TIPP! NeemAzal®-T/S: a biológiai rovarirtás nagyágyúja

TIPP! NeemAzal®-T/S: a biológiai rovarirtás nagyágyúja

gazdabolt.hu 2024. jún. 4. Kb. 10 perc olvasás

Az indiai orgona, más néven ním fa magjából sajtolt olajat a növény természetes élőhelyén évszázadok óta használják gyógyításra és növényvédelemre. A tisztított ním olajat számos, főleg kozmetikai célra kínálják. Növényvédelemben engedélyezett készítmény azonban csak a NeemAzal®-T/S. Nézzük, miért?

A ním (neem) fa, vagy indiai orgona (Azadirachta indica) a Mahagónifélék családjába tartozó gyors növekedésű, 15-20 méter magasra növő trópusi-szubtrópusi örökzöld fafaj. Indiában és Burmában őshonos, de Afrikába, a Közel-Keletre, Dél-Amerikába és Ausztráliába is vannak telepített állományai. Rendkívül alkalmazkodóképes, szárazságtűrő, sokhasznú fafaj. Gyümölcse emberi fogyasztásra is alkalmas, nyersen vagy főzve fogyasztják. Nyers részeit gyakran keverik a tárolt magvakhoz, például kukoricához, rizshez és babhoz, hogy megvédjék azokat a rovaroktól. 

Kérgéből, leveléből és gyümölcséből készült főzetet különböző bőrbetegségek és reuma ellen, illetve fertőtlenítésre használják. Fája kiváló bútoripari alapanyag, gyanta és cserzőanyag is kinyerhető belőle. A magolaj biodízel előállítására is alkalmas.

A ním fa magjából sajtolt olaj növényvédelmi felhasználása nem új keletű. A trópusi országokban a sáskák tarrágása ellen védekeznek sikeresen a ním olajjal. Gombaölő hatása is ismert. Napjainkban a biológiai növényvédelem térhódításának köszönhetően került a nyugati mezőgazdaság látókörébe. 

Fontos azonban tudni, hogy a ním olaj többféle összetevőt tartalmaz, közöttük csekély mennyiségben a rovarölő hatású azadirachtin-A hatóanyagot is. A kereskedelmi forgalomban lévő különböző ním olajokkal ellentétben a NeemAzal®-T/S közvetlenül a ním fa magjából kivont, tiszta azadirachtin-A hatóanyagú, engedélyezett készítmény.

Az engedélyeztetési eljárás során számos kultúrában és kártevő ellen bevizsgálták, így használata igazoltan hatékony és biztonságos.

Csak üzletünkben átvehető!
NeemAzal-T/S 1 l

52 633 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
NeemAzal-T/S 50 ml

3 996 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
NeemAzal-T/S 5 l

235 412 Ft

A NeemAzal®-T/S számos szúró-szívó, aknázó, illetve lombrágó kártevő, tetvek, molyok, bogarak, tripszek ellen sokféle növénykultúrában, szőlőben, számos gyümölcs-, zöldségkultúrában, fűszer- és dísznövényekben is bevethető, a hasznos rovarokat, közöttük a méheket kímélő készítmény. A rejtett életmódú kártevők ellen (pl. levélaknázó molyok) is eredményesen használható.

A NeemAzal®-T/S összetett hatásmechanizmusú, mélyhatású (helyileg felszívódó) rovarölő szer. Elpusztítja a vele érintkező rovarokat, illetve csökkenti a táplálkozási, párzási, szaporodási hajlamukat. Belsőleg kitinszintézis gátló hatással rendelkezik, azaz a lárva vedlés közben elpusztul. Kiváló rezisztenciatörő tulajdonságú készítmény, jól beilleszthető a hagyományos készítményekkel történő növényvédelmi technológiákba.

Házikerti adagja 25-50 ml/10 liter víz. Tapadásfokozó használata nem szükséges. Lehetőleg önmagában használjuk, de semmiképpen se keverjük más olajos készítménnyel!

A NeemAzal®-T/S ultraibolya sugárzás hatására gyorsan lebomlik, ezért kijuttatása a kora hajnali vagy esti órákban javasolt. A kijuttatott készítmény hatástartama hosszú, hatóanyaga több napig megmarad a növény bőrszövetében.