Szilvaműtrágyázás

Szilvaműtrágyázás

Gazdabolt 2013. febr. 7.

Aki valamicskét konyít a növénytáplálás tudományához az tudhatja csak igazán, hogy milyen bölcs lehet az, aki látatlanban javasolja; egy vagy két, netán másfél tejfölös pohárnyit hintsen a fa alá! A profi kertész zsebén érzi, hogy mikor, mi módon, mivel táplálta növényeit, ezért többségük tudományos alapossággal végzi ezt a munkát.

Az érdeklődő kertbarát is utánanéz a „dolgoknak”, már csak azért is mert nem ellensége pénztárcájának és szeretne növényeinek is jót.

Szakkönyvtárakban, csak a magyar nyelvű tápanyag gazdálkodási könyvekből több tucatnyi vaskos kötetet lehet találni, de az egyes növényekről szóló könyvek is bőséggel szólnak e témáról és még nem is említettük az általános talajtan irodalmát.

Most a precíz számítások summázataként a szilva műtrágyázásával foglalkozunk, de az ajánlott dózisok – egy átlagos házi kertben – nem okoznak bajt más csonthéjasoknak sem.

A szilva műtrágyázásakor tudni kell, hogy egy-egy közepesen terebélyes fa alatt mintegy 5-5,5 méter sugarú körben húzódik a gyökérzet, főként a 30 -80 centis mélységben. A testesebb gyökerek legfeljebb két méter mélységig hatolnak. Ezek főként vizet keresnek, míg a fentiek inkább a táplálásban játszanak szerepet.

Mielőtt a dózisokkal foglalkozunk, a szilváról meg kell említeni, hogy a semleges, kissé meszes, mély rétegű, nyirkos talajon érzi jól magát. A tápanyagfelvételének fő időszaka tavasztól nyár végéig tart, ezért a növényt többször kell etetni. Szükség van őszi, téli alaptrágyázásra, hogy a kellő időre a felvevő zónába kerüljön a táp. De kell indító – és lomb vagy permettrágya is. Fontos és nagy tápigényű időszak a kihajtásé, a gyümölcsök fejlődéséé, éréséé és következő szezon rügyeinek kialakulásáé, differenciálódásáé ezért kell úgy időzíteni a kiszórást, hogy ekkorra a megfelelő helyre kerüljön a tápanyag. Mindez a nyár végéig megtörténik. A harmonikusan táplált, jó kondíciójú szilvával kevés baj lehet, hiszen az ilyen jól bírja a telet is.

A türelmes kutatók évtizedes vizsgálataik során kiderítették, hogy a szilva számára ideális talajon mekkora adag hatóanyagra van szükség. (A nagyobb területre érdemes 500 fa/hektár szorzóval az egy fára ajánlott hatóanyag adagokat.) Maga a számítás bonyolult képlet alapján történik, amelyben a fatömeg virágok és a termés kinevelése is szerephez jut, közben állandónak tekintem a fánkénti 100 kiló termést. Ezek alapján egy esztendőben a makró elemek közül nitrogénből 20 deka, foszforpentoxidból 10 deka, káliumoxidból 48 deka és kálciumoxidból 3 dekára van szükség. Ha ezeket az adatokat elmondják a gazdaboltban, segítenek vagy a csomagküldő katalógusában szereplő keverékműtrágya összetétel ismertetőjét – egyszerű aránypáros módszerrel ­ átszámítgatják könnyen kiválasztható a megfelelő szer. Klasszikus és olcsóbb műtrágyáknál számolni kell azzal is, hogy ezek sokkal lassabban jutnak a gyökérzónába, mint a korszerű vízben oldódók. Jó azt is tudni, hogy a vékonyabb-vastagabb edénynyalábokban óránként akár néhány méteres sebességgel zubog sejtből sejtbe a vízben oldott tápanyag.

A nitrogén nagyrészt a levelekbe, gyümölcsbe kerül, s a legtöbbet a májustól július közepéig igényli. Ha kevés van belőle romlik a rügydifferenciálódás, erőtlenebbek lesznek a rügyek és sok gyümölcs lehullik. A foszfor a szaporító szervek egyik fő tápanyaga. A kálium a vízháztartásért felel, ezzel együtt a növény és a gyümölcs általános kondícióját is meghatározza.

A szilvánál, ahogy a többi csonthéjasnál is rendkívül fontos e kellő kalcium. Viszont, ha sok van belőle (meszes talaj), akkor vashiány léphet fel. A vegyes növényzetű díszkertekben, a talajra juttatott műtrágyák adagolásakor figyelemmel kell lenni a közelben lévő ágyások és gyep élővilágára is, ugyanis a fa alatti 20-25 négyzetméteren ezek is versengenek a tápanyagért.

Ezeken kívül mezo és mikróelemek pótlására is szükség van. Aki rendszeresen permetez egyszerű helyzetben van, mert számos levéltrágya készítmény közül választva használhatja ezeket.

Javasolt műtrágyák: Cropcare 10-10-20, C. 5-14-28, Ferticare 14-11-25, Folicare. 24-8-16, F. 14-11-22 Ca, Folicare 19-11-24 Zn, Folicare 17-9-33