Tulipánkereső

Gerse János 2020. ápr. 15.

Tavasszal pompáznak a tulipánok, a csodás növény mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját ismerjük. Lehet minden nyáron új. hagymát is vásárolni, de aki ügyes túlélésre biztathatja az éppen most virágzó növény hagymáját. Hollandiából hoztam csíkos levelű, rövid szárú, lilás szirmú tulipánt ígérő hagymacsomagot. Nem is csalódtam bennük. A földben hagytam a hagymákat, következő évben arrébb vándoroltak viszont többen lettek. Azóta minden tavasz merő izgalom, hogy hányan és hol bújnak elő.

Az elvirágzott tulipánhagymák maradhatnak a földben, de fel is szedhetők. A virágzást a nyár elején befejező tulipánhagymákat még azelőtt fel kell szedni, hogy a nyár közepére teljesen behúzódnak, mert akkor jövő tavaszig, az új kihajtásig végleg eltűnhetnek. A különleges tulipánok hagymáit az elvirágzás után érdemes felszedni, így az esetleg fejlődő fiókák nem szívhatják el erejét. Az elvirágzott tulipán virágtengelyét ki kell csípni, vagy le kell vágni. Van, aki a leveleket is levágja, megkurtítja, a földbe tapossa. Ezzel a hagyma visszahúzódása segíthető, de ha nincs szükség a helyére, akkor békén lehet hagyni a növényt, és nyárra magától pihenőre húzódik. A virághagymákat egyébként csak akkor szabad felszedni, ha a talaj feletti részek már elsárgultak vagy visszahúzódtak. Ekkorra fejlődnek ki teljesen és alakulnak át tápanyagaik raktározható vegyületekké. A felszedhető egészséges hagymák arról is megismerhetők, hogy felületük már nem fehér, sötétbarna, lehámló pikkelylevelek borítják. A felszedéskor (szerencsések, akik valahogy jelölték a különböző színváltozatokat) nagyság szerint rendezni lehet a hagymákat. Vannak kicsik is, ők a fiókák, a földben hagymaiskolában a helyük, ott hízhatnak, hogy a később virágjaikban lehessen gyönyörködni.

A tulipánhagymákat néhány centis szárral kell felszedni (ezért nem szabad a leveleket tőből levágni), és kis csomókba kötve, árnyékos, szellős helyen kell szárítani. Ha sikerült a szárítás, akkor lapos dobozokban, hosszú szárú zoknikban lehet a szeptemberi ültetés idejéig pihentetni, raktározni. A hagymák szeretik a meleget, ezért, ha lehet, ne a pincében, hanem a padláson tárolják.

Jó szolgálatot tesz a hagymakosár, az így földbe süllyesztettek ugyanis egyetlen mozdulattal felszedhetők, és nem kell az elvándorlástól sem tartani. A hagymák ugyanis vándorolnak.