Zaccfogadalom

Zaccfogadalom

Gazdabolt 2019. jan. 2.

Nincs új év fogadalom nélkül, köztük azonban sok lesz rövidéletű. A sikeres fogadkozó tudja, hogy apróságokkal érdemes próbálkozni, dupla a siker, ha hasznos is a tett. A kertészkedő számára ilyen lehet a kávézacc gyűjtése, és az általában szemétre kerülő anyag kerti alkalmazása.

Zaccfogadalom

A visszamaradó zacc nagy mennyiségben tartalmaz szerves- és ásványi anyagokat. Ebből következik, hogy a kávézacc – mint háztartási hulladék –értékes erőforrás, hiszen merev mikroszerkezetének köszönhetően szerepe lehet a talajszerkezet visszaállításában, szellőssé teszi a talajt és növeli a víz- és tápanyag-visszatartást.

A kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a földnek, tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és ként, melyek még egészségesebbé teszik a növényeket. A kávézacc serkenti a talajban azon baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyek részt vesznek a nitrogén átalakításában, hogy azt a növények könnyebben hasznosíthassák. Alkalmanként azért adni kell a talajhoz foszfort és káliumot, de a zacc a legtöbb munkát elvégzi.

Kis mennyiségben rakható közvetlenül a talaj felszínére, keverhető a talajba vagy komposztba. Komposztálás után, lassan felszabaduló nitrogén forrásként alkalmazható. A kémiai összetételt tekintve az ásványi anyagokon túl egyes biológiailag aktív komponenseknek, mint például a koffein vagy a klorogénsav, előnyök és hátrányok egyaránt tulajdoníthatók.

A kávézacc feljavítja a komposztot. Jobb lesz az illata, melegebb lesz, és hatékonyabban megtartja a párát. A komposzt össztömegének akár a negyede is lehet zacc, ami azért jó, mert szinte ingyen van. A kávézaccal dúsított komposzt hasznosulásával kapcsolatos vizsgálatok bizonyították, hogy a friss kávézaccal szemben, amelyben a tápanyagok hozzáférhetősége kicsi és az olyan, stresszt okozó komponensek, mint a koffein jelen vannak. Ezzel szemben a komposztált formában ezek már jócskán csökkennek és már kis mennyiségben adagolva is nagymértékben emelte a levelek Ca-, Mg-, N-, P-, K-, S-, Fe tartalmát ezzel javítva tűrőképességüket.

Az ültetéskor is használható a kávézacc, nem okoznak kárt, ha az egynyári palánták kis cserépnyi ültetőgödrébe egy evőkanálnyit öntenek, ez az arány megtartható a nagyobb növényeknél is.

Mindebből következik, hogy érdemes egy lemezdobozt rendszeresíteni, amiben gyűjteni lehet az eddig szemétre, vagy a lefolyóba öntött kincset.