Pipacsozunk

Pipacsozunk

Gazdabolt 2013. jún. 19.

Gyermekként hosszasan elnéztem a sárguló búzakalászok közt lévő pipacsok sokaságát. Ma már a gyomirtók hatására egyre kevesebb példányszámuk látható.

Ismertetőjegyei

Rendszertani besorolása: Papaverales (mákviráguak) rendjébe, Papaveraceae (mákfélék) családjába tartozik. Egyéves növény. Nagyon szép élénkpiros színben virágzik. Apró fekete foltok léthatóak a sziromlevelek tövén. Kékes porzótokkal rendelkeznek.  Szeldelt, fogazott hosszúkás leveli vannak. Egy vagy több szárat is fejleszt (30-60 cm), serteszőrökkel borított. Levelei élénk zöldek, szórt állásúak. Fő és mellékszárán hozza virágait. Négy sziromlevélből áll a virága. Termése sokrekeszű, sok magvú, kopasz visszás tojásdad alakú tok. Magvai vese alakúak, sötét színűek. A növény fehér tejszerű nedvet tartalmaz. Gyökere hengeres fehéres színű, vékony, kevésbé elágazó.

Előfordulása

Európában mindenütt megtalálható. Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos. Gyakran láthatjuk utak és mezők szélén, rosszul kezelt gabonatáblákban tömegesen terem. Talajban nem válogatós, kötött, laza, savanyú, meszes talajokon is megterem.

[caption id="attachment_1671" align="alignleft" width="300"] Érdemesebb a természetben csodálni őket[/caption]

Gyűjtése 

Gyűjtése, június-júliusban, amikor virágzik. A harmat felszáradása után száraz időben ajánlott szednünk a zsenge sziromleveleket. Naponta délelőttönként, kivirágzás után gyűjthetjük be a szirmokat.

Szárítás  

Szárítás vékony rétegben (1-2 cm) szétterítve végezzük. Szárításra megfelelő hely a padlás, ahol közvetlenül ki tudjuk zárni a napsugárzást. A szirmok nem igénylik a szárítás közbeni forgatást. A megszáradt növényi részeket, száraz, hűvös, sötét helyen ládákban vagy zsákokban tároljuk.

Elkészítés 

Forraljunk vizet. Helyezzük, csészébe a szirmokat majd forrázzuk le, várjunk pár percet, és fogyasszuk. Köhögés és alvászavarok ellen kiválóan alkalmazható.

A magját használhatjuk fűszerként. Serpenyőben megpirítva, mandulához hasonló illatot érezhetünk.

Színezőanyagait hasznosítják. Főként élelmiszereket színeznek vele. A pipacs összehúzó és nyugtató hatású. Fájdalomcsillapításra, görcsoldásra valamint nyákoldásra is alkalmas.

Hatóanyagai: antociánok, rhoeadin, rhoeadinsav, nyálkaanyagok.

Vigyázat, nem szabad a friss növényi részeket fogyasztani! Mérgező!

Megemlítem, hogy több féle piros virágú mákfélékkel téveszthető össze. Ilyen például azördögmák (Papaver argemone) a szirmok itt nem fedik egymást. Szintén ugyanúgy felhasználható, csupán a hatékonysági szintje alacsonyabb.