Piacról vagy saját fáról?

Piacról vagy saját fáról?

Gazdabolt 2012. dec. 1.

Ritka az olyan év, mint a mostani, amikor november végén is érdemes a faiskolákban válogatni, gyümölcsoltányok

keresve. Jó, hogy nem fagyott a talaj, még lehet ültetni, persze csak akkor, ha az előkészítés már megtörtént és csak a csemete hiányzik, de a hamari telepítés visszaüthet. Aki most akar hozzáfogni, halassza a munkát tavaszra, most inkább a terveket szője. Gyümölcsfákkal ugyanis évtizedekre gondolkodik az ember.

A profi kertészek tudják, hogy a gyümölcsfát telepíteni nem egyszerű, alapos előkészületet ígényel, s a tervezés és kivitelezés két legkényesebb pontja a faj, fajta választás és a maga az ültetés, telepítés előkészítése. A hobbikertekben, a nyaralóknál egyszerűbb a helyzet, mert itt általában saját vagy a tágabb család fogyasztására szánt gyümölcsöt termő fának kell helyet találni. Azért nem szabad a döntés súlyát elbagatelizálni, hiszen a bő választékban nagyon mellé lehet trafálni. Az árutermő gyümölcsös létesítése külön tudomány.

A számtalan kerti helyzet közül – amikor valaki gyümölcsfát telepít –kettőt veszünk górcső alá. Az elsőben, a meglévő kertbe egy, valamilyen ok miatt hipusztult növény pótlása, míg a másikban, új gyümölcsös létesítése a cél. Régi tapasztalat, hogy a régi fa helyébe újat, pláne azonos vagy rokon fajt ültetni nem szabad. Legalább a majdani korona kétszeres távolságát kellene megcélozni a következő lyuk ásásakor. Ekkora hely, a szűkös házi kertben ritkán van, sőt a talajcserére sincs mód. Ha már mindenáron gyümölcsfát akarnak, akkor meg kell ragadni az ásó nyelét. A minél nagyobb gödös ásása és a régi fa gyökereinek eltávolítása segíthet a talaj frissítésében, a felhalmozott káros anyagok eltávolításában, ásás közben a talaj is átszellőzik és mód nyilik az alapos mély trágyázásra, mert nem szabad felejteni, a gyümöcsfa közelében ilyen mély talajmunkára soha többé nem nyílik lehetőség..

A faj, fajta választásakor egyszerűbb a helyzet, ha a régit kell pótolni, bonyolultabb az ügy, ha a jövevény faja első példánya vagy éppen a kertben már kilakult gyümölcsérési sort egészíti ki. A kiválasztáskor előtt pontosan tájékozódni kell a fa megporzási és az érési idejéről.

Irigylésre méltó helyzetben van, aki a ház körül új gyümölcsös kertet létesit, vagy arról dönt, hogy díszkertbe beenged néhány gyümölcsfát. Még az ültetőgödrök helyének tervezése előtt az új kertbarátnak tisztázni kell magában, hogy a szezonban mennyi időt szán fáira és miként viszonyul a növényvédelemhez. Mémi hozzáértés, idő és okszerű növénytáplálás és -védelem hijján, mindenkinek egyszerűbb, ha továbbra is piacon, boltban szerzik be a gyümölcsöt, s nem fertőzi a kertet az elhanyagolt gyümölcsfa. Kert bővítésének ugyancsak izgalmas része, a gyümölcs(ök) felhasználásának tervezése. A nyers fogyasztás csak egy, de létezik a frissen tartósítás, fagyasztás, fagylalt, lekvár, szörp, ivólé, bor, pálinka, aszalvány készítése is, hogy túrós gyümölcsgombócot ne is említsem. (Nálunk birs, háromféle alma és körte, féltucatnyi szilva és ringló fajta, őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy és füge látja el a bővebb családot mindenféle finomsággal.)

Ha ez is megtörtént, kezdődhet a faj, fajtaválasztás. Figyelni kell a megporzási viszonyokra és nem árt a szomszédoknál is körbevizitálni, a rovarok ugynais készségesen cipelik a virágport, akár 100-150 méterre is. Ha kivánatos közelségeben akad alkalmas porzófa, akkor ilyennel nem kell a helyet foglalni.

A faiskola megrendelőlap kitöltésekor érdemes az érési sorrendre és a család gyümölcsfogyasztási, tartoítási lehetőségeit is komplexen figyelni. Aki így készül gyümölcsös létesítésére nem család örömére tesz.