Veszélyes társak

Veszélyes társak

Gazdabolt 2013. okt. 10.

A kisgyerekek nemcsak a kezüket, általában mindent a szájukba vesznek. Számukra gazán vonzóak a színes bogyók, virágok, hajtások, de a levelek is lehetnek rágcsálni valók. A vadon élő állatok, madarak pontosan ismerik a növényekben rejlő mérgeket, amelyek gyakorta gyógyszerek. A házban élőknél ezek a nem mindig öröklődő tulajdonságok eltompultak, de egy-két zöld lakoma utáni bőrviszketés, gyomor- és bélgörcs, hányás, hasmenés jó tanítómester. Az idősebb állatok belső bajaik kezelésére ügyesen használják gyógykezelésre a növényeket. Például a kutya, macska gondosan megválogatva harap egy kis zöldet gyomorbántalmai kezelésére.

A házi kedvenceknél is jobban kell vigyázni a kíváncsi gyerekekre. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ilyenkor jó, ha ismerik a növény pontos nevét. Az esetek többségében nincs nagy gond, a bejutott méreganyag hígításáról, közömbösítéséről, mielőbbi eltávolításáról kell gondoskodni. A bőrpírt szappanos lemosással és nyugtató kenőcsök használatával lehet enyhíteni.

Azokban a kertes házakban ahova gyermek születik vagy rendszeresen vendégeskedik, érdemes megvizsgálni, a mérgezés szempontjából milyen növények élnek a kertben. Ha szükséges, még a nagyobb baj megelőzése miatt jobb mielőbb elpusztítani őket. Ősszel és tavasszal a telepítési időszakban –, de földlabdás növények esetében egész évben – lehetőség van a cseréjükre. De ehhez ismerni kell a növényeket, érdemes valamelyik internetes keresőbe beírni a „mérgező növények” szavakat és a számítógép máris százával ajánlja az olvasnivaló cikket, táblázatot, tanulmányt.

A gyermekért aggódó, ha rápillant a listára máris rohanhat a kamrába a fűrészért, baltáért. Az akác, alkörmös, aranyeső, angyaltrombita, babérmeggy, bangita, barátcserje, begónia, beléndek, berkenye, bíboránizs, bókoló aranyfa, boróka, borostyán, boroszlán, borsos varjúháj, bürök, cserszömörce, csíkos kecskerágó –, hogy csak a mérgesek felsorolásának elejéről említsünk néhányat – egyike sem kívánatos a kisgyermekes kertjéből. Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy a profi kerttervezők is gyakran figyelmetlenek, hiszen elég a játszóterek és az óvodák kertjeiben körülnézni.

De a szobanövények között is sok a mérgező. Az tudja igazán, hogy a virágboltok többségében milyen keveset tudnak a növények mérgezőségéről, aki terráriumba hüllőnek próbált növényt vásárolni. A jobb érzésű eladók bevallják: nem tudják, hogy a kiválasztott növény ehető-e. A legtöbb növénytartó és ajándékozó nem is gondol erre, amikor cserepes növényt vagy vágott virágot vesz olyan családnak (vagy esetleg magának), ahol a lakásban kisgyermek kószál, vagy házi kedvencet, kutyát, macskát, néha szabadon eresztett madarat tartanak. Ezért a növények vásárlásakor nemcsak a küllem, az elhelyezés lehetőségei, hanem a biztonság is fontos követelmény.