Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/1

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/1

Gazdabolt 2017. márc. 2.

Kedves Kertbarátnők, Tisztelt Kertbarátok!

Végre itt egy igazi, hideg tél! Ez majd elviszi az áttelelő rovarokat, atkákat!- gondoltuk. Pénzes Béla professzor úr január végén mikroszkópos vizsgálatra hívott: a pomázi kajszi ültetvényről származó vesszőkön, a pajzstetvek 80%-a nem pusztult el, a – 15 C0 –os hőmérsékletek ellenére. Még megdöbbentőbb a ráckevei eredmény, a koronában maradt nyári vértetűtelepek 40%-ban átvészelték a – 22 C0-os időjárást.

Ahol nyáron gondot okoztak a rovarok, atkák ott az idén is el kell végezni az olajos tavaszi lemosó permetezést. A gombák, baktériumok is túlélték a telet, a rezes és a kenes lemosásra is készülhetnek azok a kertbarátok akiknél ezek a kórokozók gondot jelentettek és a most is megtalálhatóak a fás növényeken. Balatoni Andrea kolléganőm táblázatban gyűjtötte össze a tavaszi lemosással gyéríthető károsítókat. Megtalálhatják a honlapomon. A cseresznyerügyek már a rügypattanás állapotában vannak, a fotó ma készült. Lassan készülhetnek az első permetezésre. Tavaly óta nem változtak a felhasználható III. kategóriás növényvédő szerek. Átfésültem, az aláhúzott készítményekkel bővítettem és ebben a formában mellékelem a 2016. évi felhívást.

A dióra külön is felhívom a figyelmüket. A mai képen már jól látszanak a női és a hímivarú virágkezdemények is. Ez utóbbi rügypikkelyein, a rákos ágakban és a lehullott lombban tele át az a baktérium, mely tavaly nagy gondot okozott. Kezdetben a levélereket, majd a termést, a bélrészt támadta meg. Most a beteg levelek, termések megsemmisítésével és a rezes lemosással csökkenthetjük az induló tavaszi fertőzést. Ezzel egyben a gnomóniás gombabetegsége ellen is védekezhetünk. A tavalyi fényképen a baktérium által kiváltott tünet alatt piros körrel jelöltem a gnomóniás betegség tünetét, a besüppedő, barna szegélyű, kiszürkülő foltot.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/1

Sok kérdést kapok a zuzmókkal kapcsolatban. Telepeik egyeseknek ijesztőek. Nem veszélyesek! Csak a kéreg felületén kapaszkodnak meg, nem hatolnak be a növényekbe. A diós fotón egy látványos, sárga telepet láthatnak. Akit nagyon zavar a látványuk az kaparja le illetve a rezes ecseteléssel is leszáríthatja a fás részekről.

Ebben a felhívásban már háromszor is utaltam a réztartalmú gombaölőkre. Nem túloztam, az egyik legfontosabb hatóanyagunk a gombák elleni és az egyetlen lehetőségünk a baktériumok elleni harcban.

A talaj mikroszervezeteit azonban károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Egyre több helyen látom, hogy fóliát terítenek a kezelés idejére a fa alá. Egyszerű és jó megoldásnak tűnik.

Budapest, 2017. február 27.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK