Vízvirágzás a kerti tóban

Vízvirágzás a kerti tóban

Gazdabolt 2015. jan. 19.
Az újonnan létesített kerti tó első feltöltése utáni vízvirágzás a növények beültetésére szolgáltató tóföldből kiáramló nagy mennyiségű szerves anyag miatt természetes jelenség. Amint a növények ezt elkezdik felhasználni, illetve a tavi élővilág „működésbe lendül”, a vízvirágzást okozó mikroszkopikus élőlények (fonalas algák, zöldmoszatok, egysejtű moszatok) is eltűnnek a víz felszínéről. Az algaképződés a tavaszi felmelegedés hatására is fokozottabb, ám ez a jelenség egy biológiailag egyensúlyban lévő tónál néhány hét után magától megszűnik.

Egyensúlyhiány

Nagyobb a gond, ha a kerti tó biológiai egyensúlya felborul, ami több okra vezethető vissza.
1. Szerves szennyeződés. A vízben, vagy annak felszínén felgyülemlő szerves hulladék bomlása oxigént von el a víztől. Az oxigénszegény környezet pedig kedvez a fonalas zöldalgák felszaporodásának. Ezért a vízbe hulló faleveleket rendszeresen halásszuk le a tóról. Amennyiben halak is élnek a kerti tóban, táplálásuknál csak annyi eledelt adjunk, amennyit 5 perc alatt elfogyasztanak. A szerves anyag bomlását baktériumokat tartalmazó készítményekkel gyorsíthatjuk.
2. Kevés oxigén. Az oxigénhiány elsősorban az előbb említett okra vezethető vissza, ami a nyári nagy melegben még tovább fokozódhat. Az oxigéndúsítás legegyszerűbb módja oxigéntermelő növények telepítése a tóba. Ezek a vízen úszó, vagy vízbe süllyeszthető növények a fotoszintézis által oxigénnel dúsítják a vizet. Ilyen az akváriumban is alkalmazott borzhínár (Ceratophyllum) és tündérhínár (Cabomba), valamint az átokhínár (Elodea), a csetkáka (Eleocharis), a vízifenyőke (Hippuris) és a süllőhínár (Myriophyllum). Nagymértékben csökkentik az alga szaporodási terét, és egyben árnyékolják is a tó vízfelszínét az úszó levélzettel rendelkező vízinövények, így a békatutaj (Hydrocharis), a vízisaláta (Pistia), a békalencse (Lemna), a vízialoé (Stratiotes), valamint a vízinövények királynője, a tündérrózsa (Nimphea). A szúnyoglárvák is nagy mennyiségű szerves anyagot „hagynak maguk után”, így célszerű halakat, békákat is telepíteni a tóba. A rence (Utricularia) valóságos szúnyoglárva-csapda. A finoman szeldelt leveleken lévő hólyagok kelepcébe ejtik a szúnyoglárvákat és vízibolhákat. A tó vízének oxigéntartalmát szökőkutak, csobogók beépítésével is növelhetjük, amelyek folyamatos forgatják, levegőztetik a vizet. Nagyobb tavak esetében levegőztető szivattyúk működtetése javasolható.
3. Nem megfelelő szűrőrendszer. A kerti tó vizét nem elég fizikai berendezésekkel (levegőztető szivattyú szűrőbetétje), illetve kémiai anyagokkal (aktív szén, zeolit, dolomit, tőzeg) tisztán tartani (szűrni). Az algák, moszatok felszaporodása ellen a megfelelően kialakított és tó méretéhez megválasztott biológiai szűrőrendszer a legbiztosabb módszer. A többkamrás biológiai szűrőbe mindhárom tisztítási mód be van építve. Az első kamrának az ülepítés a feladata, a második végzi sűrű szitaszöveten keresztül a fizikai szűrést. A harmadik kamra a rendszer legfontosabb, és egyben a legérzékenyebb része. Itt helyezkednek ugyanis el a szennyező anyagokat lebontó mikroélőlények, köztük olyan aerob baktérium-fajok, amelyek elfogyasztják az elpusztult algákat, de ami még fontosabb, hogy ezek emésztése során olyan enzimek szabadulnak fel, és kerülnek vissza a tiszta vízzel együtt a tóba, amelyek az algák szaporodását gátolják. A negyedik kamra a kémiai szűrés helye, amelyben az említett természetes ásványi anyagok dolgoznak. Az újabb rendszerekben ebbe a kamrába UV-lámpát is elhelyeznek, amelynek fénye szintén algaölő tulajdonságú.

Algamentesítő készítmények

Az algamentesítésre többféle készítmény létezik, amelyekkel egyszeri kezeléssel is jó eredmény érhető el. Környezetbarát megoldás mikoorganizmusokat tartalmazó irtószer, amely az algák tápanyagát emészti fel, így megakadályozza növekedésüket és szaporodásukat. Alkalmazásuk előtt célszerű lehalászni a tó felszínéről látható algafoltokat. Adagolhatunk szintén készen kapható indító baktérium-kultúrát, amely segít a biológiai egyensúly gyors kialakításában, a víz öntisztító folyamatának elindításában. Jó eredmény érhető el a szintén természetes anyagokat tartalmazó, úgynevezett biostabilitást szabályozó készítménnyel, amely az algaevő planktonok elszaporodását elősegítő árpaszalmát és algásodást gátló égerkérget tartalmaz granulátum formájában.

Elektromos algamentesítő készülék

Viszonylag új termék a hazai piacon az elektromos algamentesítő készülék. Központi egysége speciális rézötvözetből készült diódából, valamint rozsdamentes acélból készült anódból áll. Mikroprocesszor által létrehozott impulzusok hatására pozitív töltésű rézionok szabadulnak fel, amelyek 0,2-0,3 ppm töménységben gátat szabnak az algák szaporodásának és növekedésének. Ez a rézion-koncentráció elegendő ahhoz, hogy az algák elpusztuljanak, de a vízi növényeket és állatokat nem károsítja. A készülék a tó állapotától függően három üzemmódban működtethető, erős, illetve gyengébb algásodási problémák megoldására, vagy a víztisztaság folyamatos fenntartására. Négy különböző, de azonos módon működő modell kapható a tisztítani kívánt tó méretének megfelelően. A készülék ára kissé borsos, modelltől függően 68-100 ezer forint, bár ha belegondolunk, hogy egy fürdőtó kialakítása akár 2 millió forintban is kerülhet, akkor az algaproblémák megszüntetése érdekében ez igazán csekély beruházás.

Link-ajánló:
Kerti tó Honalp: www.kertito.hu
Vízinövények: www.tuja.hu/vizinov-alga.htm
Tóápoló készítmények: www.oase.hu

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető