Új év, új pálinkaszabály

Új év, új pálinkaszabály

Gazdabolt 2016. jan. 4.

Idén drágul a pálinkafőzés, persze nem mindegy, hogy mennyivel. A korábban bevezetett 0 százalékos jövedéki adó mentesség már 2015-ben megszűnt, igaz, a házi főzés ingyenes maradt, a pálinkafőző berendezés regisztrációja került pénzbe, de bérfőzetésre már adót vetett ki a kormány, igaz csak jelképeset, 2015. végéig évi 50 liter pálinka főzéséért 1000 forint átalányt kellett fizetni.

Új év, új pálinkaszabály

Az okok ismertek az Európai Bizottság a kötelező joganyagként kezelt jövedéki törvény paragrafusaival ellentétesnek minősítette a házi pálinkafőzés 0 százalékos kulcsát, arra hivatkozva, hogy a direktívaként kötelezően alkalmazott szabályozás szerint, ugyan lehet két kulcs a párlatok jövedéki adójának, de kisebb sem lehet az általános kulcs 50 százalékánál kevesebb. A kormány többfordulós tárgyalás sorozat után kénytelen volt előbb bevezetni magát a kötelezettséget, az 1000 forintos, jelképes összeget, de tovább kellett szigorítani a szabályozást,  miután  az Európai Bizottság februárban kötelezettségszegési eljárást indított az égetett szeszekre kivetett ezer forintos éves jövedéki adó miatt.

A megoldás 2016. elejétől az otthoni főzés adóztatását szolgáló adójegy bevezetése lett. A 2016. január elsején életbe lévő törvény szerint minimum 3500 forintért kell majd adójegyet vennie annak, aki a jövőben is otthon akar pálinkát főzni: a járandóság 700 forint lesz literenként. Egy adójegy 700 forint és egy liter 42 térfogatszázalékos alkoholtartalmú párlat előállítására jogosít. Az első alkalommal legalább 5 adójegyet kell kiváltani a vámhatóságnál, de évi mennyiség nem lehet több 86 adójegynél. Az adójegyből származó bevételt a központi költségvetés kapja, az önkormányzati adóhatóság feladatai bővülnek a magán-pálinkafőzés szabályainak betartásával.
A desztillálóberendezést regisztráltatni kell a települési önkormányzatnál, egy berendezés több magánfőző tulajdonában is lehet.
A nagyobb baj viszont az, hogy igazolni kell majd a NAV felé a főzőberendezés származását is.Az adójegy vásárlása tehát legalizálja a főzést, amely már tavaly a korábbi tizedére esett vissza. Az ellenőrzést az önkormányzat végzi, az eddigiektől egy kissé eltérő módon, ugyanis az adójegy, illetve regisztráció nélkül pálinkát főzőket első alkalommal csak figyelmezteti az önkormányzat, további szabálysértés esetén 200 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Egyelőre elég nehéz lenne megjósolni a házi pálinkafőzés módosulását, az adóhivatal önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatása szerint október elején, több mint 11 ezer főzőberendezést tartottak nyilván az országban. 2015. eleje óta be kell jelenteni, ha valaki pálinkafőzőt vásárol, és a berendezés használójának évi ezer forintot kell befizetnie.