Paradicsom bakancsban

Gerse János 2019. máj. 23.

A paradicsom igazi amerikai sikernövény. Sok meglepetést képes okozni: gyorsan nő, bőven terem. Konyhakertben kötelező szereplő, de egy világos erkélyen nagyobb edényben, ha jó talajt kap, szépen gyarapszik.

A paradicsom ( Lycopersicon esculentum ) cserépben, serpenyőben, de egy lyukas bakancsban is könnyen növekszik. Ha viszont szabadban akarja ültetni, akkor a kert legnaposabb helyén érzi jól magát. Ősei a meleg Amerikából érkeztek, ezért itthon május közepe előtt nem is érdemes próbálkozni kiültetésével. Palántából és magról szokás nevelni.

A leggazdaságosabb mód, a palánta beszerzése. Ha a piacon paradicsompalántát vásárol legalább tizenöt centi magas, és ceruza átmérőjűt válasszon. A paradicsom palántákat „szálként”, jobb esetben valamilyen kis edénybe gyökeresedve árusítják. Minél előbb tágasabb helyre kell ültetni és ahogy nő, meghálálja, ha az első pillanattól táplálják műtrágyával. Az otthoni beültetésnél arra ügyeljenek, hogy a földben biztosan álljon, ezért az sem baj, ha a palánta földfeletti részéből pár centi a föld alá kerül.

Hiába pici a növény, úgy számoljanak, hogy rövidesen eléri, vagy, ha jól érzi magát, hamar meghaladja a félméteres átmérőt. Ha több növényt ültetnek, kettő között legalább 80 centit hagyjanak.

Rendszeres kell öntözni, a cserepesnek több vízre van szüksége, mint a szabadban élő társainak. Ajánlott a talajtakarás is, viszont arra nagyon kell ügyelni, hogy az esőt kivéve a lombozatot ne érje víz. A lombnedvesség elősegíti a betegségek megjelenését.

A sikeres paradicsomtermesztés egyik fontos trükkre, hogy nem szabad megfelejtkezni az 56 centit meghaladó oldalhajtások kitöréséről. Emiatt a termésre koncentrál a növény, a terebélyes ágrendszer kifejlesztésére.