kigyűjtöttem és feltettem a honlapomra az összes III. kategóriás készítményt. Ha jól emlékszem 144 készítményt találtam a NÉBIH honlapján. Nem kell megijedni ettől a számtól, mert sok gyomirtó ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, csak a nevükben különböznek. Éppen ezért talán hasznosabb Andrej András kollégám két cikke. Ezekben néhány alapfogalmat próbál tisztázni illetve csak a legfontosabb néhány készítményről mondja el a véleményét. Ezeket is letölthetik a www.zsigogyorgy.hu oldalról.

► Július 5-én fotóztam a dekoratív ámde kártevő gamma bagolylepkét. Vándorlepkék melyek már egy-két hónapja megérkezhettek hozzánk. Rokona a szintén beköltöző gyapottok-bagolylepkének, mi a kertekben inkább ennek a kártételével találkozunk. Már károsít! Most még elcsíphetjük a kis hernyóit a virágbimbókon, az érésben lévő zöldségféléken. Amíg a növények felületén tartózkodnak, gyéríthetőek az adott növényre engedélyezett rovarölőkkel. Valószínűleg sokan választják majd a Karate Zeont, a Kaiso Gardent vagy a Dipel DF-et. A betakarítás alatt lévő zöldségfélékben már nehezebb a dolgunk. A szüret alatt milyen rovarölő szerrel permetezhetnénk? A paradicsom, a paprika, a bab, a borsó, a káposzta, a muskátli-, a petúnia- és a rózsa bimbója, a kukorica, a napraforgó, a tűlevelűek, stb. is a tápnövényei közé tartoznak. A nyár vége felé már leginkább csak a „lyukas” és a belül rothadó termésekkel találkozhatunk. Jól ismerjük a kártételét. Vizsgálják át a növényeiket és ha megtalálják a lárvákat permetezzenek. (Élelmezés-egészségügyi várakozási idő!)

► Néha idézek, most éppen az Újszövetségből egy szép mondatot: „Ha a nap fölkel, perzselő heve kiégeti a növényt, virága lehull, szépsége elenyészik.” Úgy látszik már abban az időben is gondot okozott a napperzselés. Manapság is gyakran kapjuk a nagyon magas UV sugárzásról szóló értesítéseket. Pl. július 5-én a „szombaton extrém UV-B sugárzás várható” figyelmeztetést tett fel az OMSZ a www.met.hu -ra. A növények is megsínylik. A 2017. évi 16. felhívásba több fotót is beillesztettem, és a megelőzés-védekezés lehetőségeiről is írtam, pl. a Prosilicon lombtrágyáról. Kérem lapozzanak vissza.

A fotón a frissen telepített facsemete végigrepedt törzsén látják a magas UV sugárzás hatását. Újabban a parkokban zsákvászon csíkkal tekerik be az érzékeny fatörzseket. Már a kéreg védelmére is gondolnunk kell!

Budapest, 2019. július 16.

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK