Sokféle apróság között lehet választani

Sokféle apróság között lehet választani

Gazdabolt 2014. dec. 20.

Mi kerüljön a kertész karácsonyfája alá?

Könnyen lehet karácsonyi ajándékot választani annak, akinek valamilyen hobbija van. Ilyennek számít a növénykedvelő is, se szeri se száma a lehetőségeknek. Az esetek többségében, legyen szó olcsó vagy drága „csekélységről”, mindenképpen sikerül vele örömet szerezni. Aki az utolsó pillanatra hagyta a beszerzést, jobb, ha ilyenkor már szakboltot keres, mert nagy láncokban a karácsony a kertészkedés szempontjából holtszezonnak számít.

Kertészeti szerszámok

De vegyünk sorra: A búvárszivattyú igen jó ajándéknak számíthat, annak, ahol az öntözést nem a vezetékes hálózatra lehet csatlakoztatni. Szerencsés a helyzet, ha lehet kutat fúratni, ahol erre nincs mód, megfontolható a csapadékvíz gyűjtése cisztermába. E helyekről egyszerű búvárszivattyúval lehet elővarázsolni a vizet.

Különösen kisebb kertekbe ajánlott a felszíni öntözéshez szükséges kiegészítőket, csatlakozókat, összekötőket, szórófejet, kézi öntözőt, növényzuhanyozót használni. Olcsóbb és az azonos gyártmányok nem keltik az összevisszaság látszatát.

Darázscsapda is hasznos apróság. A melegben a darazsak is keresik a hűvös, ivóhelyeket, de elronthatják a kerti összejöveteleket is. Sokat segíthet a folyadékkal teli darázscsapda.

Az akkumulátoros sövényvágó különösen a hölgyek számára lehet vonzó. Az elektromos vezeték húzása nélkül is könnyen vághatják, alakíthatják a sövényt az ügyes akkumulátoros berendezéssel. Vásárolhatók olyanok is, amelyek a mobil csavarozókkal, fúrókkal azonos tápegységgel működnek.

Jó szolgálatot tesz a kerti munkáknál, ha a szerszámokat, van, hova, akár ideiglenesen is elhelyezni.

A gyökerek ápolásakor, a nem kívánatos sarjak eltávolításakor fontos kellék az erős nyelű minicsákány a kapircs. A sokféle gereblye között a gyep átfésülését, a moha egyszerű irtását jól szolgálja a vázára merőleges, vékony fogú, fémből vagy műanyagból készült változat.

Megkönnyíti a több szerszámmal dolgozó kertészkedő munkáját, ha derékszíjára szerlehető szerszámtartója van.

Sokféle kerti óra közül lehet választani, a napóra is szép dísz lehet, persze csak napsütésben mutatja az időt.

Színes jelölőkre a kertben mindig szükség lehet, de fontos, hogy alkohol filc is legyen a kéznél, mert akkor az is tudható lesz, hogy pontosan mit rejt a föld.

Akár egy köbméteres is lehet az erős műanyagból készült füles lombgyűjtő, ami egy nagy zsák, ebben jól szállítható vagy vonszolható a levél, fűnyesedék. Vannak olyanok is, amelyek alul is nyithatóak.

A termések szedése, lehulló levelek összegyűjtése, a cserjék, fák telepítése, a gyep vetése és az elmaradt igazító metszés adhat munkát a kertben. A fárasztó ténykedésen sokat segítenek az egyszerű eszközök.

Az őszi, téli nedves kerti munkálkodás során többször szükség van nedves dolgok biztos fogására. Biztos markot jelentenek az egyre nagyobb választékban vásárolható, ideig, óráig vízhatlanságot is biztosító gumiba mártott kesztyűk.

A lombseprűknek számtalan változata létezik., Egy-egy nagyobb kertben a ritkásabb, sűrűbb fogazatúnak, keskenyebbnek, szélesebbnek, többféle munkát is lehet a gereblyézéstől, valóban a lehullott lomb összeszedéséig találni. A legegyszerűbb teherhordógép hiánya akkor érződik, ha valami nehezebb dolgot kell odább cipelni.

Kéz és gépi szellőztetők léteznek, 300 négyzetméteres területig elég a kézi erővel húzogatott szerkezet, az ennél nagyobb gyeppel rendelkezőknek azonban megfontolandó az elektromos - vagy benzinmotoros gép beszerzése, bérlése.