TIPP a cseresznyelégy okozta kártétel megelőzésére

TIPP a cseresznyelégy okozta kártétel megelőzésére

Gazdabolt 2018. ápr. 4.

TIPP a cseresznyelégy okozta kártétel megelőzésére

 

A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi, Rhagoletis cingulata,. L) a cseresznye- és meggytermesztés kétségkívül legfontosabb kártevője. Lárvája okozza a cseresznye, és ritkábban a meggy nyüvességét (kukacosságát) és korai rothadását.

A bábok a talaj felső 10 cm-es rétegében telelnek át, és amikor a talaj tavasszal 12°C fölé melegedik elkezdődik a rajzás. Ez általában április közepén kezdődik és egészen július közepéig tarthat. A legyek kedvenc tartózkodási és táplálkozási helye a gyümölcsfa koronájának csúcsi legmelegebb része.

A lárva teljes fejlődése a gyümölcshúsban zajlik, így az ellene való védekezés igen nehéz, rendkívül pontos időzítést igényel. A nőstények a petéiket az éppen sárguló termés héja alá helyezik, de a zöld termésbe is rakhatnak tojásokat. Egy termésbe egyetlen petét raknak, ráadásul a cseresznye „foglaltságát” mutató feromonnal is megjelölik a termést. Így a legtöbb esetben egy cseresznyében egyetlen lárva található. A petéből a kártevő lárvája kb. 1 hét elteltével kel ki, a gyümölcsben elbújva táplálkozik, fejlődik, és ennek következményeként fogyasztásra alkalmatlanná, eladhatatlanná teszi a termést.

A peték 6-10 nap alatt fejlődnek lárvává, majd a lárvák fejlődése 10-12 napig tart. A kifejlett lárva földre veti magát, 10-12 cm mélyre lefurakodik és ott bábozódik

Összefoglalva:

Cseresznyelégy virágzás után ébred, ezt megelőzően csak a fekete levéltetű (Myzus cerasi) okoz problémát.

Tehát a korai fajták esetén (Bigarreau Burlat és társai) termesztése esetén szügségtelen a védekezés.

VIGYÁZAT!

Megjelent az ország bizonyos területein a keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata,. L) ami a késői fajtákban akár 100%-os kárt is okozhat. Javasoljuk tehát, hogy a cseresznyelégy elleni védekezést BOUNDARY+HUNTER+TRAINER szerkombinációval a fogásoktól függően már virágzás után meg kell kezdeni.

Mindkét kártevő cseresznyében és meggyben is totális kárt tud okozni, tehát aki nem védekezik a Bigarrot után érő cseresznye és meggy fajták termesztésénél, annak termése könnyen a cefrébe kerülhet.

A BOUNDARY+HUNTER+TRAINER szerkombináció kémiai szermaradékmentes, biostimulátor hatáson alapszik, nincs ÉVI/MVI, nem veszélyezteti a termesztőt, a fogyasztót és környezetet.

ZFW Hortiservice Kft.

info@hortiservice.hu

6000 Kecskemét, Kisfái 207/B

+36 76 /411 836, +36 30/7914720