Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/13

Gerse János 2019. jún. 11.

Egyéb tekintetben nem változott lényegesen a helyzet. Most várok fordulatot - a hétvégén csökken az eső hajlam, de marad a párásság. A jövő hét nagy kérdés - szombaton Medárd, s aztán újabb mediterrán légtömegek várhatóak. Addig meg permetezzünk, amíg lehet, amit tudunk.”

Tóth Miklós kollégám június 6-i emailjét másoltam be Önöknek. Ennél pontosabban én sem tudnám leírni a pillanatnyi helyzetet. A peronoszpórás szőlőlevelet pénteken fotóztam, de a szürkepenész is megérkezett. Az óbudai kert összes rózsabimbóját és a virágszirmokat is megtámadta. Terjedését jól mutatja a fotó. A már beteg, lekonyuló bimbó ért hozzá a levélhez és innen indult a levélfertőzés. (Szamócásoknak a 10. felhívásban írtam.)

► Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elveheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott.

Bármelyik zöld növényi részt meg tudja támadni, a rózsa példája is mutatja, hogy az ép bőrszöveten, de a légcserenyílásokon és pl. a jégverte szőlőlevelek sebein át is be tud hatolni. Tavasszal akár 100%-ban is elviheti a virágokat. Nem túl gyakori ez a kártétele, de most joggal tartunk ettől. A virágrészek elbarnulása, elhalása jelzi a fertőzést. Később a fürtzáródás előtt, megelőzésképpen, sokan mindig elvégzik a szürkepenész elleni permetezést. Ekkor tudunk utoljára gombaölő szert bejuttatni a fürtök belsejébe. Különösen figyelni kell a sűrű lombozatú tőkékre, a mélyfekvésű területek növényeire. Leggyakrabban a fürtön jelentkező kórképével találkozunk. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt.

Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, pl. a Chorus 75 WG (14 nap), Quadris (7 nap), Switch 62,5 WG (bor:21, csemege:35 nap), Teldor 500 SC (csemege:7 illeteve bor:14 nap), Cantus (é.vi. 28 nap), Prolectus (bor 21, csemege 14 nap), Qualy (21 nap) az engedélyezett III. kategóriás készítmények, melyek a zárójelben lévő élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel rendelkeznek. Kis kiszerelésben már a Cabrio Top is bevethető, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett, 35 napos é.v.i.-vel rendelkezik. Egy parazita gombát tartalmazó „bioszer” a Botector, melynek várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

► Néhol annyira hullik a cseresznye levele, hogy sokan feláldozzák az idei termést és inkább megpermetezik a fákat. Leszüretelik de a levélbetegségek ellen felhasznált gombaölők hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (é.v.i.) miatt inkább nem használják fel a termést. Sok kertben különben is rossz a gyümölcs minősége. Éretlen, moníliás szemek között piroslik néhány egészséges. A cseresznyelégy viszont újult erővel rajzik, Pomázon pl. 65-öt fogtak egy hét alatt. A felmelegedő talajokban most kelhettek ki az áttelelő bábokból.

Budapest, 2019. június 9.

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK