Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/8

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/8

Gazdabolt 2017. máj. 4.

► Az alma és a körtevarasodás áttelelő spórái (az aszkospórák) is szóródnak, fertőznek. Az érzékeny fajtáknál ugyanúgy el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében javasoltam a 6. felhívásban. A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyezték: pl. Score 250 EC, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo és a Topas 100 EC (névváltozata a Penco 100 EC és az Agria Penconazol). Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az ún. szisztemikus blokkal. (De azért érdemes tájékozódni a szakembereknél, a növényvédős gazdaboltosoknál, mert van amelyik inkább lisztharmatra illetve varasodásra ajánlott!)

A varasodás ellen még mindig kiváló a réz hatóanyag és a szintén kontakt mankoceb. Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél illetve viaszosodásig, az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet sok gombaölőben megtalálhatják pl. Dithane M 45 és DG Neo-Tec, Milcozebe 75 WG és 80 WP, Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG és Plusz, Vondozeb DG és Plusz, Indofil M 45, Manfil 80 WP és 75 WG, stb. Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is.

► A csonthéjasokról sem feledkezhetünk el! Nehéz is lenne. Szomorúan láthatjuk a moníliás ágvégeket a meggyen és a kajszin, a száradó virágok és a lekonyuló csúcslevelek is a betegség tüneteit mutatják (3. felhívás). A legfrissebb levélkéket is torzítja, tehát még mindig fertőz a tafrina (4. felhívás). De megérkeztek a levélbetegségek is. Már a gyümölcsön, ma fotóztam a csonthéjasok levéllyukacsosodásnak hívott gomba „pöttyeit”. Terjedése teljes lombhullással is járhat. Míg most az előző két gombánál a metszőollóé lehet a főszerep, ennél a kórokozónál újra és újra elő kell venni a permetezőt. Egyes réz, kén (reggeli vagy esti kijuttatással) és a mankoceb hatóanyagú szerek mellett a Topas 100 EC, a Signum WG és a Miltox Speciál Extra WP is engedélyezett pl. cseresznyében, meggyben és őszibarackban. (A Mirage 45 EC II. kategóriás.) ► A földiepret is a napokban fotóztam. Az ilyen szintű gombás levélfertőzésnél védekezni kell. A felszívódó Signum WG és Topas 100 EC mellett kéntartalmú gombaölők is engedélyezettek, egyben a lisztharmatára is. ► A szélsőséges időjárás nehezíti a növények tápanyagfelvételét. A birs sárguló levelét ma fényképeztem, egy egészséges, zöld levél mellett. Lombtrágyákkal, a stressztűrő képességet növelő ún. biostimulátorokkal segíthetjük a növényeinket. Ilyen pl. a mikroelemek mellett hormonokat, vitaminokat és algát is tartalmazó Wuxal Ascofol, és még hosszan sorolhatnám a hasonló termékeket.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/8

 

 

 

 

 

 

Budapest, 2017. május 3.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK