Új élet kezdődhet az új földben

Új élet kezdődhet az új földben

Gazdabolt 2014. máj. 4.

Jó, ha az átültetésben az egész család részt vesz

Sokféle módon és időpontban lehet az edényes növényeket átültetni. Vannak, amelyeknek az ősz, a téli pihenő előtti időszak a legkedvezőbb, másoknak viszont a tavasz. A legtöbb növénybarát, ha úgy véli, kedvence felélte a tápanyagot, kinőtte a cserepet, egyszerűen átülteti újonnan vásárolt talajba. Általában ez a legegyszerűbb gyógymód a növény elveszített életkedvének visszaszerzésére. Természetesen, ha szükséges, akkor ilyenkor is sort keríthetnek az új cserépbe költöztetésre.. A növények eredeti élőhelyükön megszokott földben szeretnének élni. Kis túlzással majdnem minden dísznövény más talajt kívánna magának. Mostanában már tucatnyi különböző típusú virágföld között lehet a szakkereskedésekben válogatni. A fő különbség a talajok kémhatásában van, ezt „A”, „B”, „C”, „általános” jelzéssel különböztetik meg.

A kémhatását tekintve semleges, általános virágfölddel egyik növénynek sem árt az átültető. De vannak olyan növények, amelyek „A” típusú – magas tőzegtartalmú, laza szerkezetű, jó víztartó képességű, savanyú (5,5 pH) és magas nitrogéntartalmú – földet igényelnek. Ilyenben érzi jó magát többek között az afrikai ibolya, alokázia, ananász, azálea, begónia, gardénia, gloxínia, hortenzia, a páfrányok, a rododendron és a szobafenyő. A „B” típusú – kissé kötött, tartós szerkezetű, jó vízháztartású és gyengén savanyú (6-6,5 pH) – virágföldeket kell használni a petúniák, dáliák, mályvák, hagymás és gumós növények ültetésekor. A „C” jelű virágföld kötött, de jó szerkezetű és vízháztartású, közömbös kémhatású (7 pH) föld, a rózsa, muskátli, leander és szegfűfélék talaja.

Érdemes a virágföld zacskóján, zsákján olvasható feliratot tanulmányozni, mert itt szerepel az is, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz, s ebből következtetni lehet arra, mikor lesz szükség a tápoldatozásra.

Vannak speciális összetételű, szerkezetű és kémhatású földek. Többek között külön keverék készül nagyobb vízmegtartó képességgel muskátliknak, s más balkonnövényeknek. Különleges a kaktuszoknak, orchideáknak, vízi-növényeknek és az örökzöldeknek való föld is.

A növényeket ugyanis nemcsak átültetéssel, hanem tápoldatozással is lehet nevelni. A dísznövénykertészek számtalan hasznos trükköt ismernek, érdemes tőlük tanácsot kérni. Az egyik ilyen trükk a szobanövények szervestrágyázása. Nincs szükség a lakás összebüdösítésére, ha a kertészáruházban megvásárolható szárított szerves trágyából - a lakáson kívül - egy tejfölös pohárnyit tízliteres öntözőkannában egy napig pihentetnek. Az esetleges kellemetlen szag ennyi idő alatt elillan, és ezt az oldatot tovább hígítva igazi csemegéhez juttatjuk növényeinket.

A műtrágyák használata mellett szól, hogy velük egyszerűbb a tápanyag-utánpótlás. Mivel a hatóanyag tartalom pontosan ismert, a növények igényeihez mérten pontosan adagolhatóak. A környezetek kímélők számára is megfontolandó a műtrágyagyártók legújabb fejlesztése eredményeként megjelent új szabályozott leomlású kemikália. Egyelőre nagyon drága, hiszen a csomagolástól függően, a hagyományos műtrágyák árának sokszorosát is elkérik értük. A jobban felszerelt árudákban többféle különleges, növénycsaládok számára összeállított (makró-, mezó- és mikroelemeket tartalmazó keverékből lehet válogatni. Érdemes egy kézi nagyított vinni a válogatáshoz, mert így a használati útmutató apró betűs része is elolvasható.