Tavaszi virágokról ősszel döntenek

Tavaszi virágokról ősszel döntenek

Gazdabolt 2014. szept. 22.

Tulipán_20140922

Szeptemberben dől el, hogy a kora tavaszi kertben milyen virágok pompáznak. Aki nem saját virághagymákat ültet, az üzletekben már keresheti a különlegességeket. A legkorábban nyíló tavaszi hagymás növényt már most kell a földbe duggatni, a fagyos időt a földben töltik, s mihelyt a hideg engedi, a zsenge hajtások a felszínre törnek.

A kertészetekben, szakkereskedésekben, de a nagyobb élelmiszerboltokban is, egységcsomagban kínálnak egy-egy fajt, fajtát, de hagymakeveréket is. A legtöbb dobozon, zsákocskán ültetési sillabuszt is találnak. De lehet darabra is vásárolni, ekkor az eladótól szerezzenek pontos információt az ültetés időpontjáról, mélységéről.

Ha nem azonnal, vagy legalább néhány napon belül kerül a földbe a frissen szerzett szaporítóanyag, akkor gondoskodni kell a szakszerű tárolásról. A profi módon csomagolt hagymáknál csak arra kell ügyelni, hogy szellős, hűvös helyre kerüljenek. A „szabad” hagymák, ha szárazon tárolják őket, azt szeretik, ha homokba, tőzegbe vagy fűrészporba hűvös, szellős helyen várják, míg a földbe jutnak. Fontos tudni, hogy a szárazon álló hagymák nem szenvedik a nedvességet.

Nemcsak a kertben, földbe lehet a tavasszal nyíló hagymákat dugni.  Bármilyen típusú konténerben, kerámiában, fonott kosárban, égetett- vagy műanyag edényben, de még pléh vödörbe is annyira jól érzik magukat, hogy a külső hőmérséklettől függően előbb-utóbb virágot hajtanak. Aki edényben hajtat, ügyeljen arra, hogy a felesleges öntözővíz gyorsan távozzék az edényből. Ezért is jó, ha az edény aljára agyag, kavics, sóder, tört kerámia vagy valami más, a vizet jól vezető réteg kerüljön.

Az edény méretének megválasztásakor a helyes ültetési mélység mellett, arra is ügyelni kell, hogy a hagyma talpa és az edény alja között legalább 3-4 centis földréteg legyen. Ahhoz, hogy a hagyma biztosan, erőteljesen kihajtson, a téli hideget pótlandó, néhány napra hűtőszekrénybe kell helyezni.