Virágot az ablakba, a rokonokat egy cserépbe

Virágot az ablakba, a rokonokat egy cserépbe

Gazdabolt 2017. jan. 23.

Még messze nincs vége a télnek, de a szobanövények nyújtóznak már, lassan fordulnak, leveleikkel nyúlnak az ablak felé, a duzzadó rügyek jelzik, hogy előbb, utóbb kint is meleg lesz.. A veteránokat óvatosan kell ébresztgetni, ha valaki már nagyon akar a szobában kertészkedni, inkább most vásároljon új növényeket.

Virágot az ablakba, a rokonokat egy cserépbe

Európa hidegebb tájain élők képtelenek kivárni a késői tavaszt, ezért ablakaik belső párkányaira friss tavaszi virágok tömegét ültetik, s ezeket meg is világítják, hogy a bentlakók és kinti irigykedők gyönyörűségére legyen. A virágablaknak mondott növény együtteshez valók közül Magyarországon is többféle hagymásból lehet válogatni. Vannak hidrokultúrásnak mondott furcsa formájú kerámia- vagy (jácint)üvegedények, amelynek kiöblösödő nyakába kell állítni a jácinthagymát. Így a hagyma úgy érintkezik a vízzel, hogy közben a nagyobb része szárazom marad, s ezért nem rothad el. A gyökerek számára a vízzel teli alsó rész biztosít teret. Nem is számít igazi kertészsikernek, ha a nagyobbacska jácinthagyma gyökerei kevéske locsolás hatására néhány nap alatt elérik az edényke vízzel teli részét, s egy-másfél hét alatt, napról napra növekedve pompázatos, nehéz illatú virágot nevel.

Két hét alatt tavaszi virágpompa varázsolható a törpetulipánokból és nárciszokból. Ezeket a nagy hagymájuk ellenére bátran lehet ültetni, ugyanis nem nőnek 20-25 centinél magasabbra.

A számtalan ciklámenhibrid virágai és levelei szépségével szerezhet örömet a téli napokon. Különböző, fehér, rózsaszín, bíbor, bordó, lila – cirmos – virágai és a levelek mintázata is lenyűgöző. A ciklámen tartás legkényesebb pontja az öntözés. A levelet és a virágot óvni kell a közvetlen víztől. Ezért lehetőleg csak az alátétbe szabad kevés vizet önteni.

A tavaszt váró, aktív szobai kertészeknek javasolható, hogy nagyobb, lapos növénytartóba ültessenek több növényt. A nagyobb kertészetekben ezek az apró, palántának is mondható növénykék darabja szász forintos ársávban beszerezhető. Otthon, egyrészt újdonságként szolgálnak, másrészt idővel az is kiderül: a növények többsége jobban érzi magát, ha szoros társaságban vannak. Az ilyenek készítésekor, az esztétikumon túl, egyedül arra kell ügyelni, hogy a növények igényei megegyezzenek. Többféle fikusz nagyon jól mutat együtt. A felkopaszodásra és hatalmas termet növésére hajlamos F.elastica,vagy lyrata jól megfér az ámpolnafikuszokkal, vagy valamelyik F. benjaminaval. Az ilyen együttesek óriási előnye, hogy mindig van alul, középen és fent is levél. Amikor valamelyik túlnövi a rokonságot, nyugodtan kézbe lehet venni a metszőollót.

A meleg félárnyékos helyeken nagyon jól mutatnak a páfrányos összeültetések. A fodros levelek sziluettjét árnyalja, ha a társaságba fátyolaszparágusz is kerül, s a szint egy –két pirosodó guzmánia adja. E társaság szereti a nedvességet és a párát, de ez egyszerűen megoldható jó vízkötő, könnyű szerkezetű talajjal.

Ha különböző méretű, aloékat tartó cserepeket szorosan egymás mellé tesznek egy kisebb faládában, vagy vesszőkosárban, máris pompás minikertet sikerült létre hozni. De ugyanígy ragyogó színfolt lehet a piros, zöld, kék kaspóba bujtatott cserépbe szorosan zsúfolt szanzavéria. Meglepően jól mutat egy arasznyi széles cserépben préselődő fel tucatnyi törpe szanzavéria. Nem kell őket félteni, jól érzik magukat.