Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/14

Gerse János 2019. júl. 12.

► Az Óbudai Megfigyelőkert kajszijáról sokat szüreteltünk. Ragyás lett a termés a levéllyukacsosodást okozó (sztigmina) gombától, mely a gyümölcsök után a leveleket is megtalálta. Itt például feltétlenül permetezni kellene a letermett fát. Sok kertben hasonló lehet a helyzet a cseresznyén, a meggyen és az őszibarackon is.

 

► Az idei év szimbolikus fotója is lehetne a rothadó kajszibarackon párzó poloskák képe. Az Óbudai Megfigyelőkert lugasparadicsomán a zöld vándorpoloska fiatal lárváit sem kellett sokáig keresgélni. A legrövidebb, 3 napos várakozási idejű (é.v.i.) rovarölővel, a Karate Zeonnal permeteztem július 5-én este. Ma délután átböngésztem a bokrokat, még nem találtam rajtuk újabb lárvákat. Mivel az engedélyokirat szerint csak „az érés kezdetéig” használhatjuk paradicsomban, ezért a permetezés előtt a félig érett szemeket is leszedtem.

 

► A virágzó haszon és dísznövényeken, a virágzó gyomokon és a mézharmatos növényi részeken is gyűjtenek a háziméhek. Mindhárom esetben be kell tartani a méhveszélyességre vonatkozó előírásokat.

A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel a fenti esetekben soha sem dolgozhatunk.

A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban: a méhekre nem veszélyes) készítményekkel mindig kezelhetünk.

A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A csomagoláson, a címkén megtalálják az adott termék. besorolását.

A méhek pusztulásáról sokat hallunk. Az már biztos, hogy ezt nem lehet csak egyetlen tényezővel magyarázni. Elgondolkodtató cikkeket találtam az MTA honlapján. A kísérőlevélben megtalálják az elérhetőségeiket.

 

Budapest, 2019. július 11.   

 Üdvözlettel:                                                     

Zsigó György, NMNK