Tüzes napok következnek, de csak, ha maradt tavalyi hajtás

Tüzes napok következnek, de csak, ha maradt tavalyi hajtás

Gazdabolt 2018. szept. 4.

Most következnek a tűztövisek igaz napjai. Amikor a fagyok nemsokára lesöprik a leveleket, a kopasz kertben jószerivel az egyetlen szín a tűzbogyók sora lesz. Jönnek majd a csemegére a gyümölcsevő madarak is.

Tüzes napok következnek, de csak, ha maradt tavalyi hajtás

A tűztövis igazi európai nemzetség. Dél-Európától Ázsiáig mindenütt megél. A tűztövis magányosan is szépen mutat, hosszú és a bő termés súlyától bókoló ágai vidám színt hoznak a szürke télbe. De nyesett sövénynek is kiváló. Azon kevés sövényalkotó közé tartozik, amelyik megállítja a szomszéd kutyáját, vagy utcáról érkező ebet, de a macskáket is elgondolkoztatja: érdemes-e egy kis kukanassolás vagy madárhajkurászás reményében bundát tépetni?.

A jól kialakított és rendszeresen nyesett tűztövis sövény még tetszetős is lehet. A metszéskor azonban ügyelni kell arra, hogy bőséges bogyótermés miatt az éves hajtások egy részét meg kell hagyni. A tűztövis virágai és bogyói az előző éves hajtásokon jelennek meg.

Mellette szól az is, hogy bármilyen talajon megél és a szárazságot is elviseli. Az ültetésekor arra kell vigyázni, nehogy olyan helyre kerüljön, ahol télen sokáig érheti a tűző nap. Ilyenkor a levelei lefagyhatnak, ugyanis nem bírják a napi jelentős hőmérsékletváltást. De nem való falak, épített magas kerítések örökké árnyékos oldalára sem.

Gazdag termésdíszre azonban a világos helyen lévőknél számíthatunk. A termés érése előtt nem árt néhányszor alaposan megöntözni, ugyanis csak ekkor maradnak sokáig a bogyók a tűztövisen.

Ruhaszaggató tüskéi ellenére, vagy talán éppen ezért, a tűztövis sok kertben ott sorjázik az örökzöld sövényben. Gyors növekedése, fényes, zöld örökzöld levelei, bőséges, dekoratív termései teszik a bármilyen kert pompás díszévé. A változatonként eltérő színű, de mindig vastag csoportokban megjelenő vörös, narancssárga, citromsárga bogyóit kedvelik az itt telelő énekes madarak. A kertek figyelői észrevették, a madarak legelőször a madárbirs, magyal és a tűztövis vörös, narancsszínű termését fogyasztják, majd később csipegetik a sárga bogyókat, ezután következnek a lila, s utoljára maradnak a fehér színűek