Szakácsversenyek sztárja a fekete gyémánt

Szakácsversenyek sztárja a fekete gyémánt

Gazdabolt 2017. febr. 3.

A szarvasgombák a legdrágább föld alatti (trifla) gombafajok közé tartoznak , áruk kilogrammonként 2-3 ezer euró (630-930 ezer forint) is lehet, de a különösen nagyokért ennél többet kell fizetni. Némi nagyzolással ezért is nevezik fekete gyémántnak. Éppen ezért a gyűjtés módszerét, a lelőhelyeket a profik féltékenyen őrzik. Az ár a fajtól, mérettől és persze a vásárlótól is függ. A gombák 90-95 százalékát exportálják, főként Olaszországba, bár egyre több magyar étterem is vevő az ínyenc fogásra.

A Mágnás Béla névre keresztelt

A mostani Bocuse d’Or versenyen Széll Tamásék sikeres magyar szarvasgombát is tartalmazó vegán étele és a karácsony előtt a Baranyában talált, Mágnás Miska névre keresztel milliókat is érő gombarekord is felhívta a magyar publikum figyelmet erre, a félig meddig a titkok világában élő csodára. A hozzáértők számára jó üzlet a föld alatt megbúvó szarvasgomba, tavasztól, a gyors meggazdagodás reményében sokan indulnak gyűjteni. Ami nem is egyszerű tudomány, és kell hozzá olyan képzett orr is, amilyen csak az ebeknek, disznóknak van. Ugyanis csak így ki kell szagolni a föld alatti csemegét. A Mágnás Miska gomba kapcsán meg kell jegyezni, hogy a mediterrán térségben elterjedtebb gombafaj első példányait 1998-ban találták meg hazánkban, és azóta is ritkaságnak számít. Az ilyen nagyméretű isztriai szarvasgombákat jellemzően árveréseken értékesítik, ahogy a két éve az olaszországi Umbriában talált, közel kétkilós világrekorder is így kelt el több mint 61 ezer dollárért (18 millió forint), a közelmúltban pedig egy egykilós példányért 112 ezer dollárt (33,9 millió forint) fizettek.

Amiről régebben úgy tartották, hogy kizárólag a francia gourmandok csemegéje, de az utóbbi időben kiderült, hogy Magyarország, a jó erdők miatt igazi szarvasgomba nagyhatalom és fagymentes időben tulajdonképpen egész évben lehet gyűjteni a kincset érő darabokat. Az utóbbi tíz évben a semmiből kis ágazattá kinövő magyar szarvasgombászás valóban szabályozásra szorult, hiszen a tapasztalatok szerint nem lehet az emberekre bízni, hogy mikor, hol, mennyit és főleg hogyan gombásszanak. Éppen ezért a természetben a gyűjtést néhány éve törvény szabályozza. Bármely mennyiségű földalatti gomba gyűjtését csak az erdőgazdálkodó írásos engedélyének birtokában lehet folytatni. Az erdőgazdálkodó kizárólag Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kiadott gyűjtési naplóval rendelkező személy részére adhat ki engedélyt. E szerint, ahogy a vadász, csak vizsgázott, arcképes igazolvánnyal rendelkező gombász járhatja az erdőt. Szarvasgombagyűjtési és -feldolgozási engedélyek megszerzésére a napokban tett közzé nyilvános ajánlattételi felhívást a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A legjobb ajánlatok benyújtói, meghatározott területre, három évre szerezhetnek, 25 ezer forintos díj leszurkolása fejében, gyűjtési engedélyt.

A szarvasgomba keresésnek is van illegális változata, de a Police.hu oldal tanúsága szerint sokan le is buknak és a tetten érteket a kobzás mellett még lopás gyanújával fel is jelentik. Egyelőre még nem látszik a számokon, hogy a szabadon növő szarvasgomba mennyisége az illegális gyűjtők miatt máris csökkent volna. A Nébih ugyanis a naplók alapján 2013 óta rögzíti, mennyit gyűjtöttek az adott évben: 2013-ban 4,75, 2014-ben 3,3, 2015-ben 5,1 tonna volt az összesített mennyiség. Akadnak egészen nagypályás gyűjtők, tavaly volt valaki, aki a gyűjtési naplója alapján egymaga szedett 520 kiló szarvasgombát.

A gombatudorok már kidolgozták a kincset érő szarvasgomba termesztésének módszerét is. Ennek egyik változata, a gombafonallal átjárt csemetékkel történő erdőtelepítés. A gomba feldolgozásához nyújthat hatékony segítséget a Vidékfejlesztési Program keretében hamarosan megjelenő, „Erdészeti technológia, termékfeldolgozás és értékesítés fejlesztése” megnevezésű felhívás, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt az erdei termékek (erdei gombák) feldolgozását és a hozzáadott érték növelését szolgáló gépek beszerzéséhez. A gazdák lehetőséget kapnak arra, hogy a hagyományos fatelepítés mellett szarvasgombát is termeszthessenek erdejükben. A pályázatot várhatóan csak márciusban írják ki, de azt már tudni lehet, hogy a faültetést segítő, hektáronkénti 2013 euró mellett kiegészítő támogatásként maximum 3225 euró igényelhető szarvasgomba fonalakkal kezelt csemeték ültetésére. Bár egy ilyen gombás erdő csak tíz év után fordul termőre, onnantól kezdve a begyűjtött gomba a faanyag értékének sokszorosát hozhatja minden évben.

Gyűjtési szabályok

  • földalatti gombát (triflát) csak az a személy gyűjthet, aki a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte
  • a trifla gyűjtése az erdőgazdálkodó által a gyűjtő részére kiállított előzetes írásbeli engedély alapján végezhető
  • a gyűjthető trifla mennyiségét és az időbeli hatályát az erdőgazdálkodó meghatározhatja
  • az erdőgazdálkodó kizárólag gyűjtési naplóval rendelkező személy részére adhat engedélyt
  • triflát gyűjteni alkalmassági vizsgát teljesített, egyidejűleg legfeljebb kettő kutyával lehet
  • a gyűjtőnek a trifla gyűjtés időpontját a vadászatra jogosultnak be kell jelentenie

 

Trifla fajok gyűjtési ideje

Valódi szarvasgombák:

Tuber aestivum Vittad., nyári szarvasgomba (beleértve Tuber uncinatum Chatin, burgundi szarvasgomba)            május 15-től december 31-ig

Tuber mesentericum Vittad., kátrányszagú szarvasgomba             augusztus 1-től december 31-ig

Tuber macrosporum Vittad., nagyspórás szarvasgomba                  szeptember 1-től december 31-ig

Tuber brumale Vittad. (beleértve a Tuber brumale var. moschatum is), téli szarvasgomba            november 1-től március 15-ig

Tuber borchii Vittad., késői szarvasgomba            november 15-től április 15-ig

Tuber magnatum Pico, isztriai szarvasgomba       október 1-től december 31-ig

 

Egyéb földalatti gombák:

Choiromyces meandriformis Vittad., fehér szarvasgomba             június 10-től október 15-ig

Mattirolomyces terfezioides (Matt.) Ed. Fischer, homoki szarvasgomba  augusztus 20-tól november 15-ig