Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/18

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/18

Gazdabolt 2017. szept. 29.

► A szőlősgazdák az idén is a lisztharmattal küzdöttek a legtöbbet. A levelek felületén most érlelődnek az áttelelő gombatestek, a kazmotéciumok. Közvetlenül szüret után érdemes elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást. Ekkor a még éretlen, sárga színű, a levelek felszínén szabad szemmel éppen hogy csak látható „gombagöböket” gyéríthetem. Védekezés híján beérnek, feketévé, vastag falúvá, ellenállóvá alakulnak. Az őszi esőkkel mosódnak le a kordonkarra, a támberendezésre. Itt várják a tavaszt és indítják be az első fertőzési hullámot. Tehát ezzel a permetezéssel már a tavaszi induló fertőzést akadályozhatják meg. Ahol jégveréstől sérültek a vesszők vagy a peronoszpóra is megjelent, ott rézzel is kombinálhatják a permetlevet.

► Néhány káposztaféleség akár tavaszig is kint lehet az ágyásokban. Vasárnap fotóztam a káposztapoloska párzó imágóit, a tojásokat és a lárvákat. Tehát még javában szaporodnak, szívogatnak. Torzulnak a levelek (lásd a középső fotót), csökött lesz a termés. A Decis, a Kaiso EG (Garden), a Karate 2,5 WG (5 CS) és a Mospilan 20 SG is engedélyezett ellene. Csak tapadásfokozó hozzáadásával érdemes permetezni a viaszos leveleket!

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/18

 

 

 

 

 

► A zöldségfélék legsúlyosabb gombás betegségei közé tartozik a fehérpenészes és a szürkepenészes rothadás. Ez utóbbi a szőlőt, a bogyósokat és a dísznövényeket is megtámadhatja (lásd a krizantém fotóját). Mindkét faj a beteg növényi maradványokon és a talajban évekig elfekvő apró gombatestekkel telelhet át. A száraz zöldbabszáron pedig valószínűleg baktériumos tumorokat fényképeztem. A legjobb ha letermés után frissiben összegyűjtik és eltávolítják a letermett növényi részeket, amint ezt az augusztus közepi kép is mutatja.

Budapest, 2017. szeptember 20. J

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK