Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2018/5

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2018/5

Gazdabolt 2018. ápr. 11.

„Virágzik a kajszi, nemsokára követi a meggy is.” – kezdtem tavaly március 26-án a 3. felhívást. Az őszibarackoknál a tafrina miatt (4. felhívás), ahol kajszi és meggy is található ott a virágfertőző monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet. Átnéztem és frissítettem a 2017-es levelem.

► Már virágzik a kajszi, nemsokára követi a meggy is. A virágfertőző monília (Monilinia laxa) biológiájában tavaly óta nem történt változás. A tüneteit – sajnos - mindannyian jól ismerjük, fotókat sem mellékelek.

A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Most tehát a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk.

Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a megpattant rügyön keresztül illetve a zöld csészelevelein át is bejuthat a bimbóba. A folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek. A tankönyvek szerint, nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell. A nagy ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évről-évre.

Amennyiben ilyen meleg és száraz maradna a tavaszunk, akkor gyorsan elvirágozna a meggy, rövidebb ideig fertőzhetné a gomba. Meleget, ámde sajnos esőket jósolnak a jövő hétre. Jelenleg már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Tehát aki nem akar kockáztatni, az máris permetezzen a kajsziban, majd a meggybimbók kibomlását figyelve a meggyben.

Alább a 2018-ban engedélyezett III. kategóriás készítményeket összesítettem:

Cseresznyében, meggyben: a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), a Signum WG, stb.

Kajsziban és őszibarackban: Topas 100 EC, Signum WG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, stb.

(Csak őszibarackban, nektarinban engedélyezett a Prolectus.)

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Teljesen be kell fednünk a virágokat, a bibéket! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappan, Wetcit, Melius hozzáadásával.

Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást (2. felhívás). A növény ellenálló képességét növelik és ezzel segítenek minket a monília elleni küzdelemben.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. Nagy sebességgel halad a vázágak, majd a törzs felé. Itt már csak a gyors metszés segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat.

A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény pl. japánbirs, aranyfa (Forsythia), törpemandula, díszőszibarack, díszcseresznye, babarózsa is károsodhat a virágfertőző moníliától.

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2018. április 8.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK