Télsirató Nőnap előtt

Télsirató Nőnap előtt

Gazdabolt 2018. márc. 5.

Ha csak rajtam múlna, a Nemzetközi Nőnapon, március 8-án,  kedvenc növényeimmel tisztelném meg hölgyismerőseimet. A baj, hogy a pozsgákat kedvelem és ezek legtöbbje nem ilyenkori kedveskedéshez való. Egy biztos, közelebbi családtagjaim, ha választhatnának, akkor olyan növényt szeretnek kapni, amelyiken virág is van. A virágos cserepes igazán nőnapra való, máskor csak akkor ajánlott vásárolni, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy az ilyennel is örömet okozunk. A vágott virág az igazi. De ez egy nőnapi virágözönben kész tönkremenés.

Télsirató Nőnap előtt

Az idei Nőnap, – ami egyben a tavasz nyitánya szokott lenni – sajátossága, hogy néhány napja még a havat lapátoltuk. De a hobbi, vagy profi kertészek ilyentájt mindig mérleget vonnak a téli évszakról. A télvégi hideghullám ellenére ez a tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban több mint 1,5 Celsius-fokkal magasabb mint a sokéves átlag. Ezzel együtt több mint 20 százalékkal több csapadék is hullott, mint egy szokásos télen - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

Ha a részleteket nézzük, kiderül, hogy az évszak középhőmérséklete 1,63 fok volt, ami mintegy 1,7 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot. A 2017/18-as tél összességében a 18. legenyhébb az 1901-től vezetett mérésekben.

Még a január is rendkívül enyhe volt: az ilyenkor átlagos mínusz egy fokhoz képest, a hónap középhőmérséklete plusz 2,79 fok volt. Februárban a hónap elején még folytatódott a januári tavasz, a középső hetek átlag körüli hőmérsékleteket hoztak, az utolsó öt napban viszont igen zordra fordult az időjárás. Így a február a hó végi hideghullám következtében hidegebb lett az átlagosnál, mintegy 0,8 fokkal maradt el a havi középhőmérséklet a sokévi átlagtól. A február 25-28. közötti időszak átlaghőmérséklete mínusz 7,6 fok volt. A minimumok és a nappali maximumértékek is alacsonyabbak voltak az átlagosnál. A szokásos csaknem plusz fokos átlagos maximum helyett országosan mínusz 10,5 fokos értékek jellemezték február utolsó napjait. Többször a napi országos és budapesti hideg rekordok dőltek. A három hónap csapadékösszege 135 milliméter volt, amely az 1981-2010 közötti telek átlagát 22 százalékkal meghaladja.

A hideggel búcsúzó tél után se felejtkezzenek meg a Nőnapi virágról.

Soká éljen minden bájos, szép hölgy!