Páratlan varjúhájak

Páratlan varjúhájak

Gazdabolt 2016. szept. 29.

Az október a sírkertek ápolásának ideje. Sok család egyetlen napot szán a sírkertek felkeresésére és szerettei sírjainak gondozására. Jó lenne, ha erre Mindenszentek előtt sort tudnának keríteni, a neves napra renden lesz a sírhely. Aki jól választ sírnövényt, – és nemcsak a művirág ilyen –, olyat is találhat, amelyik egész évben szép dísz.

Általánosságban elmondható, hogy a temetőbe általában a pasztellszíneket valók. Az alól egyetlen kivétel a szeretetet jelképező piros szín. A fiatalok sírjára általában világos, az idősebbekére sötétebb színű növényeket kell helyezni.

A sírokra hagyományos őszi virágokat szokás vinni. A mutatós növények otthon is termeszthetők, de aki nem akar bajlódni velük, inkább vásároljon a kegyeleti árusoknál.

Páratlan varjúhájak

Mexikóból származnak a különleges növényeknek számító dáliák. Nevüket Andreas Dahl svéd botanikusról kapták. A dália a napraforgó, a százszorszép és a pitypang közvetlen rokona. Az évszázados nemesítés nyomán a dísznövények között is példátlanul formagazdag család lett a dáliáké. Ahány változata, annyiféle virággal és színnel kápráztatja el csodálóit. Vannak két méter magas, 20 centis virágúak, de megtalálhatóak a dáliák között a liliputiak és olyanok, amelyek százszámra ontják virágaikat szebbnél szebb színekben. Szirmai formázhatnak tűt éppúgy, mint széles dárdát. A virág lehet pompon, de margaréta is. Betegségekkel szemben ellenálló (a zöld levéltetű kivételével), a rovarok sem károsítják. Vagyis olyan, ami kedveltté teszi.

Messziről, Kínából érkezett Magyarországra a 2500 éve termesztett krizantém. A termesztők a kis virágúakat tavasszal, a nagyokat májusban hajtásdugvánnyal szaporítják. A kertekbe az idő melegebbre fordultával, legkorábban május végén lehet kiültetni. Aki kertjébe akar ilyen növényt, annak cserepes krizantémot érdemes vásárolnia. Mindenféle méretben, színben és változatban vásárolható. A krizantémok ősszel virágoznak, akkor kezdik növeszteni bimbóikat, amikor rövidül a nappalok hossza, és 12-13 órára csökken a napi megvilágítás. Ha fagyosak az éjszakák, akkor esténként le kell takarni a krizantém virágait.

A kánna (Canna) és a kardvirág utolsó virágai is mutatós sírdíszek.

A nem fedett sírokat növényekkel, virágokkal is be lehet ültetni. A növényválasztásnál azonban fontos, hogy olyanok mellett döntsenek, amelyet nem tudnak rendszeresen ápolni, mégis jól mutatnak. Napos helyre ültethető örökzöldeket, például a kúszó borókák, vagy madárbirs, árnyékos helyre főleg a borostyán, meténg ültethető. De kiváló sírdíszek a varjúháj-félék.

A népes családot – 1400 fajt ismernek – alkotó varjúhájak, nemcsak a kertekbe, s a sírokhoz hasonló gondozást igénylő zöldtetőkre és a temetőkbe való növények. Rendszertani értelemben a varjúhájfélék többségük pozsgás levelű, úgynevezett levélszukkulens, lágyszárú vagy félcserje. Fajaik száma 1400 körüli. Magyarországon is honos számos fajuk, ezért télálló a borsos-, homoki-, pompás varjúháj, házi kövirózsa, hogy csak néhányat említsünk a soktucatnyi, egész évben mutatós és igénytelen talajtakaró és sziklakerti növényből.