Vannak, akik megkéstek, mert éjjel megjött a fagy

Gerse János 2019. okt. 31.

Ha nem jó az időzítés, az első fagyteszten kényszerből átesnek a telelőhelyükre készülődő a kertben balkonon élő kényesebb növények és kiderült, melyik mennyire bírja a mínuszokat. Az idén október utolsó napjaira ígérték a rövid lehűlést, a hosszú és melegrekordokat döntő ősz után meg is érkezett. Számos pozsgásnövénynek már a plusz 5-6 fokos hűvös is megárt, ezekkel nem szabad várni, már most védettebb helyet kell nekik találni. Ha kint maradnak, akkor a túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. Ha ez megtörtént a baj,a fagyos, magfázás, akkor máris gondolkodni lehet a pótláson.

A növények fagytűrése, koruk előre haladtával nő. Egyes mediterrán fajok, mint a füge vagy a selyemakác, még évekig rendszeresen visszafagynak, ám 5-6 éves korukban már túlélik a nem túl fagyos napokat. De ez csak részben igaz, mert a mínusz 18-20 fokos tartós fagy nagy pusztítást végez, az edzettnek hitt, már télálló fügék, borostyánok körében is. Ha a növényi élettartam alatti fagytűrést vizsgáljuk akkor a fiatal növények, az éppen csak gyökeresedett dugványok, zsenge hajtások a legérzékenyebbek. Bár a fagyos éjszaka után a növény csak tavasszal mutatja meg igazán, hogy mekkora kár érte.

Enyhe fagy során csak a rügyek károsodnak, de elhal a virág is. Aki az időjósokra nem hallgatva, nem viszi védett helyre növényeit, sokat már nem tehet. Ilyenkor csak várni lehet, amíg szerencsés esetben az elfagyott levelek teljesen megbarnulva lehullnak. Súlyosabb esetben a hajtások végei, esetleg az egész ágrendszer visszafagy. Ilyenkor az élő részig vissza kell vágni a növényt.

A fagyérzékeny növények közül a legismertebbek a leanderek, a muskátlik, a szabadban nyaraltatott pálmák, a pistike, a mirtusz, a valódi babér, a kínai hibiszkusz, ismertebb nevén a szobamályva, a fuksziák, az angyaltrombita. A muskátliknál a gyengébb tövek szára is elfagyhat. Néhány nap után kiderül, mekkora a kár. Érdemes a szárcsomókon letörni az elfagyott részeket, különben a környékükön támadhatnak a betegségek.