Vadnövény kóstoló

Vadnövény kóstoló

Gazdabolt 2017. nov. 15.

A természetben rengeteg, emberi fogyasztásra alkalmas gyümölcs terem. Sokan nem tartják ezeket klasszikus gyümölcsöknek, ami nem is csodálható, hiszen az általában apró, csúf és gyakran nem is nagyon ízletes termések nem hasonlíthatóak a szemnek is tetsző piaci gyümölcsökre. Viszont ami a beltartalmat illeti, kiderül, hogy rengeteg hasznos összetevőt rejtenek e növények.

Vadnövény kóstoló

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a Soproni hegységben, az Alpokalján, a Nyírség és Nógrád erdős részein él vadon. A nyár végére érik. Gyümölcse a vitaminokon kívül antioxidánsokat tartalmaz. Ezek a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez is elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásukon túl az immunrendszeri védekezést és a retinát is erősítik. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet. Készülhet belőle szörp, lekvár.

A som(Cornus mas)a Szatmárban és a Nyírségben honos. Augusztus-szeptember környékén érik. Kedveli az erdőket, cserjéseket és a laza talajokat. Lassan növekszik, de jó körülmények között hosszú életű növény. Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. Készülhet belőle aszalvány, befőtt, lekvárnak, szörp, pálinka. A som éretlen termése sós vagy ecetes vízben eltehető, borecetben tartósított éretlen som a kapribogyót helyettesítő ételízesítő lehet. Kemény fájából jó minőségű szerszámnyél készíthető.

A szeder (Rubus fruticosus) vadon erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen mindenütt előfordul. Augusztustól októberig először zöld, majd fokozatosan piruló, végül feketévé érő termést érlel. A szeder dúskál a vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban. Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. A friss szeder, vagy leve segít vérszegénység, lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen. Remek gyümölcslé, szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle. Tartósítható mélyhűtve és  lekvárként.

A fekete bodza (Sambucus nigra) a szabad természetben mindenütt előfordul. Májustól virágzik, virágja, termése, kérge, levele gyógyhatású. Izzasztásra, vizelethajtásra, székrekedés ellen jól használható, de a bogyók gyógyhatásai közé sorolható az álmatlanság, a migrén, a fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazás is. A virágzat flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, némi illóolajat, és még ciánglikozidot is tartalmaz. A termésében gyümölcssavak, vitaminok, cseranyagok, antocián-festékek fordulnak elő. A bogyókból lé, szörp, kiváló lekvár készíthető, A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzata pedig finom üdítőital alapanyaga.

A csipkebogyó (Rosa canina) rétek, erdőszélek állandó növénye. Bogyóját ősszel kell szüretelni. A vadon termő növények között a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint. De hatóanyagai között megtalálhatók a gyulladásgátló és antibiotikus erősítő flavonoidok, az emésztést segítő pektin, az alma-, és a citromsav, valamint az A-vitamin is. Meghűlésre, influenzára jótékony a csipkebogyó teája, de vese- és hólyagbántalmakra, bélhurutra és hörghurutra is kiváló.  Tea, szirup, lekvár, mártás, bor készülhet belőle.

A vadon termő növények korrekt gyűjtését törvények szabályozzák. Alapszabály, hogy állami (nem védett) erdőben egy nap, egy ember legfeljebb két kiló gombát, termést, növényt szedhet, gyűjthet, ha ennél többet akar gyűjteni, akkor ehhez a erdőhatóság előzetes engedélyét kell beszerezni. Védett, állami erdőben, tehát a természetvédelmi hatósági és erdészeti engedély is szükséges. Magánerdőben, magánréten, közösségi  területen bármennyi a tulajdonos engedélyével gyűjthető.

Fontos elv az is, hogy a természetben úgy illik gyűjteni ehető vad- vagy gyógynövényt, hogy ugyanott, ugyanazt jövőre, vagy hosszú távon is megtalálja, vagyis az egyed és a faj állománya túlélje a gyűjtést. Ezért nem szabad gyökerestől kihúzni a növényt, mindig hagyni kell elegendő levelet vagy virágot az egyed túléléséhez, szaporodásához. A tépésnél jobb az ollóval vágás. Aki ismeri a cserjét, fát szedés közben metszhet is, mert ezzel a növénynek is jót tesz.